ŠTO SE DOGAĐA U RIJEKA PLUSU I AUTOTROLEJU?

Komunalni sindikalisti PGŽ nezadovoljni nakon sastanka s Obersnelom: “Nismo saznali ništa novo”

FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Gradonačelnik Vojko Obersnel sastao se u ponedjeljak, 20. travnja, sa svim predstavnicima sindikata koji djeluju unutar Primorsko-goranske županije. Radnici Rijeka Plusa već danima upozoravaju kako su prihodi firme “pali na nulu˝.  U velikim problemima je i Autotrolej. Vladinim mjerama za pomoć poduzetnicima ni Rijeka plus niti Autotrolej nisu obuhvaćeni. Radnici neće moći računati na dodatke plaći koji su dogovoreni u kolektivnom ugovoru

Pojedini dodaci će biti obustavljeni do daljnjeg, a to su konkretno regres, jubilarne nagrade, dodaci za uvjete rada i darovi u naravi do 600,00 kn koje poslodavac ima pravo isplatiti radnicima, kao i dodatak 1000,00 kuna bruto za radnike koji rade u održavanju. Bez sumnje će doći i do smanjena plaća zaposlenicima, a o točnom postotku se još uvijek raspravlja. Zbog svega navedenog, zaposlenici su kronično nezadovoljni, a ništa manje nezadovoljni nisu postali ni nakon sastanka s gradonačelnikom.

O čemu su razgovarali s gradonačelnikom i što je zaključeno, Sindikat primorsko-goranskim komunalaca obavijestio je putem Facebooka, a njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Gradonačelnik je na početku dotaknuo opće stanje koje nam je kao što smo već ranije naveli svima skupa dobro poznato. Zamolio nas je s obzirom na situaciju da se suzdržimo od ostvarenja materijalnih prava proizišlih iz kolektivnih ugovora. Rekao nam je da to ne znači da ta prava neće biti ostvarena, ali misli da u ovome trenutku nije pametno da se prava ostvaruju kada je gotovo upitna isplata plaća doprinosa pa čak neka radna mjesta. Prava o kojima govorimo su u prvom redu regres, jubilarne nagrade i primici darova za Uskrs ili Božić koje radnici ostvaruju prema važećim kolektivnim ugovorima. Ono što se neće dirati su naknade za rođenje djeteta, slučaj smrti, dužeg bolovanja i naknada za odlazak u mirovinu.

Što se tiče naših plaća odnosno svih onih radnika koji rade u firmama usko vezanim za komunalni sustav nije htio ništa značajno govoriti budući da je, kako kaže, dao naloge direktorima da naprave procjene i planove poslovanja u narednim mjesecima te da sami odluče o nužnim umanjenjima plaća. Kako nam je naveo on trenutno niti sam ne zna koliki će manjak u gradskoj blagajni biti dok ne završi ovaj mjesec. Budući da više ništa nije prema nekim standardima, a mnoge najmove i davanja građana prema gradu su stopirana. Tako da trenutno ne zna koliko će grad u ovoj situaciji moći odvojiti za subvencije. Nadalje što se tiče subvencija lokalnih gradova i općina prema KD Autotrolej one su ugovorene prema odvoženom kilometru i kako kaže čisto sumnja da će netko od lokalnih samouprava uplatiti puni iznos subvencije prema ranijem dogovoru. Gradonačelnik je odradio nekoliko razgovora s visoko pozicioniranim političarima na temu kako je KD Autotrolej nepravedno izostavljen s popisa mjera pomoći.

Zamolili smo ga da svakako u tom smjeru traženja pomoći od ministarstava nastavi bez popuštanja. Na što nam je odgovorio da bi bilo dobro da i sindikati uključe i rade u tome smjeru. Budući da niti sam gradonačelnik nije imao informaciju o kojoj smo ga tijekom sastanka izvijestili da su sva tri sindikata koja djeluju u KD Autotrolej 16. travnja 2020. uputila Ministarstvu pomorstva prometa i veza, Ministarstvu financija i ministarstvu rada i mirovinsko sustava dopis u kojem traže pomoć za KD Autotrolej putem vladinih mjera s obzirom na trenutnu situaciju, a u obrazloženju dopisa navodimo “odluku o zabrani rada javnom gradskom prijevozu”.

Također smo mu naglasili da treba voditi računa o umanjenjima plaća radnika korisnika proračuna grada kako ne bi došli u situaciju da se nekome skida 30 % od plaće, a nekome ništa kao da je stanje redovno to bi u ovome trenutku bilo potpuno nepravedno. Mora se voditi računa o tome da se ravnomjerno rasporede sredstva. Također smo ga zamolili da razmotri mogućnost ponovnog uvođenja naplate parkinga kako ne bi nastala ogromna rupa koju će kasnije biti teško popuniti,a kroz neko vrijeme ogromna sredstva koja će faliti za ostvarenje materijalnih prava radnika. Za kraj je dodao da u slučaju bilo kakvih problema vezanih uz provedbu daljnjih aktivnosti imamo njegove kontakte te da ga možemo bilo kada kontaktirati i dogovoriti sastanak na kojem možemo rješavati nastale problem”, potpisuju sindikati SPGK, SVPR, SSKH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari