VAŽNO

Kako zaštititi internu vodovodnu instalaciju od zamrzavanja? KD Vodovod savjetuje

Foto: Unsplash/ S.U.

KD Vodovod i kanalizacija podsjeća da je u slučaju niskih temperatura, kakve trenutno vladaju na riječkom području, potrebno zaštititi interne vodovodne instalacije od mogućeg zamrzavanja i neželjenih puknuća.

Tijekom zimskih mjeseci, kao i svake godine, KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka poduzet će potrebne mjere zaštite vodomjera u vodomjernim oknima u zonama na višim nadmorskim visinama, te savjetujemo korisnike da učine isto sa svojim internim instalacijama.

Podsjećamo kako interna instalacija počinje s prvim spojnim elementom iza glavnog vodomjera te su ju korisnici vodnih usluga dužni održavati o svom trošku na način da ista bude u stanju funkcionalne ispravnosti kako bi se spriječilo narušavanje funkcionalnosti sustava javne vodoopskrbe i zdravstvene ispravnosti vode za piće.

U nastavku donosimo savjete za zaštitu vodovodne instalacije od zamrzavanja:

  • zaštitite instalacije koje su više izložene hladnoći, kao vanjske slavine, cijevi koje su izvan objekata i u negrijanim objektima, kao što su vikendice, garaže, konobe i slično;
  • ispraznite nezaštićene instalacije ukoliko se ne koriste jer se voda koja je u stanju mirovanja najlakše smrzava i uzrokuje smrzavanje vode u vodomjeru i njegov kvar s nekontroliranim istjecanjem vode;
  • toplinski zaštitite dijelove instalacija koji nisu ukopani omatanjem izolacijskim materijalima ili već gotovim izolacijama za cijevi. Materijali za ovakvu vrstu toplinske zaštite mogu se nabaviti u trgovinama vodovodnim materijalom i centralnim grijanjem. Ne preporuča se zamatati dijelove instalacija krpama ili sličnim materijalima koji upijaju vodu jer takav način zaštite pospješuje zamrzavanje instalacije;
  • provjerite svoja vodomjerna okna te, ukoliko ona nisu zaštićena, zidove i poklopac okna obložite izolacijskim materijalom kao što su ploče stiropora. S istim se materijalom može zaštititi i unutrašnjost okna.

Slučajeve puknuća na dijelu instalacije u nadležnosti KD ViK-a korisnici mogu dojaviti dežurnoj službi na broj telefona 051 211 906.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari