CENTAR ZA OBUKU INTERVENTNIH SLUŽBI

Komadina želi da u Šapjanama bude nacionalni centar za spašavanje iz ruševina, pozvao Vladu da podrži projekt

U Centru Šapjane održana je prva ovogodišnja sjednica Stožera Civilne zaštite PGŽ na kojoj je razmatran tijek realizacije projekta Centar za obuku interventnih službi PGŽ

Župan Zlatko Komadina izrazio je očekivanja da Šapjane budu prepoznate kao nacionalni centar za spašavanje iz ruševina i pozvao državu da se uključi u njegovo financiranje.

„Ovdje obučavamo pripadnike službi da im se ne dogodi situacija prvi put u realnom životu već ju mogu simulirati kroz vježbu i tako pomoći drugima kada intervencija bude potrebna. Živimo u teškim i složenim vremenima, ugroze su oko nas i treba imati spreman sustav Civilne zaštite na svim razinama“, rekao je župan.

Ocijenio je da Primorsko-goranska županija ima dobar sustav te ukazao da uglavnom Županija financira ovaj projekt prenamjene bivšeg vojnog kompleksa za što je do sada izdvojeno oko milijun eura dok je ukupna vrijednost investicije procijenjena na oko 10 milijuna eura. Dodao je i da očekuje sastanak s nadležnim ministarstvom na kojem bi se razgovaralo o daljnjem razvoju Centra.

Pogledajte video prilog Kanala Ri:

„Ovdje je potrebno ozbiljno uložiti. Postoje europska sredstva, samo ih je trebalo nominirati kroz programe. Sve koje sam do sada kontaktiraju slažu se da bi ovaj Centar trebalo razvijati, no za sada izostaje financijska podrška. Iako, vjerujem da će slijediti bolji dani“, poručio je župan koji drži da je na razini Hrvatske potrebno definirati nadležnost pojedinih centara za obuku od poplava, potresa ili požara.

Govoreći o aktualnostima, načelnik Stožera Mladen Šćulac izvijestio je da, pored redovne obuke pripadnika vatrogasnih postrojbi iz PGŽ i šire, u Centru djeluje i Državna vatrogasna škola, odjel Rijeka, koju trenutno pohađaju 22 osobe kako bi se prekvalificirale za vatrogasca.

Na početku sjednice informirano je o izmijeni sastava Stožera civilne zaštite Primorsko–goranske županije u koji su imenovani ravnateljica Doma zdravlja PGŽ Emina Gregurević Dujmić i zamjenik ravnateljice Goran Trbojević, Branka Maračić, ravnateljica Crvenog križa PGŽ te Ermina Duraj, pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine na funkciji zamjenice načelnika Stožera CZ PGŽ.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari