EVO KAKO JE BILO

Klub Sušačana obilježio 30. obljetnicu i predstavio dvobroj 119/120 Sušačke revije

U proljeće ove godine civilna udruga Klub Sušačana navršila je punih 30 godina od svog osnutka, 11. travnja 1992. godine, te 30 godina kontinuiranog djelovanja na području Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Povodom izlaska iz tiska i predstavljanja novog dvobroja 119/120 Sušačke revije održano je i svečano obilježavanje ove značajne obljetnice, uz kulturno-umjetnički program u kojem je sudjelovao KUD “Zametski koren”, jedno od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u našem gradu i Županiji koje ove godine slavi 100 godina postojanja i aktivnog rada.

Prigodnoj svečanosti održanoj u prostorijama Kluba Sušačana, Franje Račkoga 1B. nazočili su i riječki gradonačelnik Marko Filipović te zamjenica župana PGŽ Marina Medarić.

O povijesti kluba i Sušačkoj reviji

O povijesti kluba i Sušačkoj reviji govorila je predsjednica Kluba Sušačana Tamara Morić.

Nakon osnivanja Kluba Sušačana 1992. godine pokrenuto je i izdavanje časopisa, s ciljem da se i pisanom riječju približi brojnom članstvu i ostalim građanima Rijeke i Sušaka te sugrađane, a posebice nove generacije upozna s kulturnim, gospodarskom, povijesnom i civilizacijskom baštinom našeg grada i ovoga kraja.

U travnju 1993. godine izašao je prvi broj “Sušačke revije kao glasilo Kluba Sušačana, a nakon tri godine, odnosno od dvanaestog broja izlazi kao “Glasilo za kulturu i društvena zbivanja Hrvatskog primorja, kvarnerskih otoka i Gorskog kotara”. 1996. godine dužnost glavnog urednika preuzima Alen Čemeljić umjesto Mladena Urema, a na mjesto dotadašnjeg tehničkog urednika Ive Marendića Slavko Katnić.

Sušačka revija” nametnula se kao najvažniji časopis u gradu koji se bavi životom grada i oblikovanjem njegova kulturna identiteta. Kombinacijom tema iz prošlosti s aktualnim događanjima časopis je vrlo prihvatljiv širem krugu čitatelja, što ga uz maksimalnu otvorenost prema suradnicima čini vrlo životnim.

Filipović: Mnoge inicijative Kluba su ugledale svijetlo dana i oplemenile naš grad

Čestitajući 30. obljetnicu Kluba Sušačana  riječki gradonačelnik Marko Filipović je naglasio kako je Klub Sušačana udruga koja njeguje ljubav prema ovome gradu i sve one koji vode ovaj grad i donose odluke o njegovu razvoju, potiče da budu još bolji, kreativniji i efikasniji. Klub Sušačana primjer je kako udruge, odnosno civilni sektor kvalitetno može raditi i surađivati i s upravom, ali i cijelom zajednicom.

„Drago mi je da smo kroz sve ove godine uvijek bili partneri i suradnici s istim ciljem, za ljepšu, bolju i drugačiju Rijeku – grad koji prepoznaje i cijeni svoju baštinu i svoj urbani identitet,  svoj primorski zavičaj i čakavicu, toleranciju i razumijevanje. Mnoge kulturno – povijesne vrijednosti našega grada opet su osvijetljene upravo zahvaljujući radu Kluba Sušačana. 

Mnoge intrigantne i zanimljive, nedovoljno poznate priče o našem gradu i kraju čitali smo od 1993. godine u uvijek kvalitetnoj Sušačkoj reviji koja će danas dobiti svoj 119/120 dvobroj. Mnoge inicijative Kluba već su ugledale svijetlo dana i oplemenile naš grad.  Za svoj doprinos Klub Sušačana je 2015. godine bio dobitnik Zlatne plakete odnosno nagrade Grada Rijeke. Ovo je prilika da Klubu Sušačana kažemo jedno veliko hvala i  da se prisjetimo svih onih koji su kroz Klub i Reviju dali svoj veliki doprinos životu i identitetu grada s dvije strane Rječine.  Zahvalu zaslužuju i oni koji danas vode Klub uvijek s istim žarom i ljubavi prema ovom gradu i njegovim posebnostima“, kazao je Filipović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari