KOMEMORATIVNI SKUP ZA MIROSLAVA BAJZEKA Hlača: „Njegovo ime zlatnim je slovima upisano u povijest Novog lista“

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održan je komemorativni skup za Miroslava Bajzeka, dugogodišnjeg novinara i glavnog urednika Novog lista.

Članovima njegove obitelji, prijateljima i nekadašnjim kolegama obratili su se gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, glavni urednik Novog lista Nenad Hlača te predsjednica riječkog ogranka Hrvatskog novinarskog društva Veronika Grbac.

Miroslav Bajzek rođen je 30. ožujka 1929. u Triblju kod Crikvenice. Preminuo je 9. ožujka 2016., u 87. godini života, a sahranjen je u petak, 11. ožujka, na groblju Drenova. Riječ je o čovjeku koji je odigrao ključnu ulogu u povijesti Novog lista i riječkog novinarstva u drugoj polovici 20. stoljeća. Bio je inicijator i sudionik mnogih važnih promjena u riječkoj novinsko-izdavačkoj kući za koju je radio pune 23 godine. Nakon odlaska iz Novog lista počinje raditi u Skupštini općine Rijeka, no svoje tekstove je i dalje objavljivao u brojnim časopisima i novinama te bio autor brojnih publikacija, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Uz izraze sućuti obitelji Miroslava Bajzeka, gradonačelnik Obersnel rekao je kako je otišao dobar čovjek, veliki novinar, publicist i pedantan kroničar novije riječke povijesti, koji je svojim radom ostavio neizbrisivi trag u gradu na Rječini. Gradonačelnik se posebno osvrnuo na Bajzekovo vrijeme provedeno u Skupštini općine Rijeka, gdje je počeo raditi 1972., i to na poslovima međunarodne suradnje i odnosa s javnošću.

„Posebnu pažnju posvećivao je suradnji Rijeke s gradovima u inozemstvu. Zahvaljujući njegovom iznimnom angažmanu intenzivirana je suradnja s japanskim gradom Kawasakijem, njemačkim Rostokom te austrijskim gradom Linzom. Sa svim tim gradovima i danas imamo vrlo dobre odnose“, rekao je Obersnel a prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Gradonačelnik je govoreći o Bajzekovom radu posebno istaknuo njegovu dokumentarno-publicističku knjigu „Riječka proljeća solidarnosti“, tiskanu 2007. godine, u kojoj je dao pregled svih riječkih samodoprinosa od 1965. do 1990. godine. „Ta je publikacija vrlo vrijedan prilog gospodarskoj i razvojnoj povijesti Rijeke, no to je također i emocionalni zapis o društvenim zbivanjima u Rijeci i odgovornosti Riječana koji su upravo kroz riječke samodoprinose, bez ičije pomoći, kako to obično i biva u ovom kraju, izgradili ponajveće objekte na koje smo i danas ponosni.“

Nakon umirovljenja, kazao je Obersnel, Bajzek je aktivno radio u ogranku Umirovljenih novinara Rijeka i sa stavom pratio sva zbivanja u Hrvatskoj, Rijeci i našem kraju. „Unatoč poodmakloj dobi svojim je svježim zapažanjima i pitkim stilom bio uvijek zanimljivi sugovornik i rado čitani autor“, dodao je Obersnel.

Glavni urednik Novog lista, Nenad Hlača podsjetio je na Bajzekov rad u Novom listu od 1948. do 1971. godine kada je nastao njegov ogroman novinarski opus. „Bio je jedan od onih ljudi koji svojim radom mijenjaju grad, a njegovo ime zlatnim je slovima upisano u povijest naše novine“, zaključio je Hlača.

Predsjednica riječkog ogranka HND-a Veronika Grbac istaknula je da je Miroslav Bajzek prošao sve stepenice u novinarskom zvanju, ali i sve faze promjena što su se događale u Novom listu. „Novinarstvo je od školskih dana postala i ostala njegova životna ljubav“, rekla je Grbac.

Nakon komemorativnog skupa otvorena je knjiga žalosti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari