DVADESETOGODIŠNJA SLUŽBA

KATEDRALA SV. VIDA: 20. obljetnica biskupstva mons. dr. Ivana Devčića i uvođenje u službu nadbiskupa koadjutora mons. mr. Mate Uzinića

U Katedrali sv. Vida obilježena je 20. obljetnica biskupstva mons. dr. Ivana Devčića, a u službu je uveden nadbiskup koadjutor mons. mr. Mate Uzinić.

Na misi koju je služio gospićko-senjski biskupa mons. Zdenko Križića pročitana je bula pape Franje kojom mons. Uzinića upućuje u službu nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije. U pismu Papa navodi kako je nadbiskup Devčić zamolio za pomoć u upravljanju nadbiskupijom te kako je izbor pao na mons. Uzinića, dosadašnjeg dubrovačkog biskupa. Vjernicima Riječke nadbiskupije obratio se i nadbiskup koadjutor mons. Uzinić te pozvao na molitvu i suradnju. Ukratko se i predstavio objavivši da svoju službu želi vršiti vođen poniznošću.

Prigodne riječi i čestitke uputili su u ime državnih vlasti izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, u ime županijskih vlasti župan Zlatko Komadina čiji govor pročitao izv. prof. dr. sc. Nikola Vranješ, te u ime Grada Rijeke gradonačelnik Vojko Obersnel. Svi su oni istaknuli značajnu suradnju civilnih i crkvenih institucija na zajedničkom polju djelovanja – brizi za građane, posebno one najpotrebitije.

U ime vjernika laika govorila je dr. sc. Ksenija Rukavina Kovačević, u ime klera, redovnika i redovnica generalni vikar mons. mr. Emil Svažić te u ime Apostolske nuncijature u RH apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua. Nuncij je nadbiskupu Devčiću čestitao na visokoj obljetnici plodnog biskupskog služenja te koadjutoru Uziniću na imenovanju. Pozvao ih je da svojim primjerom i suradnjom budu najbolji uzor vjernicima u svjedočenju Božanske ljubavi.

Plodonosna dvadesetogodišnja služba riječkog nadbiskupa

Mons. mr. Emil Svažić u svom je govoru podsjetio na najvažnije plodove dvadesetogodišnje službe riječkog nadbiskupa.
„Došavši na čelo Riječke nadbiskupije, vrlo brzo ste poradili na uspostavi crkvenih struktura, nužnih za kvalitetno funkcioniranje pastoralnog života na svim razinama: župno pastoralno vijeće postaje obvezatno za sve naše župe, nadbiskupijskom pastoralnom vijeću daje se  veća važnost, posebice kroz predlaganje i provjeravanje godišnjeg nadbiskupijskog pastoralnog plana i programa, uspostavljaju se novi nadbiskupijski pastoralni uredi i povjerenstva itd.

Nadalje, kroz protekla dva desetljeća pod Vašim je vodstvom izgrađeno desetak novih župnih ili filijalnih crkava i kapela, dovršena zgrada nadbiskupijskog Caritasa, rekonstruirana zgrada Nadbiskupskog doma i Sjemeništa, a da o brojnim obnovama crkava i župnih domova i ne govorimo. Vaše su primarne zasluge, oče Nadbiskupe, i za uspostavu ili barem potporu mnogih karitativnih i odgojno-obrazovnih ustanova u našoj Nadbiskupiji, koje na poseban način svjedoče o njezinoj autentičnosti, od Riječkog hospicija, Katoličke osnovne škole, preko Doma sv. Ana, Utočišta za beskućnike itd. Vaš doprinos svemu tome neizbrisivo je upisan u povijest naše Mjesne crkve“, istaknuo je Svažić.

 

Nadbiskup Devčić: Svoje biskupsko služenje zamišljao sam kao suputništvo

Na kraju misnog slavlja malobrojnim okupljenima obratio se i slavljenik, riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, zahvalivši brojnim suradnicima na suradnji, od svećenika i vjernika laika, do predstavnika lokalnih vlasti i institucija preko novinara, rodbine i prijatelja.

“Svi spomenuti, kao i mnogi nespomenuti, bili su mi, svatko na svoj način, poticaj i ohrabrenje u mojoj službi. Zbog toga u ovom svečanom trenutku svima izričem svoje veliko hvala. Sve sam vas doživljavao kao svoje, bez obzira na vjeru i svjetonazor, a tako ste i vi doživljavali mene. Svoje biskupsko služenje zamišljao sam i shvaćao kao suputništvo“, kazao je nadbiskup Devčić.

Iz tog se razloga, potaknut Isusovim primjerom, kada je preuzeo službu prvog Riječkog nadbiskupa, odlučio na intenzivnije razvijanje karitativnih aktivnosti na području nadbiskupije. „Ove godine naš Caritas slavi 50. obljetnicu postojanja i djelovanja. To je 50 godina suputništva sa siromasima, prognanicima i beskućnicima naše mjesne Crkve.“ Istaknuo je kako u svom biskupskom služenju nastojao držati se Isusove zapovijedi, strpljivo i s ljubavlju pomoći slabima i posrnulima.

Cjelokupnu svečanost moguće je pogledati na snimci LaudatoTV-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari