RIJEKA: Uredit će se prostor oko Mosta branitelja i kazališta a dva trga postat će pješačke zone

Javne površine koje su duže vrijeme bile zapuštene i zagušene automobilima konačno se planiraju urediti na prikladan način. Novo ruho dobivaju Most branitelja na Delti, prostor oko kazališta i dva trga.

Nakon što je Most branitelja izgrađen pojavila se inicijativa različitih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, da se, iako to primarno kroz ideju izgradnje mosta nije bilo predviđeno, na određeni način obilježe imena poginulih branitelja s ovog područja.

U dogovoru s projektantima mosta – Studijem 3LHD, napravljeno je rješenje kojim će se na drugačiji način riješiti okruženje mosta. Osim hortikulturnog uređenja postavit će se dodatni elementi na kojima će posebnom tehnikom biti upisana imena 206 branitelja s područja grada Rijeke i okolnih gradova i općina, odnosno bivše općine Rijeka, koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Radovi su vrijedni 750 tisuća kuna, od čega najveći dio, odnosno 660 tisuća kuna financira Grad Rijeka, dok Ministarstvo branitelja sufinancira ostatak od 90 tisuća kuna. Radovi će biti gotovi do jeseni.

A od automobila će se osloboditi i dva lijepa riječka trga, Trg 128. brigade i Trg Riječke rezolucije.

Gradonačelnik je naglasio kako je u više navrata govorio o realizaciji ideje o Trgu 128. brigade i Trgu Riječke rezolucije koji bi zajedno s Ulicom Dolac postali pješačke zone. Nadao se da će trgovi biti uređeni onako kako je projektom predviđeno, a to je da budu pokriveni kamenim pločama.

Na žalost to rješenje neće biti moguće izvesti u relativno kratkom roku, budući da konačno uređenje trgova podrazumijeva arheološka istraživanja, koja bi prema procjeni konzervatora trajala između 6 mjeseci i godine dana. S obzirom na lokaciju u centru grada, brojna događanja koja se na tom području događaju i još više radi događanja koja će se na tim mjestima održavati iduće godine, kada Rijeka bude europska prijestolnica kulture, odlučeno je da se trgovi privremeno urede i obnove novim slojem asfalta.

Radovi će krenuti tijekom ili krajem ljeta, a novog sloja asfalta obuhvatit će i određene hortikulturne zahvate, nakon čega na trgovima više neće biti parkirana vozila. Konačno će uređenje biti provedeno nakon 2021. godine, a nakon obavljenih arheoloških istraživanja.

Među radovima koje je gradonačelnik najavio su i radovi na uređenju prostora ispred kazališta Ivana pl. Zajca ispred kojeg se nalazi fontana i koji će biti uređen na isti način kao okolni prostori poput Verdijeve ulice. Fontana će biti uređena u smislu rasprskavanja vode i adekvatnog osvjetljenja, a taj projekt treba biti gotov do 2020. godine.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari