ZA OBNOVU PROSTORA

Kostrenjani i ove godine pokazali veliko srce i sajali za Udrugu “Srce Rijeka”

Zahvaljujući ljudima dobre volje i velikog srca, Kostrenjani su “sajanjem” prikupili 7 tisuća kuna za obnovu prostora Udruge “Srce Rijeka”, koji su stradali u rujanskim poplavama.

Uspješno se privode kraju Dani općine Kostrena kao i pripreme za nadolazeći Božić, blagdan radosti i i milosrđa, kojem pravi smisao dajemo upravo međusobnim pomaganjem.

Kostrena to uspješno čini već nekoliko godina kroz manifestaciju Mikulna, vrativši u život stari običaj pomoračke Kostrene sajanje, vezan uz blagdan sv. Nikole. U sajanje su uključeni svi organizatori prosinačkih aktivnosti i posjetitelji koji svojim donacijama podupiru zajednički cilj.

Po uzoru na dobra djela sv. Nikole i njegovu osjetljivost za potrebite, članovi Bratovštine sv. Nikole iz Kostrene nekad su prikupljali pomoć za pomorce koji više nisu mogli ploviti i obitelji koje su ostale bez svojih hranitelja. Vremena su se promijenila pa i „sajanje“, danas ima drugačije ciljeve.

Ove godine Kostrena je sajala za Udrugu „Srce Rijeka“  koja skrbi o osobama s intelektualnim teškoćama čiji su prostori uništeni u rujanskih poplavama. Osobe s intelektualnim teškoćama po punoljetnosti ostaju na marginama društva, često nevidljive „redovnim“ sustavima pomoći i prostor udruge gotovo da je jedino utočište za korisnike i njihove obitelji.

Račun posebne namjene Udruge „Srce Rijeka“ još je uvijek otvoren 

Račun posebne namjene Udruge „Srce Rijeka“ još je uvijek otvoren pa vas pozivamo da se uključite i u skladu s mogućnostima donirate sredstva za obnovu prostorija udruge, na broj računa IBAN: HR14 2390001 1500209864, uz opis „sajanje – Mikulna“.

Sajanje je započelo na manifestaciji 11. Rijeka Tattoo Expo održanoj krajem studenoga, a nastavilo se na gotovo svim aktivnostima Dana Općine u organizaciji Općine Kostrena, Centra kulture Kostrena i Turističke zajednice općine Kostrena.  Prikupljeni iznos uplaćen je na račun udruge, a sajanju su se pridružile Katedra Čakavskog sabora Kostrena s iznosom od tisuću kuna, Udruga za kreativno stvaralaštvo Vali s iznosom od 850 kn te Bratovština sv. Nikole koja je prikupila više od 700 kn. Nadamo se da ovime neće završiti i prikupljanje sredstava i da ćemo u siječnju predstaviti još bolje rezultate ove vrijedne zajedničke inicijative.

Običaj sajanja potekao je od Udruge Bratovštine sv. Nikole

Običaj sajanja potekao je od Udruge Bratovštine sv. Nikole koja njeguje tradiciju i očuvanje povijesnih običaja pomoraca i mještana Kostrene. Cilj Bratovštine oduvijek je bio pomagati siromašnim obiteljima koje su ostale bez svojih hranitelja, poginulih ili nestalih na moru te ostarjelim pomorcima koji više nisu odlazili ploviti. Novac se pribavljao iz članarina, donacija bogatijih mještana i  “sajanjem“. Oni mornari koji trenutno nisu bili na moru, na blagdan sv. Nikole išli su od kuće do kuće i prikupljali novac, hranu, odjeću, te bi dobiveno dijelili onima kojima je to bilo najpotrebnije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari