Kroz cijeli rujan Općina Jelenje obilježava “Mihoju”, pripremili su bogat kulturno zabavni program

Foto: Općina Jelenje

U Općini Jelenje već od početka rujna započinje obilježavanje “Mihoje”, uz bogat program koji su pripremili Općina Jelenje i domaća turistička zajednica, kao i brojne udruge koje djeluju na jelenjskom području.

Podsjetimo, sv. Mihovil zaštitnik je istoimene jelenjske župe, koji se obilježava i kao Dan Općine Jelenje. Stoga će, prigodno, manifestacije i druženja trajati cijeli mjesec. Više od 20 kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija, uz bogat vjerski program najavili su na konferenciji za novinare predstavnici organizatora – Općine Jelenje, Turističke zajednice općine Jelenje, Župe sv. Mihovila.

– Osmislili smo program za svačiji ukus. Kako se radi o danu Općine Jelenje, koji se slavi 29. rujna potrudili smo se, kao lokalna samouprava, osmisliti program za svačiji ukus, a koji će pritom trajati cijeli mjesec jer, početkom rujna tradicionalno započinjemo s proslavom Mihoje, kao glavne manifestacija naše Općine. Cilj je da se naši mještani dobro zabave, uz spoj tradicije i modernoga. Također, težimo da naše fešte i manifestacije dođu pogledati što veći broj ljudi iz Rijeke i okolice. Mihoju kao brend, razvijamo iz godine u godinu, a uz tradicionalne manifestacije koje se održavaju i obilježavaju godinama, zahvaljujući vrijednim volonterima, nastojimo za zabavni dio prirediti izvođača koji nije često u našoj regiji, kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući kako će se u Boćarskom domu u Dražicama održati velika fešta, uz gostovanje glazbene grupe Magazin.

Ovogodišnja Mihoja započinje uz bogat sportski program. Prvog dana rujna održat će se nogometni Mini Master turnir na nogometnom igralištu u Dražicama u organizaciji Nogometnog kluba Rječina. Vrijedni planinari su, za prvi vikend u rujnu, pripremili sedmu brdsku utrku pod nazivom Hahlić za uru, a nakon utrke održat će se i 16. maša na Obruču. Istog dana na obroncima Trnovice održava se i međunarodna biciklistička utrka Trnduro, a u Lukežima hrvatski branitelji spremaju svoj tradicionalni susret.

Drugi vikend u rujnu rezerviran je za izložbu Dolores Lukanić, u Domu kulture Dražice , a u istoimenom prostoru će se, za vikend, održati još i šahovski turnir. Druga subota u rujnu rezervirana je i za tradicionalni Jelenski sajam.

Treći vikend u rujnu započinje radionicom Claustra, a taj tjedan još će se održati manifestacija u sjećanje na prof.dr. Josipa Silića. Općina Jelenje, u sklopu ovogodišnje Mihoje, drugi put će se priključiti akciji Zelena čistka. Akcija je najavljena za 21. rujan, a istog dana još će se održati muški boćarski turnir, kao i tradicionalna manifestacija Zatancajmo po domaći.

Zadnji tjedan u rujnu, ususret blagdanu sv. Mihovila, rezerviran je za revijalnu kuglačku utakmicu, kao i Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Jelenje koja će se održati u Domu kulture Dražice s početkom u 19 sati.

Tog se vikenda održava i dobrovoljno darivanje krvi, kao i stolnoteniski turnir. Ove godine košarkaši turnir Mihoja održat će se dva dana u sportskoj dvorani Mavrinci. Sportski događanja završavaju krajem rujna, u sklopu biciklističke utrke Jelenjski đir i ženskog boćarskog turnira, čije održavanje zadire u prve dane listopada.

Velika fešta i zabava sprema se u Boćarskom domu Dražice. Naime, 28. rujna mještane i goste, ove godine, zabavljat će popularna glazbena grupa Magazin.

Na Mihoju, 29. rujna, od 11-18 sati, održat će se Dječji dan u Domu kulture Dražice, a u istom terminu, na Trgu mlikarice, isti dan, za sve mještane bit će održan Jelenski samanj za Mihoju, baš kako je to bilo nekada u jelenjskom kraju. Štandovska ponuda bit će pripremljena za naše najmlađe.

Uz bogat sportski, kulturni i zabavni dio, uoči blagdana Sv. Mihovila slave se i svete mise koje će, u najvećem djelu, predvoditi gosti svećenici iz drugih župa. Naime, proslava sv. Mihovila Arkanđela, zaštitnika Župe Jelenje i zaštitnika Hrvatske policije započinje blagdanskom trodnevnicom. U petak, 27. rujna u 18 sati je sveta misa za starije, bolesne i nemoćne župljane, predvodi vlč. Miroslav Pergl, sužupnik u Jelenju.

U subotu, 28. rujna u 18 sati je sveta misa na groblju za sve pokojne župljane, hrvatske branitelje i blagoslov obnovljene kapelice sv. Roka, predvodi vlč. Ivan Friščić, dekan i župnik Grada Grobnika U nedjelju, na sam blagdan sv. Mihovila prva misa je u mise su u osam sati. U 10:30 sati je misa za početak školske i vjeronaučne godine koju predvodi fra. Bernard Barbarić, gvardijan i čuvar Svetišta na Trsatu, a svečana koncelebrirana sveta misu predvodi vlč. Mario Kaniški, župnik župe Rođenja BDM, Drnje . Dok će na svečanom euharistijskom slavlju pjevati župni zborovi i zbor župe sv. Andrije Apostola iz Tršća.

Događanja su brojna i svi su mještani i gosti dobrodošli na “Mihoju” u Jelenje. Kompletan program dostupan je na internetskoj stranici Općine Jelenje, poručili su predstavnici organizatora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari