IZAZOVNA GODINA JE PRED NJIMA

KOSTRENA Započela nova školska godina – pogledajte po čemu se ova škola izdvaja od svih u riječkom prstenu!

Na igralištu pored Osnovne škole Kostrena kratkim pozdravnim govorima obilježen je početak nikad izazovnije školske godine.

Unatoč okolnostima, prvi dan škole s nestrpljenjem su iščekivali prvašići i njihovi roditelji koje su pozdravili ravnateljica škole Adriana Glavan, pedagoginja iz vrtića „Zlatna ribica“ Bruna Rubinić i načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić i poželjeli učenicima puno uspjeha i dobrih ocjena.

Kao i prethodnih godina, Općina Kostrena je prvašićima osigurala poklon bonove u iznosu od 300 kuna za kupovinu školskog pribora.

Osnovna škola Kostrena na čelu s ravnateljicom Adrianom Glavan predstavila je predviđeni plan organizacije rada, usklađen s propisanim mjerama i prostornim mogućnostima:

Prije svega želim zahvaliti osnivaču škole Primorsko-goranskoj županiji na čelu s pročelnicom mr. Editom Stilin, našoj školskoj liječnici dr. Zubalj-Dragaš, načelniku Općine Kostrena, g. Vraniću, našem Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ, članovima Učiteljskog vijeća OŠ Kostrena, dragim kolegicama i kolegama, administrativno – tehničkom osoblju škole, roditeljima naših učenika, Školskom odboru… jer bez svih njih planirati i realizirati nastavu u ovim posebnim uvjetima jednostavno ne bi bilo moguće. Sa svima navedenima smo se savjetovali i održali sastanke i nastojali pronaći najbolji model organizacije rada tako da iza ovog dokumenta stoji ogroman trud i dobra volja svih navedenih, da stvorimo i provedemo uvjete koji će u školskom prostoru osigurati sigurnost naše djece, učenika OŠ Kostrena.

Posebno bih istaknula podršku Općine Kostrena bez čije financijske potpore ne bismo uspjeli organizirati rad produženog boravka u propisanim uvjetima i to za učenike od 1. do 4. razreda. Škola je odgojno obrazovna ustanova, mjesto radosti, učenja i druženja, unatoč izazovu koji je pred nas stavila pandemija COVID-19. Uvjerena sam da ćemo se zajedničkim naporima, usmjereni na zajednički interes, a to je dobrobit naše djece, uspješno nositi s ovim izazovnim okolnostima i zadržati neželjenog gosta što je moguće duže s onu stranu vrata naše škole, samim time i od naših obitelji i prijatelja. Čvrsto vjerujem da ćemo u tome i uspjeti i unaprijed zahvaljujem svima koji će tome doprinijeti“.

Među propisanim mjerama naglasak je stavljen na to da se učenici iz različitih razrednih odjeljenja ne miješaju.

Svako razredno odjeljenje je tzv. „balončić“ za sebe kako bi se u slučaju proboja virusa u pojedino razredno odjeljenje ono moglo izdvojiti, a ostatak učenika i osoblja mogao nastaviti s radom. U OŠ Kostrena nastava će se odvijati u jednoj smjeni zahvaljujući postojanju šest mogućih ulaza u školu koji omogućuju odvajanje učenika prilikom dolaska i odlaska s nastave. Nastava će se odvijati u jednoj smjeni; učenici od prvog do četvrtog razreda započinju s radom u 8 sati, a učenici od petog do osmog razreda, u 8:30 sati.

Dolaskom u školu, učenici nižih razreda preobuvaju se u papuče, a učenicima u predmetnoj nastavi ostavit će se mogućnost da im roditelji priskrbe perive navlake za obuću.

PGŽ je osigurala svim učenicima dva kompleta maskica.

Nastava će se odvijati u blokovima bez školskog zvona. Učenici neće napuštati razred, nego će se izmjenjivati učitelji. Marenda će biti zapakirana i također se dostavljati u svako razredno odjeljenje.

Tijekom pauze, ali i kada nastavni proces to omogućava, učenici će uz nadzor izlaziti na otvoreni prostor i pri tome koristiti isti ulaz i izlaz. Poseban izazov je organizacija prijevoza školskim autobusom i organizacija rada produženog boravka.

Općina Kostrena je i ove godine osigurala mogućnost prijevoza učenika školskim autobusom, uz apel roditeljima da se njime koriste samo ona djeca koja nemaju drugu mogućnost. Prijevoz će se organizirati na način da se u jednom terminu prevoze do škole učenici od 1 do 4. razreda, a u drugom, nešto kasnijem terminu, učenici od 5. do 8. razreda. Isto tako u povratku bi se organiziralo nekoliko linija za povratak nižih i viših razreda. Po liniji, u autobusu može biti najviše 25 do 30 učenika.

Unatoč broju učenika koji bi bio dostatan za formiranje svega dviju pedagoških grupa, zahvaljujući potpori Općine Kostrena, rad će biti organiziran u tri grupe, za razliku od većine škola gdje je produženi organiziran samo za učenike prvih i drugih razreda, u OŠ Kostrena produženi boravak pohađaju i učenici trećih i četvrtih razreda. Škola će ove godine imati i jedan razred cjelodnevne nastave, a rad jedne od učiteljica u ovom obliku nastave financira također Općina Kostrena.

Riječ je o modelu nastave koji omogućuje da učenici ostavljaju svoj pribor u školskom ormariću, a sve obveze vezane uz učenje i pisanje zadaće izvršavaju u školi. Osim u gradu Rijeci gdje postoji nekoliko škola koje imaju cjelodnevnu nastavu, Kostrena će biti prva škola u prstenu koja ima takav model nastave.

Uz dogovor i pristanak roditelja, produženi boravak organizirao bi se na način da se u isti razred grupiraju djeca koja idu u produženi boravak. Unatoč broju učenika koji bi bio dostatan za formiranje svega dviju pedagoških grupa, zahvaljujući potpori Općine Kostrena, rad će biti organiziran u tri grupe, za razliku od većine škola gdje je produženi organiziran samo za učenike prvih i drugih razreda.

OŠ Kostrena će ove godine imati jedan razred cjelodnevne nastave, a rad jedne od učiteljica u ovom obliku nastave financira također Općina Kostrena. Riječ je o modelu nastave koji omogućuje da učenici ostavljaju svoj pribor u školskom ormariću, a sve obveze vezane uz učenje i pisanje zadaće izvršavaju u školi. Osim u gradu Rijeci gdje postoji nekoliko škola koje imaju cjelodnevnu nastavu, Kostrena će biti prva škola u prstenu koja ima takav model nastave.

Nastava tjelesne i zdravstvene kulture odvijat će se na otvorenom prostoru, a kod lošeg vremena u balonu u okviru učionice. Bude li potrebno ponovno organizirati online nastavu, škola je spremna. Učenici koji nisu dobili tablete, dobit će ih do kraja mjeseca. Do daljnjeg nema izleta ni terenske nastave, a udruge koje rade s djecom moraju se držati epidemioloških mjera.

Roditeljima nije dopušten ulaz u prostor škole, osim u iznimnim okolnostima, ako je riječ o pratnji djece s posebnim potrebama ili je neka druga izvanredna potreba za direktnim kontaktom s učiteljima.

Detaljan plan organizacije rada može se pročitati na mrežnim stranicama OŠ Kostrena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari