ZAPOČELA I PRODAJA KARATA

Jubilarna 25. revija lutkarskih kazališta nudi deset predstava iz Hrvatske i regije!

Foto: Rijeka.hr

Jubilarna 25. revija lutkarskih kazališta, koja će se ove godine održati od 2. do 10. studenog, u Rijeku donosi čak 10 predstava, kao i raznolik radionički i popratni program.

Tijekom 25 godina postojanja, Revija je izrasla u međunarodnu manifestaciju iznimne kvalitete i svake godine iznova okuplja respektabilne lutkare i lutkarska kazališta iz Hrvatske i inozemstva.

„Ovogodišnja revija donosi predstave iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. S obzirom na to da smo u godini kad je Rijeka Europska prijestolnica kulture, namjeravali smo na reviju dovesti predstave iz cijeloga svijeta. Međutim, zbog situacije uzrokovane koronavirusom, a kako smo se prije svega odlučili održati reviju uživo, ove godine naglasak je na hrvatskim kazalištima,“ kazala je ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir.

Ovom će 25. po redom revijom riječko lutkarsko kazalište obilježiti još velika jubileja – 60 godina Gradskog kazališta lutaka Rijeka i 100 godina lutkarstva u Hrvatskoj.

Čestitke na značajnim obljetnicama i velikom broju nagrada recentno osvojenih na hrvatskim i inozemnim festivalima, ali i sreću u ostvarenju ovogodišnjeg programa obilježenog epidemijom koronavirusa uputili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić te Emina Višnić, programska direktorica tvrtke Rijeka 2020.

„Vidjeli smo da glumci sa svojim lutkama koje oživljuju na pozornicama mogu stvarati čuda – sada nam stvarno treba čudo da ovu 25. reviju odradimo kako je i planirano, s gostima iz inozemstva“, poručio je gradonačelnik Obersnel.

Programska direktorica Višnić zahvalila se Gradskom kazalištu lutaka što su u situaciji pandemije koronavirusa reviju, kao jedan od prepoznatljivih kulturnih programa u Rijeci, odlučili organizirati uživo.
„U godini kad je Rijeka Europska prijestolnica kulture i u kontekstu ‘novog nenormalnog’ pokušavamo zadržati barem jedan dio normalnosti“, poručila je Višnić.

Pročelnica Sonja Šišić istaknula je kako Primorsko-Goranska županija svake godine kroz program javnih potreba u kulturi sufinancira reviju, kao jednu od najznačajnijih manifestacija koje na taj način podupire PGŽ.
„Ova revija značajna je ne samo zbog brojnih predstava koje stižu u grad Rijeku, nego i zbog čitavog niza popratnih programa – radionica, izložbi i promocija, koje prvenstveno okupljanju naše najmlađe sugrađane“, kazala je Šišić, istaknuvši kako županija i na druge načine podupire rad Gradskog kazališta lutaka.

Deset zanimljivih suvremenih i klasičnih lutkarskih predstava

Ove će godine djeca i odrasli moći uživati u predstavama Kazališne družine Pinklec, Gradskog kazališta lutka Split, Kazališta lutaka Zadar, Zagrebačkog kazališta lutaka, Teatra Puna kuća, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, Teatra Poco Loco i Kazališne družine Teatar Fort Forno. Budući da je cijela jubilarna Revija pod znakom EPK Rijeka 2020, realizirat će se i suradnja EPK gradova te će se na reviji predstaviti dugogodišnji suradnici iz regije iz Lutkovnog gledališča Maribor i Lutkarskog kazališta Mostar. Revija će se održavati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Gradskom kazalištu lutaka, Galeriji Kortil i RiHubu.

„Ove godine još jednom pokazujemo kako lutkarstvo može biti inovativno, zanimljivo, uzbudljivo, kako nema granica, kako je beskrajno maštovito i kako je uvijek u istraživanju suvremenih izvedbenih formi, a isto tako, koliko može biti zanimljivo i intrigantno kada se radi o klasičnim lutkarskim formama. Ove godine tako ćemo iščitati mnoge klasične bajke u novom ruhu, djeci ćemo kroz neke predstave nuditi prostor za igru i maštu, ali i govoriti o važnosti čitanja knjiga i sve to uz vodstvo lutke, bila ona klasična lutka ili objekt, papir, sjena, predmet, maska ili dio glumačkoga tijela“, kazala je Lupi Alvir.

Ravnateljica riječkog lutkarskog kazališta pozvala je publiku se tijekom deset dana revije druži s hrvatskim i inozemnim lutkarima, pridržavajući se pritom svih epidemioloških mjera.
„Kod odabira tema predstava shvatili smo da, ako netko zna nadvladati nedaće, to su likovi iz bajki – hrabra Palčica, nepokolebljiva Ljepotica, složna Tri praščića, pravični Ljuban, znatiželjni i punine života gladni Pinocchio… I tko se onda još boji Vuka, Zvijeri, Kita, nabujale vode ili mećave snijega kada zajedništvo, sloga, solidarnost i empatija uvijek sve pobjeđuju?“, poručila je Lupi Alvir.

Prvi put na nekom festivalu najbolju predstavu u selekciji publike odabiru – dvije obitelji

Zbog epidemije koronavirusa ovogodišnja revija bit će drugačije u odnosu na prethodne i po tome što neće biti organiziranih predstava za vrtiće i škole u jutarnjim terminima, već je revija namijenjena isključivo obiteljskoj publici putem slobodne prodaje ulaznica.

„Zbog epidemioloških razloga neće biti niti glasovanja publike, ali nismo odustali od nagrade publike. Kako dobro poznajemo svoju publiku, odabrali smo dvije obitelji, Scotti Andrić i Vodipija, koje će činiti naš obiteljski žiri. Koliko znamo, to će biti prvi put da se na nekom festivalu provodi takvo glasovanje“, kazala je stručna suradnica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Vedrana Balen Spinčić.

Popratni program revije čine autorski projekt Roberta Raponje „Putovanje kroz Zbrdazdoliju“, radionice „Čarobni napitci u operi“ i „Jednom nogom u plesu“, izložba Lutkarska luka, promocije knjiga „Lutkarski žanrovi na sceni Gradskoga kazališta lutaka Rijeka i suvremeno hrvatsko lutkarstvo“ i „Duša u stvari“ te promocija novog broja časopisa za književnost i kulturu Ogranka Matice hrvatske Osijek posvećenog stogodišnjici lutkarstva u Hrvatskoj.

Već započela online pretprodaja ulaznica

Od ponedjeljka, 19. listopada do nedjelje, 25. listopada u tijeku je pretprodaja ulaznica na MojeKarte.com po cijeni od 30,00 kn. Prodaja ulaznica putem MojeKarte.com i na blagajni GKL te rezervacija putem telefona 051/325 690 ili e-maila gklri@gmail.com po redovnoj cijeni počinje 26. listopada.

Projekt „Lutke u izloge!“ ove godine prezentira lutke iz predstava iz fundusa i s repertoara Gradskog kazališta lutaka Rijeka koje su se prikazivale na Revijama lutkarskih kazališta. Autorica postava je Marija Volkmer. Lutke će se naći u izlozima partnera: Knjižara Edit, Futura Nova, Obuća, Ciciban, Flair, The Next, Torbica, Gant i Five Star Fashion Rijeka.

25. reviju lutkarskih kazališta organizira Gradsko kazalište lutaka Rijeka, uz sufinanciranje tvrtke Rijeka 2020, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari