UZ SVJETSKI DAN HEMOFILIJE

Video | Jelena Roganović: ‘Danas je život s ovom rijetkom bolešću puno lakši’

Svjetski je dan hemofilije, rijetke bolesti karakterizirane smanjenom sposobnošću zgrušavanja krvi. Više u videoprilogu.

Danas se obilježava Svjetski dan hemofilije od koje boluje 500-tinjak osoba u Hrvatskoj.

Više o ovoj rijetkoj bolesti ispričala je Klari Peranić za Kanal Ri pročelnica Odjela za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka Jelena Roganović.

“Hemofilija je nasljedni poremećaj zgrušavanja krvi koji nastaje zbog deficita, nedostatka ili smanjene aktivnosti pojedinih, takozvanih faktora zgrušavanja. Hemofilija se klasificira u tri stupnja – teški, umjereni i blagi, ovisno o količini ili aktivnosti defektnog faktora zgrušavanja.”, poručila je doktorica Roganović.

Gen za hemofiliju prenose majke, a oboljevaju muška djeca.

“Najpoznatiji prvi prenosilac gena za hemofiliju je bila engleska kraljica Viktorija. I kako je u to doba bio običaj da se djeca s europskih dvorova međusobno vjenčaju, tako se i britanski gen za hemofiliju od kraljice Viktorije našao u Pruskoj, dakle u Njemačkoj, u Španjolskoj i u ruskoj carskoj obitelji. Najpoznatiji hemofiličar u povijesti je upravo potomak kraljice Viktorije, ruski kraljević Aleksej. On je imao težak oblik, kao i njegovi preci, koji su nerijetko umirali od ove bolesti. Danas je ipak, život s hemofilijom puno lakši”, zaključila je doktorica Roganović za Kanal Ri.

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari