ZAJEDNIČKA SJEDNICA

Komadina i Obersnel zajedno na sjednici županijskog i gradskog Stožera CZ istakli ulogu javnog zdravstva, civilne zaštite, volontera…

Photo: Ilustracija (Nel Pavletic/PIXSELL)

Komadina: “Moramo naučiti biti u suživotu s koronom”, Obersnel: “Dokazali smo važnost javnog zdravstva”

Stožeri CZ Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke održali su danas u gradskoj vijećnici zajedničku sjednicu koju je sazvao župan Zlatko Komadina. Uz osvrt na sve aktivnosti oba stožera u proteklih 80 dana koliko traje epidemija koronavirusa, na sjednici je bilo riječi i o postupanjima u budućem razdoblju.

Župan Zlatko Komadina izrazio je zadovoljstvo dobrom epidemiološkom situacijom u Primorsko-goranskoj županiji i zahvalio svima koji su za to zaslužni, od zdravstvenih djelatnika do discipliniranih građana.

„Imamo dobar sustav, stručne ljude, razvijenu mrežu komunikacije i na vrijeme smo krenuli s aktivnostima. Imali smo spremno puno kapaciteta za smještaj potencijalnih bolesnika zaraženih koronavirusom, koji nam na sreću nisu trebali. Dobro je što nismo imali ni lokalne transmisije zaraze. Sada moramo naučiti biti u suživotu s koronom“, rekao je župan te pohvalio i medije i sve one koji su komunicirali, što je isto doprinijelo kontroliranju situacije i dobrim rezultatima.

Zahvalama se pridružio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel zadovoljan što su svi dali maksimum u okvirima mogućeg:

„Veseli me velika razina odgovornosti ljudi te potreba za volonterskom aktivnošću i solidarnošću”. Gradonačelnik je rekao kako je ova situacija pokazala i važnost javnog zdravstva i sustava civilne zaštite, za koji je rekao da ga moramo osnaživati i na nacionalnoj i na lokalnoj razini.

Načelnik županijskog Stožera Marko Boras Mandić i gradskog Stožera Hinko Mance izvijestili su o radu stožera. Niz je aktivnosti koje su članovi stožera provodili od 0-24, od svakodnevnog informiranja javnosti o aktualnostima vezanima za epidemiju, uspostave karantena prilikom čega je mobilizirano više objekata, do uspostave call centara u kojima je obrađeno na desetke tisuća poziva i e-mailova. Gradski stožer najviše je upita imao za e-propusnice kojih je izdano preko 26 000.

Nadalje, na sastanku je istaknuta uloga PU primorsko-goranske koja je provodila kontinuirane nadzore, državne postrojbe Civilne zaštite, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ koji je u vrlo kratkom roku uspostavio testiranja gdje je na dnevnoj bazi odrađivano od 50-100 uzoraka. Istaknuta je i uloga KBC Rijeka koji je napravio ogromne napore unutar svojih kapaciteta, pripadnika društava Crvenog križa te sve ostale sastavnice CZ kao i Thalassotherapije Crikvenica, Sveučilišta u Rijeci koje je dalo na raspolaganje studentski dom te komunalnog redarstva grada Rijeke.

“Podatak da je u PGŽ stopa mortaliteta 0,33 osoba na 100.000 stanovnika dokaz je uspješnog rada cijelog sustava”, naglasio je Boras Mandić.

Ravnatelj NZZJZ PGŽ Vladimir Mićović je rekao kako je prva faza epidemije iza nas te ulazimo u drugu fazu za koju se očekuje pozitivan tijek, dok je epidemiolog Dobrica Rončević stava kako smo i dalje ugroženi od zaraze te da se mora održati nadzor populacije i očuvati najrizičnije skupine. Ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac još je istaknuo činjenicu da je kompletan zdravstveni sustav na području PGŽ potpuno očuvan od upada virusa COVID 19. što je veliki uspjeh.

Na zajedničkoj sjednici Stožera donijet je zajednički zaključak da smo zahvaljujući kvalitetnom radu javnozdravstvenog sustava, stožera i odgovornom ponašanju građana došli u povoljnu epidemiološku situaciju pa je došlo do liberalizacije mjera, ali treba uvažavati činjenicu da je virus i dalje prisutan i nužno je pridržavanje epidemioloških mjera kako bismo izbjegli njegovo ponovno širenje te zaustavljanje društvenih i gospodarskih aktivnosti.

Potrebno je revidiranje i usklađivanje važećih akata Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dogovaranje jedinstvenih mjera/postupanja sa drugim državama te uspostave jedinstvenog sustava nadzora za potrebe zdravstvenih ustanova.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari