Lista za Rijeku i Unija Kvarnera za izlazak 3. maja iz Uljanik grupe

„Činjenica je da je uprava Uljanik grupa iskoristila pozitivno poslovanje 3.maja za sanaciju svojih poslovnih promašaja u brodogradilištu Uljanik“, istakli su Sandi Basić i Vedran Kružić

Lista za Rijeku i Unija Kvarnera održali su tiskovnu konferenciju o stanju u 3. maju na kojoj su zatražili razdruživanje 3.maja od Uljanik grupe uz pronalazak ozbiljnog streteškog partnera.

– Činjenica je da je 3.maj pripojen Uljaniku političkom odlukom pa je red da se političkom odlukom od Uljanika i razdruži. Činjenica je da je uprava Uljanik grupa iskoristila pozitivno poslovanje 3.maja za sanaciju svojih poslovnih promašaja u brodogradilištu Uljanik i na taj način riječku tvrtku dovela u izrazito tešku situaciju, istaknuo je Sandi Basić, dopredsjednik Liste za Rijeku.

– I sve to unatoč činjenici da je Vlada prema kupoprodajnom ugovoru, kojim je prepustila za kunu riječko brodogradilište Uljaniku, bila dužna nadzirati klauzule tog ugovora. Državne intervencije i sanacija brodogradilišta u svijetu nisu novost, istaknuo je Basić te spomenuo primjer Južne Koreje koja je svojedobno sanirala svoja brodogradilišta ali su tada dva direktora osuđena na dugogodišnje zatvorske kazne zbog nenamjenskog trošenja novca i prikrivanja podataka.

– U Hrvatskoj nikakve odgovornosti nema iako su na sumnjiv način utrošene milijarde poreznih obveznika, zaključuje Basić.

Vedran Kružić, član senata Unije Kvarnera smatra kako se Hrvatska olako odriče proizvodnje.

– Brodogradnja je posljednji nacionalni sofisticirani proizvod. Gašenjem brodogradnje hrvatska obala postaje prostor samo jedne industrije – turizma. Za Uniju Kvarnera odlazak aktualne uprave Uljanika predstavlja apsolutni prioritet. Vlada RH u posljednjih je pet godina isplatila 845 milijuna subvencija za restrukturiranje 3. maja. Isisavanje 530 miljuna kn pozajmicama, koji uprava Uljanika uporno naziva “redovnim poslovanjem” ugrozio je opstojnost i nastavak proizvodnje u 3.maju, ističe Kružić.

– Nevjerojatno zvuči kako je odlukom NO iz veljače 2018. pružena puna podrška važećem sastavu uprave Uljanika nakon niza godina lutanja i nespremnosti za ozbiljnu transformaciju brodogradilišta. Ozbiljne industrijske nacije shvaćaju da je brodogradnja politička industrija. Od velikog značaja za razvoj ove industrije pronalazak je održivih mehanizama podrške brodogradnji. Važan instrument predstavlja dugo najavljivani jamstveni program kojim bi se definirali uvjeti i pravila ishođenja državnih jamstava maloj i velikoj brodogradnji, fondovima koji koriste ozbiljne industrijske nacije u EU smatra Kružić koji je mišljenja kako je za opstanak 3. maja neophodno osigurati hitno vraćanje pozajmice u iznosu od 530 milijuna kn što osigurava nastavak proizvodnje , nabavku materijala, isplatu plaća i plaćanje obveza dobavljačima.

– Od iznimne je važnosti, uz aktivnu podršku Vlade, pronaći etabliranog strateškog partnera kojem nije za cilj prenamjena prostora u stambeno turističku namjenu već zadržavanje i razvoj i održivu transformaciju brodogradnje na ovim prostorima. Brodogradnje koja u budućnosti neće biti na teret poreznim obveznicima, zaključio je Kružić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari