Komemoracijski skup u povodu smrti Petra Ćuće Grabovca u utorak u 14 sati u Gradskoj vijećnici

Petar Ćućo Grabovac (Arhiva NL)

Sutra, u utorak 6. listopada 2015. godine u 14 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16/prizemlje, održat će se komemoracijski skup u povodu smrti Petra Ćuće Grabovca.

Na komemoracijskom skupu govorit će Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, Nenad Hlača, glavni urednik Novog lista, Silvano Ježina, fotoreporter, učenik i kolega Petra Ćuće Grabovca i Branko Mijić, osobni prijatelj Petra Ćuće Grabovca.

Petar Grabovac – Ćućo legendarni je fotoreporter Novog lista, kroničar novije povijesti Rijeke. Fotografskim je aparatom čak četiri desetljeća bilježio sva zbivanja u Rijeci i okolici i na desetak tisuća negativa sačuvao dio riječke prošlosti.

Ćućo je za svoj rad nagrađen i brojnim nagradama, a u samo dvije godine, od 1954. do 1956. dobio je čak 34 međunarodna priznanja. Na Olimpijadi u Melbourneu 1956. godine nagrađen je srebrnom plaketom za sportsku fotografiju. Dobitnik je i četiri republičke i dvije savezne nagrade, a kao prvi u Hrvatskoj ponio je nagradu “Zlatno pero” Hrvatskog novinarskog društva za kameru (1972). Dobitnik je i Nagrade Grada Rijeke za životno djelo (1990).

Umro je 3. listopada 2015. godine, u 86. godini života. Komemoracijski skup organiziraju Grad Rijeka i Novi list. (GR)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari