KAKO POMOĆI U TRAGANJU ZA NESTALIMA? Saznajte u utorak na Korzu na info-punktu povodom Međunarodnog dana nestalih!

Foto: Riječanin

Na info-punktu građani će moći više saznati o mjerama i radnjama koje se poduzimanju u slučaju nestanka osobe te dobiti savjete korisne za sve koji žele pomoći u traganju za nestalim osobama

Sutra, 30. rujna od 10 do 11 sati na Korzu u Rijeci policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske prigodnim aktivnostima obilježit će Međunarodni dan nestalih osoba.

Ovim povodom bit će postavljen info-punkt na kojem će građani moći više saznati o mjerama i radnjama koje se poduzimanju u slučaju nestanka osobe te dobiti savjete korisne za sve koji žele pomoći u traganju za nestalim osobama.

Ujedinjeni narodi proglasili su 30. kolovoza Međunarodnim danom nestalih osoba, a u Republici Hrvatskoj obilježava se od 2006. godine.

Najčešći razlozi nestanka s kojima se susreće policija su: bijeg ili udaljenje iz roditeljskog doma, odgojne ili zdravstvene ustanove, odlazak od doma zbog duševnog oboljenja, radi skitnje te radi dobrovoljnog prekidanja veza s obitelji, zatim prilikom nesreća kod planinarenja ili kao posljedice kaznenog djela.

Policija za nestalom osobom traga sve dok postoji i najmanji trag, a traganje se obustavlja tek nakon pronalaska osobe, bilo da je pronađena živa ili nažalost, u slučaju pronalaska tijela nestale osobe.

Od 2011. godine javnosti je dostupna Nacionalna evidencija nestalih osoba – NENO Ministarstva unutarnjih poslova u kojoj su objavljeni profili svih osoba čiji je nestanak prijavljen hrvatskoj policiji. Svi podaci objavljeni u ovoj evidenciji su javni, a svaki profil sadrži i PDF letak, kojeg građani mogu ispisati i postaviti na mjestima gdje se kreće veći broj osoba te na taj način moguće pomoći u pronalasku nestale osobe.

Nestanak osobe nije moguće prijaviti on-line već osobno, dolaskom u policijsku upravu ili policijsku postaju na čijem području je osoba nestala, budući je prilikom uzimanja podataka o nestaloj osobi potrebno dati odgovore na pojedina specifična pitanja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views