NEPOTREBNI NAMETI

Lista za Rijeku za ukidanje obaveznih članarina u gospodarskoj i obrtničkoj komori

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Lista za Rijeku pridružuje se inicijativama kojima se traži ukidanje obvezne članarine u HGK-u, HOK-u i TZ-u, kao i ukidanje ili drastično smanjivanje svih ostalih parafiskalnih nameta koji opterećuju poduzetnike, obrtnike, ali i sve druge građane

“Službeni popis parafiskalnih nameta sadrži preko 160 davanja koja tvrtke i građane godišnje koštaju gotovo devet milijardi kuna. Međutim, to nije sve jer na listu nisu uvršteni županijski, lokalni i strukturni nameti. Paradoksalno je da, primjerice, komore u Sloveniji i Estoniji imaju neobaveznu članarinu, a države su s dvaput odnosno triput manje stanovnika od Hrvatske pri čemu imaju veći izvoz od Hrvatske.”, ističu iz Liste za Rijeku.

“U tržišnom gospodarstvu uloga je država stvaranje okvira za slobodno tržišno natjecanje i tržišne slobode. Skupa država mora reformama smanjiti terete koje je sama postavila i smanjiti štetu koja je prouzoročena ubiranjem niza parafiskalnih nameta od poreznih obveznika. Obveznici takvih nameta moraju imati pravo glasa oko toga imaju li veću korist od usluge koju dobivaju u odnosu na trošak naplate i financiranja. Država mora zaštititi javni interes i kvalitetu, ali postavlja se pitanje koliko je svaka od popisanih naknada zaista razmjerna svojoj svrsi. Zaključno, tržišni sudionici su najbolji faktori ocjenjivanja kvalitete, a postoje i drugi oblici samoregulacije koji mogu zamijeniti šumu propisa i regulative koji guše poduzetničku slobodu i tako čine više štete nego koristi.”, zaključuju iz Liste za Rijeku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari