EVO DETALJA

Kod Kampusa i KBC-a na Sušaku kreću radovi na izgradnji rotora; Na snazi će biti preregulacija prometa

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Na području kod Kampusa i novog KBC-a kreće značajna preregulacija prometa zbog radova na izgradnji rotora i rekonstrukciji toplovodne mreže koji počinju u ulici Tome Strižića. Zbog obima radova koji će se na ovom području odvijati tijekom narednih mjeseci u subotu, 15. travnja 2023.godine, na snagu će stupiti preregulacija prometa.

Riječ je radovima rekonstrukcije raskrižja ulica Vjekoslava Dukića i Tome Strižića za potrebe pristupa KBC-u na Sušaku i Sveučilišnom Kampusu, a u sklopu kojih će Energo d.o.o. izvoditi radove koji su dio EU projekta “Obnova toplinarstva Grada Rijeke”.

Informacije o radovima i preregulaciji prometa koja će biti na snazi za vrijeme trajanja radova predstavili su zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski, privremena pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav i promet Maja Malnar, direktor Energo d.o.o. Marko Križanec i projektant prometnog rješenja Sergije Babić, INTEA d.o.o.

Nužan proces za koji je potrebno strpljenje svih učesnika u prometu

Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski kazao je kako se izgradnjom Kampusa i Kliničkog bolničkog centra Sušak povećava prometno opterećenje postojećeg raskrižja ulice Vjekoslava Dukića s ulicom Tome Strižića. Ulica Vjekoslava Dukića je prometna poveznica sveučilišnog Kampusa i Kliničkog bolničkog centra Sušak na mrežu gradskih prometnica, a svojim istočnim krakom povezana je na ulicu Tome Strižića. Zbog navedenog prometnog opterećenja, Grad Rijeka pokrenuo je postupak rekonstrukcije raskrižja ovih cesta (Dukićeve i Strižićeve) u kružno raskrižje (rotor) te rekonstrukciju ulice Vjekoslava Dukića u duljini od približno 280 m, a sve navedeno kako bi se obuhvatili i planirani priključci KBC-a na ovu ulicu.

Ujedno, u sklopu ovog zahvata, Energo započinje s izgradnjom spojnog toplovoda Gornja Vežica-Vojak u ulicama Vjekoslava Dukića i Tome Strižića što predstavlja početak intenzivnih radova na distributivnoj toplovodnoj mreži Energa koji se odvijaju u sklopu EU projekta “Obnova toplinarstva Grada Rijeke”.

Krajnji cilj ovako složene preregulacije i dogovorene koordinacije izvođenja radova jest što je više moguće skratiti rokove izvođenja radova, kazao je Palčevski i dodao kako su o cijelom procesu upoznate sve stranke u Gradskom vijeću, a konzultirana su i vijeća mjesnih odbora i institucije kojima to područje gravitira. Palčevski je kazao kako su ulaganja u ove projekte nastavak ulaganja Grada Rijeke u područje Kampusa i novog KBC-a odnosno nastavak praćenja izgradnje bolnice izgradnjom potrebne prometne i komunalne infrastrukture. Podsjetio je kako je u izgradnju nove bolnice Grad Rijeka, prepuštanjem nekretnina, dodjelom prava građenja bez naknade i odricanjem od komunalne naknade do sada uložio oko 6 milijuna eura. Također, u sveučilišni Kampus Grad Rijeka je ustupanjem nekretnina, oslobađanjem od komunalnog doprinosa te dosadašnjom izgradnjom cesta i ostale komunalne infrastrukture na Kampusu uložio oko 17 milijuna eura.

Zbog svih ovih radova, na području više ulica na ovom području doći će do preregulacije prometa i do preregulacije gradskih i prigradskih linija Autotroleja 7, 7A, 1B, 25 i 26. Očekuje se otežano i usporeno odvijanje prometa na navedenom području. Zamjenik Palčevski je pozvao stanare ovog dijela grada i ostale građane na strpljenje i razumijevanje.

Radovi započinju u ulici Tome Strižića

Kako je najavio direktor Energo d.o.o. Marko Križanec preregulacija prometa stupa na snagu u petak, 15. travnja 2023., a radovi započinju rekonstrukcijom toplovodne mreže u ulici Tome Strižića. Ta će ulica tijekom trajanja radova biti zatvorena za sav promet. Planirano trajanje radova na toplovodnoj mreži u ovoj ulici je 45 dana. Kada se završe radovi na polaganju toplovoda u Strižićevoj ulici, ona će u jednom svojem dijelu (prema Mostu sv. Ana) biti asfaltirana završnim slojem asfalta, a u jednom dijelu (onom na kojem se kasnije nastavljaju prometni radovi) privremenim BNS nosivim slojem asfalta kako bi se omogućilo odvijanje prometa tom ulicom do početka prometnih radova. Nakon završetka radova na toplovodnoj mreži u Tome Strižića, započinje se s radovima na toplovodnoj mreži u ulici Vjekoslava Dukića. Planirani rok trajanja i ovih radova je 45 dana, a promet će u Dukićevoj ulici za to vrijeme biti reguliran semaforima.

Privremena pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav i promet Maja Malnar je kazala kako će nakon radova na toplovodnoj mreži, Grad Rijeka započeti s radovima rekonstrukcije cesta i raskrižja Dukićeve i Strižićeve ulice, odnosno s radovima na formiranju rotora na ovom raskrižju. Procjenjuje se da će ovi radovi započeti u srpnju 2023. i obuhvatiti rekonstrukciju cesta i priključaka, proširenje Dukićeve ulice za jedan prometni trak te manja proširenja Strižićeve ulice na rubnim dijelovima zahvata, rušenje jednog objekta u bivšem vlasništvu Istravina te izgradnju kružnog raskrižja sa pripadajućom infrastrukturom odnosno rekonstrukcijom oborinske odvodnje, izgradnje javne rasvjete, izgradnje DTK mreže te sanitarne i vodovodne mreže.

Preregulacija prometa za vrijeme trajanja radova

Preregulacija prometa - radovi u ulicama Tome Strižića i Vjekoslava Dukića

Zbog zahtjevnosti zahvata opisanih radova koji će se izvoditi na navedenom području, organizirana je preregulacija prometa na širem području. Ona će trajati do okončanja radova. Oznake preregulacije prometa počet će se postavljati već u utorak, 11. travnja.

Od 15. travnja 2023. ulica Tome Strižića zatvara se za promet i to od Ulice Vjekoslava Dukića do Ulice Kačjak, osim za potrebe stanara koji u Strižićevu mogu ući iz Ulice Kačjak.
Ulica lvana Matrljana postaje koridor za interventna vozila. Mijenja se i smjer prometa.
Promet je jednosmjeran od Ulice Kačjak do Ulice Vjekoslava Dukića.
Iz ulice Brdo u Ulicu dr. Zdravka Kučića zabranjeno je lijevo skretanje, osim za autobuse.
Vozila iz Radničke ulice koriste autobusno okretište u Kvaternikovoj ulici za kretanje u smjeru Trsat i Sušak-Bolnica
Kružno raskrižje u Ulici Sv. Ana omogućava povratak „zalutalim“ vozilima.

Zastoji se očekuju u Kvaternikovoj ulici na raskrižjima sa Radničkom i ulicom Martina Kontuša uz povremenu ručnu regulaciju prometa.
Također, ukoliko se utvrde zastoji u prometu zbog potreba dostave, uvest će se zabrana prometa za vozila ukupne mase veće od 3.5 t (dostavna vozila) i to u periodima od 7.30 do 9.30 h i od 14.30 do 16.30 h.
Stanovnicima Vežice i Drage za prometovanje prema centru Rijeke preporuča se korištenje ulice Franje Račkog te korištenje D404.

Preregulacija trasa gradskih i prigradskih linija Autotroleja 7, 7A, 1B, 25 i 26

Gradske linije 7 i 7A (Centar – G. Vežica) te prigradske linije 25 i 26 (Centar – Draga) u smjeru Gornje Vežice prometuju Ulicom Martina Kortuša, Kvaternikovom ulicom, Ulicom Brdo i Ulicom dr. Zdravka Kučića do kružnog raskrižja, te nadalje postojećim trasama.
U smjeru centra Rijeke, ove linije prometuju Ulicom dr. Zdravka Kučića, Ulicom Brdo i Kvaternikovom ulicom do Kumičićeve ulice, te nadalje postojećim trasama.

Gradska linija 1B u smjeru Tower – Strmica prometuje od Towera preko kružnog raskrižja u UIici Sv. Ane (kao do sada), pa potom Ulicom dr. Zdravka Kučića, Ulicom Brdo, Kvaternikovom ulicom, Kumičićevom, Mihanovićevom do Strmice

Koriste se postojeća autobusna stajališta. Nova autobusna stajališta u Ulici dr. Zdravka Kučića (kod kućnog broja 22) uvest će Autotrolej na zahtjev korisnika.

Važnost i cijene radova koji se izvode

Izgradnja spojnog toplovoda Gornja Vežica-Vojak u ulicama Vjekoslava Dukića i Tome Strižića predstavlja početak intenzivnih radova na distributivnoj toplovodnoj mreži Energa. Radi se o najdužoj i najsloženijoj trasi ukupne dužine 1,2 km, u sklopu projekta kojim će se obnoviti 7,9 km toplovoda (što čini 90% postojeće infrastrukture) te izgraditi novih 2,5 km spojnih toplovoda.

Ove aktivnosti Energo izvodi u sklopu projekta “Obnova toplinarstva Grada Rijeke” koji obuhvaća ulaganje u modernizaciju toplana te obnovu i izgradnju toplovodne distribucijske mreže.
Ukupna vrijednost obnove toplinarstva u sklopu ovog projekta je oko 14,9 milijuna eura, od čega EU sufinanciranje iznosi nešto više od 11 milijuna eura, a sredstva su osigurana iz Kohezijskog fonda putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Procijenjena vrijednost radova na izgradnji kružnog raskrižja, rotora na spoju Dukićeve i Strižićeve ulice, te rekonstrukcije Dukićeve ulice iznosi 899.965,16 € bez PDV-a, odnosno 1.124.956,45 € s PDV-om. Sredstva su osigurana u proračunu Grada Rijeke.
Trenutno traje pregled i ocjena ponuda za odabir izvođača radova te će se po okončanju postupka i donošenju odluke o odabiru izvođača znati ugovoreni iznosi planiranih radova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari