KRETANJEM DO ZDRAVLJA: U petak 12. svibnja svi na posao u tenisicama, a potom i na modnu reviju!

U petak smo svi na Korzu, u tenisicama i sa zajedničkim motivom – što više kretanja to više zdravlja!

Na konferenciji za medije danas je u sklopu promotivno edukativne kampanje Grada Rijeke, „Rijeka u kretanju“ najavljen Dan u tenisicama, koji se (po sedmi puta) održava u petak, 12. svibnja.

Cijela ova manifestacija sastoji se od tri dijela i obuhvatit će različite aktivnosti: promotivni štand na Korzu 11. i 12. svibnja, akciju „Na posao u tenisicama“, 12. svibnja te veliko finale – po prvi puta Modnu reviju u tenisicama, 12. svibnja na Korzu, koja će se održati s početkom u 17 sati.

„Već sedmu godinu za redom nastavljamo s kampanjom Rijeka u kretanju koja je obilježena raznim zanimljivim aktivnostima, sve u cilju naglašavanja važnosti tjelesne aktivnosti u svakodnevnom životu. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je minimalno 30 minuta aktivnosti dnevno i to je dovoljno da napravimo nešto jako dobro za naše zdravlje. Pozivamo sve građane svih dobnih skupina da u petak dođu na posao u tenisicama i uključe se u naše aktivnosti“, izjavila je Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

Na promotivnom štandu u četvrtak i petak građane će se educirati i informirati o zdravom načinu života, moći će dobiti sve potrebne informacije o manifestaciji i kako se u nju uključiti.

U petak 12. svibnja, građani su pozvani da se pridruže već prepoznatljivoj akciji „Na posao u tenisicama“. Cilj akcije je da što veći broj građana obuje tenisice i aktivno dođe na posao – pješice, biciklom ili da jednostavno siđu nekoliko autobusnih stanica ranije i tako osvijeste kretanje kao iznimno bitan faktor preventive i očuvanja psihofizičkog zdravlja. Dan u tenisicama najavljen je i putem društvenih mreža, Facebook stranice Rijeka u kretanju, pa su tako građani pozvani da šalju i „postaju“ svoje fotografije, odnosno kako to izgleda kad na posao dođu u tenisicama, a kao dodatnu motivaciju organizator je predvidio i određeni broj nagrada.

Treći i zasigurno najatraktivniji dio manifestacije „Dan u tenisicama“ odvijat će se na Korzu istog dana od 17 sati, kada kreće Modna revija u tenisicama, na pozornici u blizini Robne kuće Ri. Sudionici modne revije, koja će promovirati zdrav način života ispunjen kretanjem i udobnom obućom, bit će mali i veliki građani. Dječji zborovi Mali Riječani i Morčići te studenti Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija, koji će poput pravih manekena u tenisicama promovirati novu modnu liniju Maje Tomažić Jakumatović, i njen brend My Happy skirt – sretne suknje za sretne ljude.

„Budući liječnici i zdravstveni djelatnici svjesni su važnosti te ovim žele biti primjer i poticaj budućim pacijentima. Znanstveno je dokazano da kretanje pozitivno djeluje na zdravlje i smanjuje rizik nekih od najčešćih bolesti današnjice: dijabetesa, karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, mentalnog zdravlja te poboljšava kvalitetu života. Uključit će se preko dvadeset naših studenata, čime pokazujemo da se osim studiranja medicine možemo baviti i manekenstvom.“, izjavila je Ema Karmelić, predsjednica studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Pistom će prošetati i manekenke dobne kategorije 45+ koje vježbaju u sklopu programa Ordinacije za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Mile Batinić, dr med., koji se od 2007. godine održava uz potporu Grada Rijeke u organizacijskom i financijskom planu.

„U sklopu našeg programa radimo s više od četiristo korisnica s poteškoćama na lokomotornom aparatu. Cilj nam je spriječiti propadanje tijela, uz vježbe usmjerene na mobilnost, gipkost. Radimo na snazi tijela motorici i koordinaciji što utječe na ukupno zdravlje.“, izjavio je Simo Tatalović, fizioterapeut Ordinacije za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Mile Batinić, dr med., čije će korisnice na Korzu demonstrirati da zahvaljujući vježbanju mogu biti prave manekenke.

Program će voditi Dražen Turina Šajeta, a manifestaciju će glazbenim nastupom uveličati Mali Riječani i Morčići te Šajeta uz pratnju.

U petak smo svi na Korzu, u tenisicama i sa zajedničkim motivom – što više kretanja to više zdravlja!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari