KLASIKA U BEACH BARU!

LJETO NA KANTRIDI 2022. Ovoga vikenda na plaži Ploče ‘1. Gospodin Prasowski Classics’!

Nel Pavletic/PIXSELL

“Gospodin Prasowski Classics ” novi je i jedinstveni festival komorne klasične glazbe u sklopu manifestacije “Ljeto na Kantridi” koji će se održavati pod vedrim nebom na plažama Kantride sa naglaskom na umjetnike koji djeluju u Rijeci

Prvi put u Rijeci, pozornica je terasa Prasovskog na Kantridi, imati ćemo priliku slušati drvene i limene puhače, gudače , udaraljke i klavir, kao i “kvintet bras” oformljen upravo za ovu priliku te praizvedbu kompozicije napisane baš za ovaj festival.

Program je raznolik. Komorni sastavi će provesti publiku kroz sva razdoblja stvaralaštva od baroka do jazza.

Organizator manifestacije Ljeto na Kantridi je tvrtka Novi turizam d.o.o.. Ulaz na sve programe je slobodan.

RIJEČKI PUHAČKI KVINTET , 15.07. 2022. , 21.00 sat, beach bar Prasowski, plaža Ploče

Riječki puhački kvintet osnovan je 1965.godine a od 2020. godine djeluje u novom sastavu sa željom da svojim umjetničkim radom doprinese glazbenom bogatstvu Hrvatske. Čine ga nagrađivani glazbenici, redom prvi puhači Riječkog simfonijskog orkestra.

Sastav puhačkog kvinteta sastoji se od drvenih puhačkih instrumenata koji se mogu činiti vrlo različiti u boji i tehnici, no raznim kombinacijama nude nova i zanimljiva suzvučja te je repertoar za ovaj sastav vrlo širok. Kroz skladbe koje izvodi Riječki puhački kvintet, ističe se sklad i perfekcionizam sastava kao cjeline, te osobnost i kvaliteta svakog soliste. U ovom mladom sastavu, oni uspijevaju glazbi dati smisao nadilazeći tehničke zahtjeve te se pripremaju za nadolazeće koncerte širom Hrvatske.

VIDEO DANA:

Riječki puhački kvintet čine :Lucija Kovačević, flauta, Antonio Haller, oboa, Matej Pavić, klarinet, Ivan Vagroš, (Volodimir Antoshin), fagot, Alessandro Saraconi, rog.

PROGRAM:

Franz Danzi (1763. – 1826.): Kvintet u g-molu. op. 56, br 2

Jacques Ibert (1890. – 1962.): Tri kratka komada (Trois Pièces Brèves)

György Ligeti (1923. – 2006.): Šest bagatela za puhački kvintet (Sechs Bagatellen für Bläserquintett)

KAMOV TRIO, 16.07. 2022. , 21.00 sat, beach bar Prasowski, plaža Ploče

Kamov trio čine Anton Kyrylov na violini, Giovanni Genovese na violončelu i Juraj Marko Žerovnik na klaviru.

Trio nastaje pridruživanjem pijanista i skladatelja Jurja Marka Žerovnika duu „Genovese-Kyrylov”. Duo je izvorno sastavljen od vođe violončela i koncertnog majstora Riječkog simfonijskog orkestra u Rijeci. Kao kolege, svirajući u orkestru, vidjeli su potencijal uspješnog muziciranja. U takvom sastavu izvode brojne koncerte diljem Europe.

Trojac inspiriran književnošću prvog hrvatskog avangardnog autora, jednog od najznačajnijih hrvatskih pjesnika, pripovjedača i dramatičara Janka Polića Kamova, jednog od najznačajnijih ličnosti u povijesti Rijeke, odlučuje formirati stalni klavirski trio. U ovom novom sastavu, trio je već izveo mnogobrojne koncerte u Hrvatskoj i Italiji.

Članovi Kamov trija mladi su glazbenici koji su se već uspjeli afirmirati kao kvalitetni komorni sastav. Dosad su izvodili djela poznatih skladatelja kao što su Haydn, Beethoven, Schumann, Schubert, Fauré, Rahmanjinov, Šostakovič itd. te trenutno rade na proširenju repertoara.

PROGRAM:

Rachmaninov trio élégiaque No. 1.

Brahms trio N1, 2 stavak Scherzo.

Schubert trio N2, 2 stavak Andante con moto.

BRASSOWSKI BRASS QUINTET 17. 07. 2022. , 21.00 sat, beach bar Prasowski, plaža Ploče

Brassowski brass quintet je specijalno oformljen upravo za ovaj festival a članovi su : Tina Horvat, Valentino Buić, Luka Horvat, Mihael Hrgar, Akari Minami.

PROGRAM:

1. Anonymus: Die Bankelsangerlieder

2. G. F. Handel (arr. Matt Kingston): Arrival of the Queen of Sheba

3. Sonny Kompanek: Killer Tango

4. D. Šostaković: Valcer br. 2

5. M. Rodriguez (arr. by Sonny Kompanek): La Cumparsita

6. Georges Bizet: Aragonaise

7. G. Gershwin (arr. Alan Fernie): Summertime

8. Manuel Penella: El Gato Montes

RE: VIBRANT, 17.07. 2022. , 22.00 sata, beach bar Prasowski, plaža Ploče

Re : Vibrant , prvotno je bio osnovan kao duet, s Osmanom Eyublu na violini i Pedrom Rosenthal Campuzano na udaraljkama. Oba glazbenika zaposlena su u orkestru Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Usprkos značajnim ograničenjima koja je sa sobom donijelo razdoblje pandemije, grupa je uspjela producirati i objaviti video svog performansa “(Ne)moguće interpretacije” – muzičkog komentara na izložbu Davida Maljkovića postavljenu u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, kao i nekoliko uradaka komorne glazbe, odsviranih u foajeu kazališta. Nakon što se u Rijeku doselila Golnar Mohajeri (violončelo), ansambl je konačno počeo djelovati u sadašnjem obliku i pod današnjim imenom.

Prvo zajedničko djelo ansambla bila je glazba za dokumentarni film “Around About” švedsko-iranskog režisera Behzada Khosravija Nourija, te glazba za kazališnu predstavu “Fahrenheit 45” koju je režiser Ivan Penović postavio po djelu Raya Bradburyja.Naša vizija ansambla jest da kroz međunarodnu suradnju sa skladateljima javnosti predstavimo naš prepoznatljiv zvuk, naše vlastite aranžmane za djela koja su izvorno bila napisana za kombinacije drugih instrumenata, kao i da postavimo multidisciplinarne predstave koje će u sebi uključivati i dizajn svjetala, upotrebu, videa, scenskog osvjetljenja, plesa, pokreta i svega onoga što današnja umjetnost može pružiti svojim uživateljima.

PROGRAM :

1. A.Part “Fratres”

2. A.Piazzolla “Fuga y Misterio”

3. Autorska skladba (naziv ćemo objaviti na praizvedbi na dan koncerta)

Gospodin Prasowski Classics :  „Klasika narodu !“

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari