DANAS U PULI

PGS, IDS, Fokus, Reformisti i PGS s konferencije u Puli poručili: Želimo pravni državu pod kontrolom medija, a ne jedne stranke

Danas su se u Puli lideri koalicije „Za bolju Hrvatsku“ (PGS, IDS, Fokus, Reformisti) osvrnuli na problematično stanje u hrvatskom pravosuđu.

Tom prigodom predsjednik Primorsko goranskog saveza Darijo Vasilić istaknuo je da je hrvatsko pravosuđe apsolutna rak rana našega društva te da su u pravosudne institucije hrvatski građani izgubili povjerenje.

U svim pravosudnim segmentima stanje je izrazito loše, ali je, čini se, u kaznenom pravu najgore. Aktualnim „Lex AP-om“ i predloženim famoznim člankom 307. A, koji je čitavu javnost digao na noge, stanje se želi dodatno pogoršati. Jasno, riječ je o žestokom udaru na slobodu medija i govora, na građanska prava i slobode, rekao je Vasilić te dodao da su HDZ i Vlada RH reterirali pa pod snažnim pritiskom opozicijskih stranaka, medija i javnosti odlučili ne prijetiti izravno novinarima koji objave informacije iz istraga ako to čine u javnom interesu.

To djeluje kao određeni napredak, ali je vrlo poražavajuća činjenica da se takva kategorija kaznenih djela uopće unosi u kazneno zakonodavstvo. Stoga mi u koaliciji glasno zagovaramo kudikamo veću slobodu hrvatskih medija, tražimo poboljšanje materijalnih prava sudaca, skraćivanje nevjerojatno dugih rokova trajanja sudskih sporova te da se, kao temeljni demokratski korak, glavni državni odvjetnik u Saboru bira dvotrećinskom većinom, kao što se bira i predsjednik Vrhovnog suda. Sve to su pretpostavke su za stvaranje pravednije i bolje Hrvatske, zaključio je Vasilić.

Njegov kolega iz IDS-a Dalibor Paus naglasio je da sve stranke koalicije „Za bolju Hrvatsku“ ponovio je zahtjeve koalicije te dodao da Vlada, Ministarstvo pravosuđa i Sabor moraju stvoriti uvjete da Hrvatska ima jako i slobodno sudstvo jer „građani s punim pravom od nas očekuju da se u razumnom roku donose pravične presude, u koje svi mogu imati povjerenja.“

Predsjednik stranke „Fokus“ Davor Nađi izjavio je da „HDZ vrši nasilan napad na kompletnu pravnu državu. Pravosuđe je nefunkcionirajuće, odabran je katastrofalan državni odvjetnik i donosi se „Lex AP“ kojim se nastoji ušutkati medije. To je cijeli paket koji narušava pravnu državu i povjerenje građana. Gospodin Turudić je jasno obilježen HDZ-om i mi ne možemo očekivati da će stvarno biti nepristran u postupcima. Ne ulazeći u njegove kompetencije, skeptični smo prema pravednom vođenju postupaka i transparentnosti. „Lex AP“ je alat više za urušavanje kredibiliteta i idemo veliki korak unazad i što se tiče slobode medija i razvoja demokracije u Hrvatskoj”.

Radimir Čačić, predsjednik „Reformista“ rekao je kako je „očito i neupitno da HDZ potvrđuje činjenicu da ne vidi i ne želi Hrvatsku kao funkcionirajuću pravnu državu. Ne želi ni pravnu državu koja je pod kontrolom slobodnih medija i ne želi funkcionirajuće pravne institucije. Lex AP jasno šalje poruku da u okvirima što su u tom zakonu jasno definirani, do pravomoćne potvrde optužnice nema informacija o potencijalnim kaznenim djelima. Drugim riječima, ne postoji nikakva kontrola javnosti nad takvim potencijalnim kaznenim djelima, zaključio je Čačić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari