KONCERT PROFAŠISTA U RIJECI? Obersnel: “Grad Rijeka nije zaprimio nikakav zahtjev za nastup talijanske organizacije Casa Pound”

Posljednjih dana na društvenim mrežama pojavila se informacija da će se u Rijeci održati koncert u organizaciji profašističke talijanske organizacije Casa Pound

“To je izazvalo brojne pozive građana prema gradskoj upravi u proteklih nekoliko dana”, ističu iz gradske uprave odakle su medijima tim povodom danas poslali priopćenje gradonačelnika Grada Rijeke Vojka Obersnela.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Grad Rijeka nije zaprimio nikakav zahtjev, dopis niti najavu o održavanju ikakvog koncerta talijanske organizacije Casa Pound na javnim površinama u Rijeci ili u prostorima kojima upravlja Grad Rijeka. Da smo takav zahtjev dobili, zasigurno bismo ga odbili s obzirom na fašističke ideje koje propagira spomenuta organizacija a prema kojima, što se riječke gradske uprave tiče, upućujemo rezolutno: Ne!

Dakle, u Rijeci se na javnim površinama ni u gradskim prostorima spomenuti koncert ne održava.

Grad Rijeka ne može utjecati na događanja koja se planiraju i organiziraju u privatnim prostorima, no vjerujem da bi i riječki poduzetnici odbili zahtjev ove organizacije kao i da se ni jedan riječki promotor ili organizator koncerata ne bi upustio u suradnju s ovom organizacijom.

Rijeka je grad s dugim nasljeđem antifašizma koji se u suvremeno doba ogleda u zaštiti i razvoju ljudskih prava, u otvorenosti grada prema idejama tolerancije i prihvaćanja, a nasuprot svim neofašističkim porukama i konceptima koji propagiraju ugnjetavanje ljudskih bića po bilo kojoj osnovi i iz bilo kojih razloga.

Koristim priliku zahvaliti svim Riječankama i Riječanima koji su u proteklo vrijeme na društvenim mrežama na kojima se sporna informacija pojavila, uputili jasno i nedvosmisleno “Ne!” poručujući da fašističke ideje i njihovi zagovornici u Rijeku nisu dobro došli.”, poručuje gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Najava koncerta 3. studenoga u 21 sat pojavila se na društvenim mrežama i profilima organizacije Casa Pound, a kao lokacija koncerta navedeno je samo Fiume (Rijeka). Casa Pound najavila je i povorku u Trstu u subotu povodom stogodišnjice talijanske pobjede u Prvom svejtskom ratu, pa se pojavila neslužbena informacija da će se koncert zapravo održati u tršćanskom kafiću “Fiume”.

https://www.facebook.com/casapounditaliatrieste/posts/878908599164907

Talijanski ekstremni desničari objavili su i plakat za koncert na kojem su trebale nastupiti grupe Zeta Zero Alfa, Fantasmi del Passato, KM7, Bellator i Wild Alley. Inače, stranka CasaPound okuplja talijanske neofašiste, a neki od članova stranke otvoreno veličaju fašizam i deklariraju se kao fašisti. Stranka je naziv dobila po Ezri Poundu, američkom književniku koji je otvoreno podržavao naciste i fašiste.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell/Facebook

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari