PRESS KOLEGIJ

Komadina: “Zbog pandemije korona virusa uložit ćemo 5 milijuna kuna u županijski sport, želimo pomoći klubovima””

Župan Zlatko Komadina komentirao je i ukidanje naplate mostarine na Krčkom mostu. Istaknuo je da je to dugogodišnje zalaganje svih političkih opcija koje su obnašale vlast u Gradu Rijeci, PGŽ i na otoku Krka, kao i samih stanovnika Otoka te bikera

Sufinanciranje projekata temeljem Fonda za Gorski kotar, potpore poljoprivrednim gospodarstvima za provedbu mjera očuvanja i razvoja poljoprivredne proizvodnje, javne potreba u sportu Primorsko-goranske županije za 2020. godinu, priprema i provedbi EU projekata te cestovni projekti bile su teme ovotjedne redovite županijske konferencije za novinare na kojoj su govorili župan Zlatko Komadina, zamjenik župana Petar Mamula i pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima, Ljudevit Krpan.

Župan Zlatko Komadina komentirao je i ukidanje naplate mostarine na Krčkom mostu. Istaknuo je da je to dugogodišnje zalaganje svih političkih opcija koje su obnašale vlast u Gradu Rijeci, PGŽ i na otoku Krka, kao i samih stanovnika Otoka te bikera.

„Kako stvari stoje puno toga se događa da se odluke donose uoči izbora što baš i nije u redu. Ovo ukidanje bit će dobro za građane i turizam otoka Krka i u svakom slučaju mi je drago da smo se izborili za višegodišnju inicijativu.“

Župan je najavio i radove na županijskim cestama u Gorskom kotaru, točnije sanaciju kolnika i oborinske odvodnje u centru Mrkoplja te zaštitu pokosa na dionicama Gašparci –Turke i Turke Ložac u Kupskoj dolini.

Također, župan je rekao kako je prihvaćena inicijativa općina Čavle i Jelenje vezana za izgradnju čvora Soboli te će se ići s inicijativom prema Hrvatskim autocestama da uvrste ovaj projekt u svoj Program građenja i održavanja javnih cesta. Izgradnjom čvora Soboli, mještani Jelenja dobili bi direktan izlaz na autocestu te bi se rasteretio centar Općine Čavle koji je sada jedini cestovni put iz Jelenja prema Rijeci.

Zamjenik župana Petar Mamula govorio je o temama vezanim za Gorski kotar istaknuvši da je sretan zbog ukidanja mostarine na Krčkom mostu, ali je podsjetio da jedan dio stanovnika Primorsko-goranske županije još čeka na dana obećanja.

„Kao što znate Gorski kotar još i danas nema Zakon o brdsko planinskim područjima, kao ni ostala brdsko planinska područja u Republici Hrvatskoj. Zakon je donesen, ali sve ostalo, zakonske mjere, akcijski planovi i najvažnije, sredstava u razdjelima ministarstava, nisu doneseni. Na to čekamo mi u Županiji, načelnici i gradonačelnici, svi oni koji žive i stvaraju svoje planove za Gorski kotar. Primorsko-goranska županija ne čeka, nego je donijela i Odluku o raspodjeli sredstava iz Fonda za Gorski kotar u iznosu od 1,5 milijuna kuna koji je jednako raspodijeljen svim gradovima i općinama u Gorskom kotaru, i sredstava su uglavnom raspodijeljena za unaprjeđenje komunalne i cestovne infrastrukture. Osim te Odluke donesena je i Odluka o raspodjeli sredstava za potporu poljoprivrednim gospodarstvima na području PGŽ u iznosu od oko 670 tisuća kuna koji su raspodijeljeni na 28 gospodarstava za investicijska ulaganja, očuvanje stočnog fonda i unaprjeđenje kapaciteta za preradu. Sve je to naš doprinos ravnomjernom razvoju cijele županije, tako da je polovina ovog iznosa namijenjena Gorskom kotaru“, rekao je zamjenik Mamula uz najavu da su u pripremi još neke raspodjele za poduzetnike o kojim će biti riječi na sljedećem press kolegiju.

Pročelnik Ljudevit Krpan osvrnuo se na odabir programa za razvoj Gorskog kotara koji je u iznosu od 1,5 milijuna kuna raspoređen iz Programa ravnomjernog razvitka. Istaknuo je kako je Općina Fužine dobila i 200 tisuća kuna za popravak i sanaciju broda koji je uništen uslijed nevremena.

„Tu su još Općina Čavle, Klana i Cres su to još sa sveukupnim iznosom od 750 tisuća kuna. Fond za Gorski kotar primarno je željama Gorana bio baziran na komunalnu infrastrukturu, ovi su programi bili aplicirani od strane JLS-a sa nekim svojim razvojnim projektima kao što su uređenje društvenog doma, sanacija kotlovnica, uređenje helidroma ili kako sam već spomenuo sanaciju broda u Fužinama koji će zasigurno doprinijeti turističkoj promociju“, rekao je pročelnik Krpan osvrnuvši se na redovito izvješće o provođenju EU projekata u PGŽ.

„Možemo se pohvaliti izvrsnim rezultatima. Prošli tjedan mogli ste svjedočiti o dva projekta, onaj Ugostiteljske škole Opatija koja postaje Regionalni centar kompetencije. Također, nastavljamo s aktivnostima “hvatanja” zadnjih mogućih natječaja koji se tiču prekogranične suradnje pa smo tako dobili tri projekta Frame sport, Mimoza i Argos koji će se provoditi do konca financijske perspektive, a i nakon 2020. godine još ćemo imat vremena za njihovu realizaciju. Primorsko-goranska županija priprema projektnu dokumentaciju za krupnu infrastrukturu i onda apliciramo na sve natječaje, a u ovom trenutku to osobito činimo za javne objekte jer je najavljen natječaj za energetsku efikasnost u objektima javne namjene, prije svega za naše domove zdravlja, ali jednako tako i za sve ostale infrastrukturne objekte kao što smo to učinili i za naše luke. Da nije bila na vrijeme pripremljena Razvojna strategija, prva u Republici Hrvatskoj, da nismo imali projektnu dokumentaciju ishođenja dozvole ne bi bilo mogućnosti apliciranja a onda niti pravovremenog korištenja EU sredstava“, rekao je Krpan zaključivši kako se nada da će naredna financijska perspektiva omogućit da se još više županijskih, regionalnih i lokalnih projekta može financirati i aplicirati iz EU strukturnih investicijskih fondova kako bi ih implementirali na naše razvojne projekte.

Župan Komadina najavio je slijedeću Županijske skupštine za 25. lipnja s temom rebalansa proračuna. Posebno je najavio svoju odluku o povećanju sredstava za sport.

“Rebalansom proračuna s 4 na 5 milijuna kuna povećali smo sredstva za programe javih potreba u sport kako bi se pomoglo klubovima i sportašima u novonastaloj situaciji vezanoj za epidemiju Koronavirusa”, rekao je župan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari