PREMA PODACIMA DZS-A

PGŽ druga županija po visini bruto domaćeg proizvoda u Hrvatskoj

Ilustracija

Prema posljednjih podacima DZS-a Primorsko-goranska županija je druga županija, ne računa li Zagreb, po visini bruto domaćeg proizvoda po stanovniku u 2018. godini, za koju su i dostupni posljednji podaci. Županija je i među vodećima po broju aktivnih poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru, rastu prihoda i neto dobiti poduzetnika. Županija ima i iznadprosječne plaće, a vodeća je i po visini stranih ulaganja.

Svemu tome, kroz poticaje i ulaganja pridonosi i sama Županija, piše na portalu župan.hr te dalje navodi: U ovome mandatu župana Zlatka Komadine, a zaključno s krajem prošle godine, pokrenuto je u Primorsko-goranskoj županiji preko 60 projekata ukupne vrijednosti bespovratnih sredstava više od 413 milijuna kuna, dok je u istome razdoblju realizirano 38 projekata ukupne vrijednosti bespovratnih sredstava oko 70 milijuna kuna. Projekata ima na svim područjima, primjerice u obrazovanju, gdje se ide prema cilju jednosmjenske nastave u svim osnovnim školama, velika sredstva uložila su se u Platak, niz je projekata u zdravstvu, socijalnoj skrbi, zaštiti prirode te zaštiti kulturno-povijesne i pomorske baštine.

Prije šest godina prepoznata je važnost ulaganja u pametne i samodostatne otoke, pokrenuvši pilot projekt “Unije – samoodrživi otok”. Županija ima i najveći investicijski ciklus u lučko područje i pomorsko dobro. Osnovan je Fond za Gorski kotar, a kroz četiri godine uloženo je 170 milijuna kuna sredstava iz proračuna županije kroz razne djelatnosti na područje Gorskog kotara.“

Više na linku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari