ODRADIT ĆE 104.860 STEPENICA!

KAKAV POTHVAT! Kastavac Leon Kamenski za bolesnog Riječanina Maura Baraka popet će se stepenicama “dvaput na Mt. Everest”!

Foto: Facebook/Pixsell

Leon Kamenski, član sportsko-rekreacijskog kluba Rika iz Kastva ovog će petka, 13. studenog 2020. godine u Zagrebu pokušati kao peti na svijetu odraditi neobičan sportski izazov – tzv. Dvostruki Everesting.

U poslovnoj zgradi „Zagrepčanka“ Leon namjerava preko njenih 25 katova i 490 stepenica odraditi uspon 214 puta. Stepenicu po stepenicu, ukupno 104 860 stepenica, odnosno 17 696 metara koliko iznosi dvostruki uspon na Mt. Everest.

Na ovaj izazov odlučio se kako bi pomogao prikupiti sredstva za liječenje dječaka Maura Baraka, kojeg zbog teških dijagnoza kongenitalne pseudoartroze tibije i fibule čekaju komplicirane i skupe operacije čije troškovi roditelji moraju sami pokriti.

Foto: Facebook SRK Rika

Leon je uz Pavla Kruljca i Domagoja Paukovića u travnju ove godine već odradio Everesting – trčeći i hodajući Trsatskim stubama u Rijeci sve dok nije skupio 8848 metara, koliko iznosi visina najviše planine svijeta, Mt. Everesta. Taj poduhvat trajao je dvadesetak sati.

Nakon toga, Leon je odlučio „udvostručiti“ izazov, pa će u Dvostruki Everesting, dakle uspon jednak visini dva Mt. Everesta, krenuti ovog petka u 9 sati. Očekuje da će mu za to trebati nešto više od 30 sati. Prema saznanjima članova kluba Rika, dosad je samo četvero ljudi na svijetu odradilo ovaj izazov.

„Nakon odrađenog Everestinga na Trsatskim stubama, odmah mi se javila ideja za novi i teži izazov, no želio sam da to učinim u sklopu humanitarne akcije. Za tešku situaciju malog Maura saznao sam preko kluba i odlučio izazov posvetiti njemu“, kaže Leon.

Za hrabrog dječaka Maura Baraka, umjesto u školskoj klupi, šesti razred počeo je u bolnici

Mauru je s četiri godine dijagnosticirana kongenitalna pseudoartroza tibije i fibule. Riječ je o jednom od najzahtjevnijih stanja u pedijatrijskoj ortopedskoj kirurgiji. Prirodna povijest bolesti izuzetno je nepovoljna i nakon što se pojavi prijelom, postoji mala ili nikakva tendencija da se prijelom spontano izliječi. Liječenje ove bolesti i njenih komplikacija izuzetno je teško. Liječenje je uglavnom kirurško, a cilj liječenja je zadržavanje ekstremiteta te postizanje okoštavanja kostiju.

Pojednostavljeno, kosti se bez teških operacija ne mogu nastaviti okoštavati i postoji velika vjerojatnost amputacije. Prošlo je već osam godina od puknuća desne potkoljenice i postavljanja dijagnoze.

Troškovi operacija su iznimno veliki i njegovi roditelji ne mogu ih financijski sami pokriti. Kroz razgovor s roditeljima doznajemo da su dobili nepravomoćnu presudu na koju se HZZO žalio, te cijeli predmet ide u daljnji proces na Visoki upravni sud. Osim financijske strane, u liječenju je presudno i iskustvo u poznavanju ove rijetke dijagnoze, odnosno svaki neuspjeli operacijski zahvat smanjuje uspjeh u liječenju i može rezultirati amputacijom.

Foto: Facebook

Rijetke bolesti kao takve u Hrvatskoj nemaju registar niti ih je kao takve moguće pratiti čime su ovakve dijagnoze još dodatno zakinute. Nedavno je Savez za rijetke bolesti napravio ogroman projekt i započeo bazu podataka rijetkih bolesti gdje je i Mauro upisan.

Posljednjih osam godina svom su djetetu roditelji, psiholozi, fizioterapeuti, njegovatelji i prijatelji, ali i borci za pravdu, roditelji još jednog djeteta koji također traži njihovu pažnju i pomoć. Previše uloga za dvoje ljudi, zar ne? Ali oni se ne predaju. Love i najmanji znak pozitive kako bi pomogli svom djetetu.

Leon Kamenski i klub SRK Rika nadaju se da će Dvostrukim Everestingom pomoći u prikupljanju sredstva za Maurovo liječenje.

Klub za potrebe akcije nije otvarao poseban žiro račun, nego će sve uplate ići na broj računa koji je obitelj otvorila u svrhu prikupljanja sredstva za liječenje Maura.

U nastavku podaci za uplatu:

Addiko Bank IBAN:HR333 2500 0093 1065 6404 9
SWIFT/BIC CODE: HAABHR22
Ime: MAURO
Prezime: BARAK
Grad: RIJEKA
Država: HRVATSKA
S naznakom Pomoć za malog Maura Baraka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari