OTVORENA JE ŠPILJA

Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi bogatiji za novu muzejsku cjelinu “Špilja”

U Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi otvorena je “Šilja”, nova cjelina stalnog postava “Divljina s pogledom na more” Prirodoslovnog muzeja Rijeka. “Špilja” prezentira krško podzemlje i njegove osobitosti te još potpunije predstavlja jedinstvenu ljepotu i raznolikost prirodne baštine Gorskog kotara.

U ime Primorsko-goranske županije, otvorenju je prisustvovala resorna pročelnica Sonja Šišić koja je novu cjelinu postava proglasila otvorenom, pritom istaknuvši zadovoljstvo radom Prirodoslovnog muzeja Rijeka i stvaranjem novih sadržaja u kulturno-turističkoj ponudi u Gorskom kotaru.

Među prvim posjetiteljima „Špilje“ bila je i gradonačelnica Grada Delnica Katarina Mihelčić, predsjednik Mjesnog odbora Brod na Kupi Davorin Klobučar, upravitelj Župe Brod vlč. Josip Tomić, znanstvenici i muzealaci te brojno građanstvo.

Nakon obilaska špilje uslijedila su dva stručna predavanja dr. sc. Petre Kovač Konrad na temu „Speleologija – istraživanje krškog podzemlja“ i Katarine Koller Šarić „Zmaj iz podzemlja“. Tijekom programa najmlađim sudionicima događaja ponuđene su edukativne aktivnosti.

Autori nove cjeline su dr. sc. Boštjan Surina, dr. sc. Željka Modrić Surina i Nadia Dunato Pejnović, kustosi Prirodoslovnog muzeja Rijeka, a idejno rješenje prostornog oblikovanja potpisuje Klaudio Cetina.

Posjetite Brod na Kupi i izgubite se u „Divljini s pogledom na more“ istražujući mističnu „Špilju“, razigranu „Rijeku“, tajanstvenu „Šumu“ i visoku „Planinu“, pa čak i „Nebo“ hodajući po oblaku!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari