SAMO ODGOVORNO!

Komadina pohvalio građane: “Imamo 30 oboljelih, ali uz oprez možemo zaustaviti zarazu!”

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U PGŽ je do sada evidentirano 30 oboljelih

“Na području naše Županije, na sreću, za sada nemamo značajniju uzlaznu krivulju broja oboljelih od korona virusa, a ukoliko se svi budemo pridržavali preporučenih mjera, nepotrebnog kretanja i izbjegavanja socijalnih kontakata, imamo šansu da zaustavimo širenje zaraze”, rekao je gostujući danas u eteru Radio Rijeke župan Zlatko Komadina.

Iznio je i aktualne podatke koji govore o ukupno 30 evidentiranih slučajeva, od kojih je 26 hospitalizirano, a samo je jedna osoba zbog nešto teže kliničke slike priključena na respirator.

Do sada je jedna osoba izliječena a i za drugu se uskoro očekuje potvrda da više nema prisutnosti zaraze.

Za koji dan, najavio je, značajno će se povećati i kapaciteti laboratorija Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ za analizu uzoraka. Trenutno ih se obrađuje 20 dnevno, a uskoro će to biti do 100.

Župan je također pohvalio građane koji se većinom pridržavaju mjere ograničenja kretanja bez prijeke potrebe, zahvalio se svim zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj liniji obrane od virusa te zamolio građane da ne odlaze u ordinacije primarne zdravstvene zaštite već da se prethodno telefonski konzultiraju sa liječnicima.

Osvrnuo se i na problem zaštitne opreme te rekao kako su sve županijske zdravstvene ustanove u fazi izvanrednih nabavki preko svojih kanala nabave, no to je problem u cijeloj Hrvatskoj koji se pokušava riješiti na razini Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Po tom pitanju radimo i na razini našeg županijskog stožera, a upravo su nam pomoć ponudili i iz naših prijateljskih kineskih regija te vjerujem da ćemo uspjeti osigurati dodatne količine zaštitne opreme. Premda su na vrijeme pripremljeni kapaciteti KBC Rijeka za prihvat oboljelih od korona virusa, imamo već spremne dodatne kapacitete i za slučaj najcrnjeg scenarija. Spremna su tri paviljona Studentskog centra te Dvorana mladosti, no duboko vjerujem da nam oni neće trebati. Usprkos blizini Italije koja je još uvijek najveće europsko krizno žarište, te činjenice da nitko ne može biti izolirani otok, uz poštivanje svih donijetih mjera, iskreno vjerujem da ovu zarazu i ovaj virus možemo zaustaviti”, poručio je župan Komadina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari