BORBA S KORONAVIRUSOM

KBC RIJEKA Ružić: “Zbog korone otkazujemo četvrtinu zahvata koji nisu hitni”

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

U ponedjeljak KBC Rijeka dobiva 12 novih respiratora koje je Ministarstvo zdravstva nabavilo kroz EU fondove

Alen Ružić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka, u Dnevniku N1 komentirao je epidemiološku situaciju u Primorsko-goranskoj županiji.

“Broj hospitaliziranih raste relativno sporo. Danas imamo 52 covid-bolesnika, 14 dana ranije bila su 24. Trend je jasan i nama jasan signal da budemo spremni”, rekao je.

Kapacitete za covid-bolesnike su smanjivali, a sad ih opet otvaraju. “Pred otvaranjem smo dva nova odjela. U situaciji smo da moramo liječiti sve bolesnike, i covid i onkološke…”, rekao je ravnatelj KBC-a Rijeka.

Kaže da balansiraju cijelo vrijeme kako bi imali dovoljno kapaciteta za covid-bolesnike.

“Moramo otkazati 25 posto nehitnih kirurških zahvata”

Trenutačno imaju 11 bolesnika na intenzivnoj skrbi, od kojih je njih pet na respiratoru. “Pokušavamo biti uvijek korak ispred”, dodao je.

U ponedjeljak KBC Rijeka dobiva 12 novih respiratora koje je Ministarstvo zdravstva nabavilo kroz EU fondove. Ne vjeruje da će im trebati svi respiratori. “U prosincu smo imali 125 bolesnika i ni tada nam svi nisu bili potrebni.”

Na pitanje koliko je novi val epidemije poremetio redovni ritam, Alen Ružić je odgovorio: “Od ponedjeljka smo 25 posto nehitnih kirurških zahvata primorani otkazati. Sve hitno ide dalje, kao i cijeli ambulantni program. Ljudi daju sve od sebe.”

U KBC-u Rijeka su procijepili velik broj zaposlenih, kaže Ružić. “Oko 1200 dobilo je obje doze, naknadnih 500 je dobilo jednu dozu”, kazao je i dodao da ih se naknadno prijavilo još. Istaknuo je da je 65 do 70 posto aktivno zaposlenih koji su cijepljeni ili u procesu cijepljenja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views