DOMOVI ZA STARIJE ZAŠTIĆENI

Komadina: Moramo uravnotežiti pravo na zdravlje i ograničavanja ljudskih i poduzetničkih prava i sloboda

Župan Zlatko Komadina započeo je redovitu konferenciju za novinare informacijom o epidemiološkoj situaciji u PGŽ u kojoj je 14 novozaraženih koronavirusom, dok je 16 osoba ozdravilo

Dodao je kako treba pronaći pravu mjeru između ograničavanja ljudskih i poduzetničkih prava i sloboda i prava na zdravlje, što će biti složeno.

Pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač je rekla kako Županija i dalje sve čini kako ne bi došlo do prodora koronavirusa u domove za starije osobe: „Za sada smo zadovoljni, činimo sve napore kao i na početku. Posjete se odvijaju u kontroliranim uvjetima, dezinfekcija, samozaštita i zaštita ljudi je i dalje na snazi“.

Što se tiče turističkih rezultata, župan Komadina je rekao da je ukupni rezultat na 60 posto lanjskog, dok je 8 mjesec na 70 posto, što je daleko bolje od očekivanog.

Komadina je komentirao i najavu Vlade o trećoj po redu poreznoj reformi kojom se smanjuju porezne stope poreza na dohodak za građane.

„To je svakako dobro za građane jer će im porasti neto plaće, ali je to opet udar na prihode lokalnih samouprava. Da bi se to izbjeglo trebalo bi povećati udio stope gradova i općina u ukupnom razdjelu poreza na dohodak, rekao je župan te dodao da država još uvijek uzima 6 posto za decentralizirana sredstva i 17 posto za Fond financijskog izravnanja kojima se pomaže slabije razvijenim gradovima i općinama.

„Kroz taj fond oni će dobit izgubljeno, a opet će nastradati razvijeni kojim se na taj način oduzima pravo na razvoj. Problem je što je u našoj državi još uvijek veliki broj gradova i općina po stupnju razvijenosti ispod prosjeka“, naglasio je župan.

Pročelnica Marač podsjetila je kako je raspisan natječaj za dodjelu sredstava za zaštitu žena od nasilja.

Županija dugi niz godina provodi programe koji se tiču zaštite od nasilja, sedam godina se već financira i sklonište za žrtve obiteljskog nasilja, savjetovališta i ostalo, tako da je ovo samo dopuna.

Ova sredstva u iznosu od 80 tisuća kuna namijenjena su za organizaciju savjetovališta u ruralnom dijelu Županije na način da im dva puta tjedno dolaze udruge koje pružaju takav oblik skrbi, a koje su prošle na natječaju. Organizirat će se savjetovališni rad na 3 punkta, u Delnicama, Vrbovskom i Čabru.

Drugi program se odnosi na mlade, 359 tisuća kuna namijenjeno je za adaptaciju ili opremanje prostora informativno-edukacijskih punktova i društvenih domova za djecu i mlade, kao mjesta susreta, druženja i suradnje mladih u lokalnoj zajednici. Uredi za mlade pokrenuti su prije sedam godina, a pokazali su se kao dobri modeli te je odlučeno nastaviti s tim. Prednost ima brdsko-planinsko područje i oni gradovi i općine koji imaju status prijatelj djece.

Marač je izvijestila i kako se od ove godine plaća veći zakup za dislociranu jedinicu Doma za starije osobe Veli Lošinj u Cresu:

„Tamo imamo ugovor sa časnim sestrama koje imaju samostan. Dosad je najam bio 1000 eura mjesečno, a sada je 2100 eura, a morali smo pristati na to povećanje dok ne nađemo neko adekvatnije rješenje“.

Županija je izdvojila i 150 tisuća kuna za Dom za starije osobe „Mali Kartec“ Krk, kako bi se dovršio odjel za demenciju i Alzheimer gdje će se napraviti dodatni protuklizni podovi i još dva sanitarna čvora. U domovima za starije osobe trenutno su u tijeku investicije vrijednosti oko 3 milijuna kuna.

O pripremama za početak nove školske godine izvijestila je resorna pročelnica Edita Stilin.

Rekla je kako su razrađena tri modela organizacije nastave, no svaka škola sukladno uvjetima nastojat će osigurati optimalno rješenje. Pročelnica je dodala kako na tome intenzivno rade ravnatelji te da će o modelu održavanja nastave upoznati vijeće roditelja kao i školske odbore.

Apelirala je na roditelje da budu partneri školama te da pripreme djecu za početak škole u ovim specifičnim uvjetima.

Istaknula je da je od strane Županije odrađeno sve da se osigura početak nastave. Završeni su i radovi po školama, dobivena je i uporabna dozvola za dogradnju osnovne škole u Matuljima, za djecu je osigurano 80 pomoćnika u nastavi, a županija financira i nabavu zaštitne opreme za sve škole kojima je osnivač.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari