KANDIDATI HDZ-a VIII. IZBORNE JEDINICE PORUČILI: Neće biti privatizacije zdravstva!

„Privatizacije zdravstva neće biti, HDZ se zalaže za jasnu podjelu privatnog i javnog zdravstva. Zdravstvo mora biti dostupno svim građanima, neovisno o njihovom imovinskom statusu. Dopunsko zdravstveno osiguranje neće poskupjeti, niti će biti penalizacije za ne hitne pacijente u hitnim bolničkim prijemima“, poručio je dr. Tomašić, 3. na listi HDZ-a u 8. izbornoj jedinici

U četvrtak 1. rujna 2016 godine u prostorijama Hrvatske demokratske zajednice u Rijeci kandidati HDZ-a VIII. izborne jedinice za zastupnike u Hrvatski sabor predstavili su zdravstveni program HDZ-a.

Zlatko Tomašić, zamjenik predstojnika Klinike za dječju kirurgiju Kliničkog bolničkog centra u Rijeci i 3. na listi HDZ-a u osmoj izbornoj jedinici, istaknuo je kako je objedinjavanje Kliničkog bolničkog centra Rijeka na početku 21. stoljeća nužno za riječko i hrvatsko bolničko zdravstvo:

„Ovo je povijesni dan za Rijeku – svečanim otvaranjem radova u nazočnosti ministra Nakića, napokon je započela realizacija izgradnje novih objekata bolnice na lokalitetu Sušak za potrebe ginekologije i pedijatrije. Osobno ću svoju energiju i znanje upotrijebiti kako bi se navedeni projekt i ostvario, obzirom da je unapređenje zdravstvenog sustava u Hrvatskoj jedan od primarnih razloga zašto sam se uključio u politički život kao liječnik. 16 godina nije bilo političke volje da se projekt riječke bolnice ostvari, i zato je važno da saborski zastupnici iz ovoga kraja budu ti koji će inzistirati na ubrzanju radova“.

Tomašić je istaknuo kako se HDZ Andreja Plenkovića zalaže za solidaran zdravstveni sustav:

„Privatizacije zdravstva neće biti, HDZ s zalaže na jasnu podjelu privatnog i javnog zdravstva. Zdravstvo mora biti dostupno svim građanima, neovisno o njihovom imovinskom statusu. Dopunsko zdravstveno osiguranje neće poskupjeti niti će biti penalizacije za nehitne pacijente u hitnim bolničkim prijemima“, završio je Tomašić objasnivši kako uz rast BDP-a nema opravdanog razloga opterećivati građane.

Marija Bukvić, profesor i predavač u Medicinskoj školi u Rijeci, na Fakultetu Zdravstvenih studija u Rijeci te na Veleučilištu u Karlovcu izrazila je zabrinutost zbog problema nekontroliranog odljeva liječnika, medicinskih sestara i drugih zdravstvenih djelatnika u inozemstvo što već sada narušava kvalitetu zdravstvene zaštite:

„ Kao osobu koja je većinu radnog vijeka provela u KBC- Rijeka a trenutno radim kao profesorica na obrazovanju budućih medicinskih djelatnika, izrazito me brine podatak kako je unatrag manje od dvije godine KBC Rijeku napustilo 159 mladih medicinskih sestara, radiologa, fizioterapeuta i ostalih djelatnika. Radi se o mladim ljudima, ali i o ljudima srednje dobi koji svoj profesionalni put i život vide inozemstvu, a ne u Republici Hrvatskoj zbog problema s kojima se ovdje suočavaju. Sve to prijeti ugrožavanju zdravstvenog sustava u cjelini. Proaktivnim stimulirajućim mjerama zaustavit ćemo daljnji odljev zdravstvenih djelatnika u inozemstvo. Subvencionirat ćemo stambene kredite za rješavanje stambenog pitanja medicinskih djelatnika; i liječnika i sestara. Osigurati ćemo novčane potpore za rad u manje razvijenim područjima. Povećat ćemo broj polaznika viših i visokih škola zdravstvenog usmjerenja te omogućiti izobrazbu povećanog broja zdravstvenih stručnjaka svih profila s osiguranim daljnjim stručnim usavršavanjem. Ovim mjerama zaštitit ćemo naš zdravstveni sustav kako bi osigurali kvalitetne zdravstvene usluge dostupne svima. To se sve može postići, Hrvatska ima ljude, ima i sredstava, ima potencijal, samo ga moramo znati koristiti. „ , zaključila je Marija Bukvić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari