PACIJENTIMA PUNA MOBILNOST

Video | KBC Rijeka odnedavno pacijentima omogućava kemoterapiju kod kuće. Evo kako izgleda primanje na ovaj način

Rijeka je treći grad u Hrvatskoj, nakon Dubrovnika i Pule, koji je svojim pacijentima osigurao mogućnost primanja kemoterapije kod kuće

Riječka bolnica odnedavno svojim pacijentima omogućava primanje kemoterapije kod kuće. Oni čija dijagnoza to dozvoljava, na taj način imaju punu mobilnost i normalniji životni ritam s obzirom na to da ne moraju boraviti u bolnici.

Rijeka je treći grad u Hrvatskoj, nakon Dubrovnika i Pule, koji je svojim pacijentima osigurao mogućnost primanja kemoterapije kod kuće.

”Naša prva pacijentica je uspješno primila prvi ciklus kemoterapije kod kuće putem elastomerske pumpe. Pumpe su predviđene za pacijente koji primaju kemoterapiju u kontinuiranoj infuziji koja traje duže od 40 sati”, istaknula je specijalistica Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka Jasna Marušić za Kanal Ri.

Trenutno se ova terapija provodi za liječenje karcinoma debelog crijeva. Pacijenti bi trebali provoditi dosta vremena u bolnici s obzirom na četrdeset-satnu terapiju. No. sada terapiju mogu uzimati kod kuće što im omogućuje normalniji životni ritam.

” Samom pacijentu se pumpa postavlja na prethodno ugrađeni portakat i to bi bilo to. Pumpa se postavlja u torbicu i pacijent je s ovom pumpom mobilan i može normalno funkcionirati”, ističe glavna sestra Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka Nevena Polić.

Torbice su donacije Udruge Nada, a pacijent – nakon što stavi pumpu u torbicu – može se baviti lakšim fizičkim aktivnostima, družiti se, otići u kupovinu… te ako se osjeća dovoljno jako čak i raditi.

Na pacijentu je da u dogovoru s liječnikom izabere hoće li terapiju primati u bolnici ili kod kuće – sve kako bi put do ozdravljenja bio jednostavniji i lakši, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari