KANTRIDA: Za riječke beskućnike danas u Morskom prascu svirka i fina hrana, evo kako možete pomoći

Foto: FB Morski prasac

U nedjelju vas čeka koncert Kantridersa i „Narodna kuhinja“ Igora Anjolija, a sve namijenjeno humanitarnoj akciji za beskućnike prihvatilišta “Ruža sv. Franje”

Narodna kuhinja Igora Anolija , osim gastro čarolija s kojima će nas upoznati i koje ćete moći besplatno probati, svaki put će ugostiti poznate goste, umjetnice i umjetnike, koji će mu se pridružiti u kuhanju.

Ovu nedjelju gošća Igora Anjolija je Olga Dimitrijević, kazališna režiserka i dramaturginja. Naravno, moći ćete hranu i pohvaliti donacijom koja je ovog puta namijenjena prihvatilištu za beskućnike Ruže Sv. Franje.

 

Narodna kuhinja Igora Anjolija je  dio programa Kultura življenja projekta “Kantrida europski kvart kulture 2020”.

Kultura življenja zajedničko je ime aktivnosti što će se odvijati u ljetnim mjesecima 2020. godine, a u sklopu projekta Kantrida FKK 2020 – Kantrida FKK 2020 – Europski kvart kulture. Već svojim imenom u osnovnim crtama otkriva o kakvom je projektu riječ, svojevrsni je to sportsko-gastronomsko-zabavni festival, u ovom slučaju i izrazito humanitarnoga karaktera, u kojemu će priliku imati aktivno uživati apsolutno sve dobne skupine naših sugrađana, sportaši, rekreativci, ali i brojni turisti koji se u to vrijeme zateknu u Rijeci. Nositelj projekta Kultura življenja je Humanitarna udruga “Koga briga..” u suradnji s tvrtkom Novi turizam d.o.o. i brojnim drugim partnerima.

A što će pripremati Igor Anjoli sa gošćom Olgom Dimitrijević:

“Smotani prasac” (tortilja, pulled pork (čupkana svinjetina) sa dimljenom paprikom, origanom, kaduljom, grčkim začinima sporo pirjana u crnom pivu, poslužena na salati od crvenog kupusa sa preljevom od hrena, slatki umak od jalapeno čili papričica i kikiriki glazura).

Igor Anjoli (Sarajevo, 1978.) proveo je veći dio svog života proučavajući enologiju i gastronomiju starog i novog svijeta. Sudjelovao je kao degustator za procjenjivanje i ocjenjivanje boje, okusa, mirisa i drugih važnih svojstava vezanih uz kvalitetu vina.  Iza sebe ima mnogobrojne degustacije uključujući ‘Niagara-on-the-Lake Wine Awards’ kao i dobro istraženu teoriju i praksu vinske filozofije. Ljubav i strast za vina dobio je kroz kulinarstvo, a strast za kulinarstvo kroz energiju vina. Svojevremeno je bio član kazališne grupe ‘Optimisti’ koju je vodila poznata slovenska režiserka i glumica Draga Potočnjak kao i član kultnog sevdah benda Dertum.

Olga Dimitrijević (Beograd, 1984.) diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. U njene najznačajnije drame spadaju „Moja ti“, „Narodna drama“, „Radnici umiru pjevajući“, „Ja često sanjam revoluciju“, „Samo da se pozdravimo“… Sa Majom Pelević je napravila i izvela autorski projekt „Sloboda je najskuplja kapitalistička riječ“ (50. Bitef festival).

Surađivala je sa Bitef teatrom, Narodnim pozorištem u Beogradu, HNK Ivan Pl Zajc iz Rijeke, Ateljeom 212, Teorijom koja hoda… Dobitnica je nagrade Sterijinog pozorja, Mihizove nagrade za dramsko stvaralaštvo, Hartefakt fonda, i nagrade Anđelka Milić za umjetnički rad koji promovira rodnu ravnopravnost. U svom radu najčešće tematizira pitanja roda, rada i socijalne pravde; deprivilegovanih, društvene margine i mogućnosti pobune. Njen stil spaja melodramu i politički angažman, uz jaku narativnu strukturu i izraženu emocionalnost. I dalje o sebi misli kao spisateljici, dramaturginji i redateljici, povremeno predaje na Ženskim studijama u Beogradu.

Humanitarna udruga “Koga briga..” nastala je iz Facebook inicijative skupine građana i članova Plivačkog kluba osoba s invaliditetom „Forca“ koji su u kolovozu 2015. godine, a s ciljem pomoći mladom plivaču s invaliditetom Mateu Miletiću kojemu je te godine u Njemačkoj hitno bio potreban operativni zahvat zbog uznapredovale skolioze, organizirali humanitarni plivački maraton od Empeduja beach bara na Biviju do Morskog prasca na Kantridi.

Iznimno uspjela akcija, što je održana pod imenom Koga briga za Matea, inicirala je osnivanje Humanitarne udruge “Koga briga..” i samim time postala središnjom akcijom udruge koja svojim altruističkim pristupom polako postaje prepoznatljiva ne samo u okvirima Grada Rijeke i Primorsko-goranske Županije, već i na nacionalnoj razini.

Iduća godina bila je posvećena Matiji Kataliniću, tada teško bolesnom, a danas nažalost preminulom mladom košarkašu Kastva, potom je održana akcija za pomoć dvama nastradalim sportašima Andreju Rubeši i Antoniju Šebelji, a sva prikupljena sredstva s prošlogodišnje akcije bila su namijenjena projektu „Moje mjesto pod suncem“ u kojemu se, u okviru udruge Centar za kulturu dijaloga, skrbi o siromašnoj djeci Grada Rijeke. Humanitarna udruga “Koga briga..” aktivna je tijekom čitave godine, izuzev plivačkog maratona od Bivija do Kantride organizira i božićno pjevanje na Korzu (u suradnji s Glazbenom školom Ivan Matetić Ronjgov) kada se prikupljaju slatkiši namijenjeni djeci smještenoj u domovima, socijalnoj samoposluzi ili djeci iz brojnih riječkih udruga, odnosno uskršnje Svjetsko prvenstvo u tucanju jaja namijenjeno riječkim beskućnicima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari