Kultno “Vježbanje života” vraća se na riječku pozornicu! Evo što još “Zajc” nudi u novoj sezoni

Foto: Andrea Gržičić

Najavljena je nova sezona u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca koja uz stare uspješnice i nove premijere donosi i izniman program u sklopu Europske prijestolnice kulture

Intendant Marin Blažević i ravnatelji umjetničkih grana predstavili su program u nadolazećoj kazališnoj sezoni 2019./2020., te po prvi puta javno prezentirali dio službenih zbivanja programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, u kojem HNK Ivana pl. Zajca, kao najveća kulturna institucija u ovom dijelu Hrvatske, predstavlja jednog od vodećih partnera.

Blažević se na početku osvrnuo na proteklu sezonu kojom je kazalište ušlo u svoj dvogodišnji rad pod sloganom „Vježbanje različitosti“, kazavši kako su u proteklih uspješnih, ali i napornih devet mjeseci realizirane dvadeset dvije premijere, među kojima i mnogo zajedničkih predstava u međusobnoj suradnji četiri Zajčeve produkcije te Riječkog kazališta mladih „Kamov“.

„U našoj je zgradi izvedeno 218 predstava, što naših, što gostujućih, čak trideset koncerata, a uz druge programe radi se o gotovo četiristo događaja, dok je samo ovu zgradu posjetilo više od 64 tisuće ljudi“, rekao je intendant riječkog kazališta.

Najavljujući novu sezonu, Blažević je naglasio kako njen drugi dio obuhvaća i zbivanja vezana uz povijesni projekt u ovom gradu, koji će iduće godine biti jedno od središta kulture u Europi, dodavši kako će i ostatak 2020. godine biti prepun EPK programa, istaknuvši nastup sopranistice Eline Garanče koja će u 11. mjesecu iduće godine doći u Rijeku.

U Rijeku se vraća predstava “Vježbanje života”

Najavnoj konferenciji za medije nazočio je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, izrazivši zadovoljstvo bogatim i raznolikim programom koji obiluje gostovanjima ponajboljih izvođača u različitim umjetničkim pravcima koje Rijeka i Hrvatska nisu imale prilike vidjeti. Obersnel je naveo kako u dio koji spada u službeni program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture ne mogu biti svrstane sve predstave i događaji, već oni financirani iz samog projekta, te kako se i u redovnom programu kazališta ima štošta kvalitetnog za vidjeti.

„Kao ljubitelja kazališta posebno me veseli da se HNK vratio mjuziklima, zbog toga jer su oni profitabilni, ali i zato jer su ih Riječani oduvijek voljeli, a posebno bih čestitao intendantu Blaževiću na hrabrosti da u svoj program uključi i predstavu Vježbanje života. On je svjestan rizika, zna da će se ova predstava uspoređivati s onom od prije tridesetak godina, no to je hrabar, ali i potreban korak jer su u međuvremenu odrasle generacije koje su o toj predstavi samo slušale“, rekao je gradonačelnik.

PETAR KOVAČIĆ, MAŠA KOLAR I VOJKO OBERSNEL

Spomenuvši nevjerojatna postignuća kazališta za u europskim razmjerima malen grad, Obersnel je zaključio:

„Kolege gradonačelnici ‘padaju u nesvijest’ kada im kažem da imamo četiri različite produkcije i kazalište od 330 zaposlenih, a kada pogledaju ovaj program, mislit će da smo našli naftu u gradu“.

Direktorica TD-a Rijeka 2020 Emina Višnić navela je kako rijetko koji grad ima priliku dobiti raznovrstan program ovakve kvalitete sa svjetskim imenima suvremenih pozornica.

„Zahvaljujući Europskoj prijestolnici kulture, Grad Rijeka i HNK pokazuju da opravdano nosimo naziv „Luke različitosti“, različitost je prisutna i u programskom sadržaju, estetskom smislu i ukusima publike, one riječke ali i brojnih inozemnih posjetitelja koje očekujemo“, rekla je Višnić, kazavši kako će se većina koncertnih, plesnih, baletnih i koncertnih programa službenog dijela EPK, koji starta 1. veljače 2020., zbivati u sklopu programskog pravca „Doba moći“, kao i pravca „Dopolavoro“.

Višnić je izdvojila i vansezonski događaj, „prvu robotsku operu u Rijeci“ koja će se zbiti u suradnji sa švedskim partnerima u jesen 2020. godine, te je najavila konferenciju profesionalne međunarodne zajednice „Performance Studies international“ koja će za 12 mjeseci u Rijeku dovesti preko 500 vrhunskih izvedbenih umjetnika.

Bogat i raznovrstan program riječkog narodnog kazališta

Program Hrvatske drame u sezoni 2019./2020. predstavila je ravnateljica Renata Carola Gatica, među čijim je premijerama istaknula otvaranje sezone predstavom „Prava komedija“, gdje deset istaknutih redatelja u svojih deset minuta odgovaraju što je za njih komedija, a koja je kao reakcija nastala na umjetničke kritike iz medija kako Zajcu fali upravo ovaj žanr.

U sklopu EPK, Hrvatska drama će u suradnji sa Talijanskom dramom, Baletom i Operom HNK Ivana pl. Zajca izvesti i spomenutu predstavu „Vježbanje života“ u režiji Marina Blaževića i Franke Perković. Predstava će svoju premijeru doživjeti 18. ožujka, a prema Blaževićevim riječima predstavlja središte dramskog programa koji će se u sklopu EPK izvesti u Zajcu.

MARIN BLAŽEVIĆ, EMINA VIŠNIĆ, RENATA CAROLA GATICA, GIULIO SETTIMO I MILENA JERNEIĆ

Uz „Gospođu ministarku“, tu će se nakon iznimno uspješnog Sunset Boulevarda premijerno izvesti i mjuzikl „Evita“ o najvažnijoj argentinskoj ženi, a Gatica je istaknula i suradnju s Riječkim kazalištem mladih Kamov, s kojima će, u koprodukciji Talijanske drame, izvesti Malog princa.

Giulio Settimo naveo je kako će Talijanska drama zbog ugovornih i financijskih problema u odnosima s Republikom Italijom nastaviti s intenzivnom suradnjom s Hrvatskom dramom, u čijoj koprodukciji pripremaju „Pravu komediju“ („La Kommedia con la c maiuscola“), „rePubliku u orkestru“ („La rePubblica nell’orchestra“) i „Malog princa“ („Il piccolo principe“). Također, Talijanska drama će u suradnji s Teatrom dei Borgia izvesti i „Cabaret Sacco e Vanzetti“.

Baletni program donosi tri premijere

Baletni program donosi tri premijere – „Orašara“ i „Čipku“, koji prema riječima Maše Kolar uspješno spajaju tradicionalni i suvremeni izričaj te njihovo ispreplitanje, te „Plamteću vodu“ koreografa Andonisa Foniadakisa, koji je u Rijeci radio na prošlogodišnjem baletu „4 bolera“.

Sredinom iduće godine riječki Balet zajedno s Hrvatskom dramom i organizacijama iz Ljubljane i Graza premijerno će izvesti „Odletit ćemo oboje, ako ti kažem što se desilo“ Janeza Janše.

Među opernim programom, ravnatelj Opere Petar Kovačić izdvojio je premijere Puccinijeve trilogije – Madama Butterfly, Tosca, La Bohème, Wagnerovu operu u tri čina „Tristan i Izolda“ te praizvedbu „Kralja Rogera“ u koprodukciji sa Savonlinna Opera Festivalom.

Bogat simfonijski i komorni program koncerata

Bogati simfonijski i komorni program koncerata u svom uvodu donosi Brucknerovu Devetu simfoniju te „Novogodišnje koncerte“ dirigenta Yordana Kamdzhalova, a među EPK programom istaknuti su Papandopulovo „Slavoslovlje“ te Druga simfonija u c-molu za sopran, alt, zbog i orkestar „Uskrsnuće“ Gustava Mahlera, koje će Opera HNK izvesti zajedno sa Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a.

Također, izvest će se i Šostakovićeva Simfonija br. 13 u b-molu „Babi Yar“ pod ravnanjem dirigenta Villea Matvejeffa, a uz zborsku večer u čast Ivana Matetića Ronjgova gdje će se zajedno sa HRT-ovim zborom izvoditi a capella izvedbe, u svibnju 2020. godine u Rijeci će 190 izvođača Mahler Chamber orkestra, zajedno s vodećim svjetskim klaviristom Leifom Oveom Andsnesom, predstaviti projekt „Mozart Momentum“.

Kako je istaknuto, u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, od 29. veljače do 6. ožujka održat će se NeedCompany Festival, među čijim je predstavama izdvojen komad „Sve što je dobro“, u režiji Jana Lauwersa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari