UZ SVJETSKI DAN UČITELJA Pridružujemo se čestitkama najuspješnijim odgojno-obrazovnim djelatnicima i ustanovama u PGŽ!

Prigodnom svečanosti u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, Primorsko-goranska županija obilježila je Svjetski dan učitelja.

Dan ucitelja1

Tom prigodom župan Zlatko Komadina i pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin dodijelili su nagrade najuspješnijim odgojno-obrazovnim djelatnicima i ustanovama. Za najuspješniju odgojno-obrazovnu ustanovu konkuriralo je sveukupno 8 ustanova (od čega 1 dječji vrtić, 5 osnovnih škola i 2 srednje škole), dok su za najuspješnijeg odgojno-obrazovnog djelatnika konkuriralo 18 odgojno-obrazovnih djelatnika (od čega 2 odgojiteljice dječjeg vrtića, 10 profesora osnovnih škola i 6 profesora srednjih škola).

U svom obraćanju prosvjetnim djelatnicima, župan Komadina naglasio je da stalno treba imati na umu da je mladost naša budućnost i da nam je na prvom mjestu, među brojnim zadacima, podignuti i odgojiti ljude dorasle izazovima budućnosti.

Dan ucitelja2

“To znači osuvremenjivanje školskih programa i obrazovnog procesa, ali i veću i bolju stimulaciju nastavnika te, svakako, animaciju i motivaciju polaznika. Obrazovni je proces nešto što za pojedinca završava stjecanjem školske diplome i afirmirati svijest da znanje treba stalno obnavljati, dopunjavati i proširivati”, rekao je župan dodavši da Primorsko-goranska županija kontinuirano podržava školstvo, što se vidi kroz osiguravanje vlastitog prostora Medicinskoj školi, osnivanje matičnih škola u Omišlju i Dobrinju te otvorenje odjela Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov u Krku.

Dan ucitelja3

Izbor najuspješnijih obavilo je Županijsko povjerenstvo za dodjelu Županijske nagrade povodom Svjetskog dana učitelja. Povjerenstvo je izabralo tri najuspješnije ustanove (dvije osnovne škole i jednu srednju) te 10 najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika.

Iznos ovogodišnje nagrade za svakog nastavnika je 3 tisuća kuna, a za svaku ustanovu 6 tisuća.

Odgojno-obrazovne djelatnike predlagala je matična ustanova (odgajateljsko, učiteljsko ili nastavničko vijeće) u kojoj su zaposleni. Svaka odgojno-obrazovna ustanova mogla je predložiti samo jednog kandidata, a vrednovali su se sljedeći kriteriji:

najznačajnija postignuća u stručnom radu,
ugled u društvenoj sredini,
suradnja s lokalnom zajednicom i drugim institucijama i udrugama,
ostali relevantni podaci.

Odgojno-obrazovne ustanove predlagalo je odgajateljsko, učiteljsko ili nastavničko vijeće, a vrednovali su se sljedeći kriteriji:

doprinos ustanove razvijanju prepoznatljivosti i originalnosti u svom okruženju;
uspješnost u organizaciji novih kvalitetnih programa (preventivnih, ekoloških i sl.) i njihovi rezultati za dobrobit učenika, nastavnika ili lokalne sredine;
isticanje odgojno-obrazovne ustanove po uspjehu učenika u nastavku školovanja;
status odgojno-obrazovne ustanove u sredini u kojoj djeluje s obzirom na javno, kulturno i pedagoško djelovanje;
izniman odnos prema djeci s teškoćama u razvoju te postignuti rezultati u poboljšanju kvalitete života djece i mladeži s posebnim potrebama;
uspješnost u kulturnoj i javnoj djelatnosti te
aktivan doprinos boljitku sredine u kojoj djeluje.

Obilježavanje Svjetskog dana učitelja prigoda je i za predstavljanje rada učitelja-mentora s djecom kroz slobodne školske aktivnosti poput glazbenih, plesnih, dramskih i recitatorskih grupa.

U prigodnom glazbeno-scenskom programu sudjelovali su učenici OŠ “Bakar”(djevojčice Nina Kraljić i Lara Žilić koje su vodile program svečanosti), učenici OŠ “Čavle”, OŠ “Sveti Matej” Viškovo i Antonio Krištofić.

Dobitnici županijskih nagrada,odgojno-obrazovni djelatnici su:

Nensi Dražić, Dječji vrtić “Fijolica”, Novi Vinodolski
Elvira Burić, Osnovna škola Ivanke Trohar, Fužine
Tanja Tuhtan-Maras, Osnovna škola Gornja Vežica, Rijeka
Bojana Marin, Osnovna škola “Eugen Kumičić”, Rijeka
Dragica Rade, Osnovna škola “Rikard Katalinić Jeretov”, Opatija
Jasminka Randi, Graditeljska škola za industriju i obrt, Rijeka
Darko Đekić, Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova Rijeka
Tanja Vukas, Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka
Željko Grgurić, Prirodoslovna i grafička škola Rijeka
Zvjezdana Morožin-Karabaić, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir Krk

Dobitnici županijskih nagrada,odgojno-obrazovne ustanove:

Osnovna škola Viktora Cara Emina, Lovran
Osnovna škola Gornja Vežica, Rijeka
Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk

U ime svih nagrađenih zahvalila se Bojana Marin. (pgž)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari