BORBA S KORONAVIRUSOM

Jesu li mjere u PGŽ prerano ublažene? Mićović: ”Bilo bi bolje da smo ih održali na još neko vrijeme…”

Foto: Pixsell, Mateo Levak/Riportal

U Primorsko-goranskoj županiji jučer je ponovo porastao broj novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Zabilježena su 283 nova slučaja, pri čemu je broj laboratorijski obrađenih testova bio među najvećim brojem dnevnih testiranja te je obrađeno 1.367 testova. Udio pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih zbog toga nije bitno porastao u odnosu na prethodne dane kad se kretao oko 17 posto te je ovaj put iznosio 20,7 posto pozitivnih slučajeva među testiranima.

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka preminulo je osmero bolesnika, a liječilo se njih 197, od čega devetero na respiratoru. Sekundarni COVID-centar, opatijska Thalassotherapia skrbila je o 33 pacijenta.

– S virusom se borimo proaktivno, o čemu svjedoči velik broj testiranja. Tu se posebno treba zahvaliti našim liječnicima obiteljske medicine koji stalno šalju svoje pacijente na testiranje. Broj od 283 nova slučaja vidno je veći od broja s kojim smo se susretali prethodnih dana, no i dalje smo ispod prosjeka udjela pozitivnih slučajeva među ukupno testiranima u odnosu na prošli tjedan kad je prosjek iznosio 21,9 posto. Zbog toga se nadamo da je broj od 283 nova slučaja zaraze vrhunac koji smo dostigli ovaj tjedan, kazao je jučer ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimir Mićović, piše Novi list.

Visok broj osoba koje su od posljedica COVID-19 preminule u riječkoj bolnici, Mićović tumači kao posljedicu »malignog« vala koji je u drugoj polovini ožujka pogodio PGŽ. Kao dodatni argument razmišljanja da je epidemija u PGŽ-u ipak u blagom padu, ističe podatak da se broj bolesnika koji se s dijagnozom COVID-19 liječe u riječkom KBC-u, ne povećava.

– Mi i dalje mislimo da je došlo do stagnacije, odnosno pada novih slučajeva zaraze u PGŽ-u. Taj pad je realan i popraćen velikim brojem testiranih osoba. Zbog toga u ovom tjednu očekujem niži prosjek udjela pozitivnih u ukupnom broju testiranih od 21,9 posto koliko smo zabilježili prošli tjedan i što bi trebalo biti dodatni dokaz da se epidemija smiruje, ističe Mićović.

PGŽ je u ponedjeljak izašao iz tzv. mini-lockdowna te su otvorene trgovine odjećom i obućom, ali i terase ugostiteljskih objekata. Prema mišljenju ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, mjere po kojima je naša županija najrestriktivnija u cijeloj državi, ipak su dale rezultate.

– Meni kao čovjeku koji to prati, ove su mjere definitivno polučile rezultate u suzbijanju epidemije i zaustavile maligni uspon broja zaraženih. Pad novih slučajeva koji očekujemo, neće biti ni brz ni velik, no da nismo poduzeli mjere koje smo poduzeli, epidemija bi se i dalje širila. S porastom od 50 hospitaliziranih pacijenata tjedno koliko smo tada bilježili, vrlo brzo bismo dosegnuli brojku od 300 hospitaliziranih pacijenata, smatra Mićović.

Dio javnosti ipak smatra da je PGŽ prerano obustavio restriktivne mjere te da dvotjedno zatvaranje na ovaj način nije moglo polučiti osobite rezultate.

– Pitanje preranog popuštanja mjera je na mjestu, no ono s čime smo se suočili jest da su se pojavili apsurdi u tom režimu, poput masovnih putovanja naših ljudi u druge županije gdje su mjere liberalnije pa i same nekonkurentnosti mjera u odnosu na druge županije. Ako gledamo isključivo s epidemiološke strane, definitivno bi bilo bolje da smo još održali mjere, rekao je Mićović dodajući kako i epidemiolozi vjeruju u bolje vremenske prilike, ali i učinke cijepljenja.

S obzirom da su aktualne mjere u PGŽ-u na snazi do ponedjeljka, pitanje je hoće li županijski stožer sutra donijeti odluku o nekim novim popuštanjima ili će se aktualne mjere nastaviti. Prošlog tjedna najavljena je mogućnost povratka učenika u škole, u prvom redu maturanata i polaznika razredne nastave.

Mićović kaže da je za većinu popuštanja ipak potrebno dodatno smanjiti dnevne brojke zaraženih.

– Za veća popuštanja mjera, naš je cilj dosegnuti barem brojku od 100 novih slučajeva u danu. Svako približavanje toj stotici, može biti razlog za neka popuštanja, poručuje Mićović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari