DANI BAŠTINE U RIJECI: Danas obilazak Arhrološkog parka, obnove pročelja i povijesnih dizala

Danas će u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16/prizemlje, započeti predstavljanje programa Arheološkog parka Principij, zatim programa sanacije i obnove pročelja u povijesnoj urbanističkoj cjelini Rijeke te programa obnove povijesnih dizala s obilaskom, u povodu Dana baštine u Hrvatskoj 2015.

Okupljenima će se uvodnim riječima obratiti gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pomoćnica ministra kulture Sanja Šaban.

Potom će se dr.sc. Biserka Bilušić Dumbović osvrnuti na programe zaštite baštine s aspekta Ministarstva kulture RH, a pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, na programe zaštite baštine s aspekta Grada Rijeke.

Slijede predavanja koja će održati prof. Nenad Fabijanić (Arheološki park Principij), Nikolina Radić Štivić dipl.ing.arh. (Program sanacije i obnove pročelja sredstvima spomeničke rente u Rijeci) te Gordana Sobota Matejčić, dipl.pov.umj. (Obnova povijesnih dizala).

Manifestaciju organiziraju Konzervatorski odjel Ministarstva kulture RH u Rijeci i Odjel za kulturu Grada Rijeke.

Po završetku predstavljanja program će se nastaviti obilaskom svakog od navedenih realiziranih programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara prema sljedećem rasporedu:

u 11 sati, započet će obilazak Arheološkog parka Principij
u 12 sati, započet će prezentacija obnove pročelja unutar povijesne urbane cjeline grada Rijeke obilaskom zgrade Casa Veneziana, Dolac 7
u 13 sati, započet će prezentacija i obilazak obnovljenih povijesnih dizala u zgradi na adresi Ivana Grohovca 1 i 3.

Dani europske baštine u Hrvatskoj 2015. godine, u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH, obilježavaju se od 21. 9. do 3. 11. 2015. godine.

Uz brojne izložbe i predavanja, edukativne radionice te niz drugih događanja prezentirat će se i zaštitni radovi na nepokretnim i pokretnim kulturnim dobrima diljem Hrvatske, kao i promidžbe pojedinih nematerijalnih kulturnih dobara. (GR)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja