ODLIČNA VIJEST

Kakva je kvaliteta riječke vode koju pijemo? Evo što kažu rezultati analize Odsjeka za kontrolu voda!

Foto: Unsplash/J.S.
U 2020. godini zdravstvena ispravnost vode koju isporučuje KD Vodovod bila je izvrsna. I svi ispitani uzorci pročišćenih otpadnih voda, analizirani od strane internog i vanjskog neovisnog ovlaštenog laboratorija, zadovoljavali su zadane parametre, odnosno nisu prelazili maksimalno dopuštene vrijednosti. Jedan od pokazatelja uspješnosti u procesu odvodnje otpadnih voda je kvaliteta mora koje je u 2020. godini na 33 točaka od ukupno njih 35 ocijenjeno izvrsnom godišnjom ocjenom te na 2 točke dobro. Zadovoljavajućih i nezadovoljavajućih ocjena nije bilo.
Tijekom 2020. godine u internom laboratoriju Komunalnog društva Vodovoda i kanalizacije, Služba kontrole kvalitete vode i sanitarnog nadzora provela je 7.537 ispitivanja uzoraka vode, od čega 3.746 ispitivanja kvalitete vode za ljudsku potrošnju na mjestu potrošnje (slavini) i kontrolnim ormarićima za uzimanje uzoraka vode iz sustava javne vodoopskrbe. Svi analizirani uzorci u vodoopskrbnoj mreži bili su zdravstveno ispravni, odnosno vrijednosti ispitanih parametara nisu prelazile maksimalno dopuštene vrijednosti propisani važećom zakonskom regulativom.
Zdravstvena ispravnost vode za ljudsku potrošnju koju isporučuje KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. potvrđena je i rezultatima analiza Odsjeka za kontrolu voda, voda u prirodi, otpadnih voda, otpada, ekotoksikologiju i mikrobiologiju Zdravstveno-ekološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije za potrebe Ministarstva zdravstva. Program ispitivanja obuhvatio je 300 analiza uzoraka vode u redovitom monitoringu i 20 uzoraka u revizijskom (proširenom) monitoringu.U 2020. godini ukupno je ispitano 402 uzorka otpadne vode. Svi ispitani uzorci pročišćenih otpadnih voda zadovoljavali su zadane parametre, odnosno nisu prelazili maksimalno dopuštene vrijednosti.

Jedan od pokazatelja uspješnosti u procesu odvodnje otpadnih voda je kvaliteta mora. U 2020. godini je more, od ukupno 35 ispitane točke, na njih 33 ocijenjeno izvrsnom godišnjom ocjenom te na 2 točke dobrom (Rijeka: Kantrida – Vila Nora, Kantrida –istok). Točke koje su ocijenjene dobro locirane su na području s većim brojem priobalnih izvora putem kojih se, zajedno s neposrednim dreniranjem oborinskih voda prema moru, intenzivira prijenos onečišćenja dospjelih u podzemlje, zbog čega se rezultati analiziranih uzoraka na tim točkama mora pogoršavaju nakon većih oborina.

Također, izvor onečišćenja predstavljaju pojedini subjekti, koji nisu još uvijek priključeni na sustav javne kanalizacije, a smješteni su na samoj obali ili su u slivnom području priobalnih izvora i vrulja koji izviru na predmetnim lokacijama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari