RAT I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Jahta u riječkoj luci izazvala prijepore! Ukrajinci: “Zapalite je! Vlasnik je Putinov prijatelj”; – Kapetan: “Prodana je!”

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Jedna od najluksuznijih jahti na svijetu “Royal Romance” bila je u vlasništvu ukrajinskog odvjetnika i biznismen Viktora Medvedčuka, čovjeka bliskog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Ova jahta nije stranac na našoj obali, naprotiv, zapovjednik broda je iz Hrvatske. Trenutno je privezana na gat u riječkoj luci

Jahte ruskih i ukrajinskih oligarha usko vezanih s Putinom na meti su sankcija diljem Europe i svijeta, pa mnogi od vlasnika u panici traže kud će skloniti svoja ploveća bogatstva. Čini se da su to uočili i bijesni Ukrajinci čija je zemlja napadnuta, pa se tako na društvenim mrežama nalazi i uznemirujući poziv da se ova jahta u riječkoj luci zapali, piše Jurica Gašpar za Morski.hr.

“Ova jahta “Royal Romance” u Rijeci ! Gazda je sponzor Rata u Ukrajini! Njegovi pare idu na rat i rakete ! Gazda je kum Putina i sada on pobjegao iz Ukrajine. Treba nju zapaliti!” – objavljeno je na Facebook grupi “Ukrajinci u Hrvatskoj”, ispod koje se nižu poruke potpore, pa čak i uputstvo za bacanje Molotovljeva koktela. Doduše, ima i kreativnijih komentara, poput onih da se na jahtu smjeste izbjeglice iz Ukrajine ili pak da se proda, a novac usmjeri za potporu Oružanim snagama.

S obzirom da je poruka u trenutku pisanja ovog teksta bila javno objavljena već 21 sat, a zbog prijetnji plovilu u hrvatskoj luci na kojem je i hrvatska posada, pitali smo riječku policiju: je li plovilo pod posebnom zaštitom policije i ima li policija uvid u ovu i slične prijetnje, no putem telefona nam na ovo nisu mogli odgovoriti, pa smo isti upit poslali i pisanim putem.

U međuvremenu nam se javio kapetan jahte Royal Romance Bubica Šarić:

– Jahta je prodana u ožujku prošle godine i nije više u vlasništvu navedene osobe, jer da jest, bila bi u Monacu, gdje je bila i prije – kaže i odgovara da nam ne može odgovoriti tko je sad vlasnik, zbog poslovnog ugovora koji ga veže. Ljut je, dodaje, zbog javnog prozivanja jahte u svojstvu bivšeg vlasnika, jer se time dovodi opasnost njegova posada.

Odgovor riječke policije čekamo i objavit ćemo ga, čim ga dobijemo.

Kijevski odvjetnik i proruski političar koji je pobjegao iz ukrajinskog pritvora

Ovaj neboder na moru bio je u vlasništvu Viktora Medvedčukaukrajinskog  oligarha  i bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina. Zanimljive podatke o njemu iznosi Superyachtfan, pa se između ostalog može doznati da je Medvedčuk osnivač odvjetničke tvrtke sa sjedištem u Kijevu. Poznat je i kao jedan od članova tzv. ‘Kyiv Seven’ grupe, koju su sačinjavala sedmorica vrlo uspješnih poslovnih ljudi: Medvedčuka, Valentina Žurskog, Grigorija i Igora Surkisa, Bohdana Hubskog, Jurija Karpenka i Jurija Lijaha koji su umrli 2004. godine.

Poslovna pozadina K7 grupe započela je 1992. kroz offshore tvrtke, koje su uvozile naftu u Ukrajinu kako bi je interno prodavali. 

Viktor Medvedčuk je između ostalog i proruski orjentiran političar koji je prošle godine bio uhićen, a usred ruske agresije na Ukrajinu uspio je navodno pobjeći iz kućnog pritvora, što je u nedjelju potvrdio savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko, iako je Medvedčukov odvjetnik demantirao optužbe.

Medvedčuk, čelnik ukrajinske oporbene stranke Platforma – Za život, bio je u kućnom pritvoru nakon što su vlasti pokrenule postupak za izdaju protiv njega, javlja Reuters, a prenosi usnews.com. On, naravno, takve optužbe odbacuje. Medvedčukova odvjetnica rekla je da je njezin klijent bio prisiljen premjestiti lokaciju zbog prijetnji nacionalističkih skupina te je o tome obavijestio vlasti.

Medvedčuk, rođen 1954. godine, oženjen je i otac dvije kćerke, a jednoj od njih kum je bio upravo Vladimir Putin. Vlasnik je zavidne kolekcije luksuznih automobila, živi sjeverno od Kijeva, a posjeduje nekoliko kuća diljem Ukrajine.

Prema nekim izvorima, neto vrijednost ovog ruskog oligarha  iznosi između 800 milijuna i milijardu američkih dolara, a samo ova jahta vrijedna je blizu 200 milijuna dolara.

Ploveći neboder s vodopadom među sto najboljih svjetskih jahti

Luksuzna jahta Royal Romance, čest je gost Rijeke. Može primiti 14 gostiju, a o njima brinu 22 člana posada.

Jahta je duga 93 metra, široka 14,3 metara, predviđena je za smještaj 14 gostiju u sedam luksuznih kabina, a o njoj brine čak 22 člana posade. Plovilo razvija maksimalnu brzinu od 15 čvorova, ima gaz od 3,85 metara, a od luksuznih sadržaja ističu se palube od tikovine, teretana, liftovi koji povezuju ukupno pet paluba i 12-metarski bazen s vodopadom na gornjoj palubi.

Riječ je o plovilu koje se nalazi na listi sto najboljih svjetskih jahti svih vremena. “Royal Romance” je izgrađena u nizozemskom brodogradilištu Feadship, specijaliziranom za gradnju luksuznih plovila. Pogone ga dva dizelska motora od po 3 tisuće konjskih snaga, a razvija brzinu od maksimalnih 15 čvorova.

Jahta se navodno koristi isključivo u privatne svrhe i nije je tako lako moguće unajmiti, osim ako niste bliski vlasniku ili njegovoj bogataškoj eliti, piše Jurica Gašpar za Morski.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari