LNG FROM ZERO TO HERO

Video | LNG terminal na Krku od blata do zlata! Demonizirali ga, spominjali Rusi i Amerikanci, a sada nas spašava

Europa je dala 100 milijuna eura, cijeli projekt je stajao 230 milijuna. HEP i Plinacro su suvlasnici

Hrvatska je energetski sigurna, ponosno danas kaže Andrej Plenković koji je austrijskog kancelara odveo na LNG terminal na Krku. Nismo egoistični da plina imamo samo za sebe, želimo da koristi imaju i naši susjedi kaže premijer. U LNG će se uložiti još 180 milijuna eura pa će ga plinovodima povezati s Njemačkom preko Slovenije i Austrije. I tako je hrvatski LNG u teško doba postao spasitelj i heroj, donedavno ga se demoniziralo kao štetnog i lošeg za Hrvatsku.

Godine 2006., Ukrajinci i Rusi posvađali su se oko cijene plina i izazvali krizu u Europi.

“To bi bio taj alternativni novi dobavni pravac u kojem bismo našu neovisnost o ukrajinsko-ruskim odnosima učinili puno većom”, izjavio je Ivo Sanader, bivši premijer 2006. godine.

Kosor 2010. kaže da je LNG na točki s koje više nema povratka. Zoran Milanović europskim kolegama – Slovencima i Austrijancima govori:

“LNG terminal na Krku je važan”, tvrdi predsjednik Zoran Milanović.

O projektu je govorio i prijelazni premijer Orešković.

“Uvijek je bilo prepreka da se projekt zaustavljao, odgađao, prekidao”, kaže Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Pet hrvatskih premijera kasnije u jeku puno ozbiljnije energetske krize, Plenković najavljuje proširenje.

“Dvije opcije. Za kopneni ili za novi plutajući terminal. I jedan i drugi bi bili dodatnih deset milijardi kubika, a kao što znamo, potrebe Austrije ili Njemačke su višestruko toliko za opskrbljivanje kućanstava, biznisa”, kaže Andrej Plenković (HDZ), predsjednik Vlade.

Do 2030. kapacitete je zakupilo šest korisnika terminala: HEP i INA, dvije mađarske kompanije, Prvo plinarsko društvo i slovenski Geoplin.

“S obzirom na to da su dobivena bespovratna sredstva za izgradnju LNG terminala tako je i ta cijena korištenja uplinjavanja i prijema plina jeftinija nego da je cijela ta usluga i da je sav iznos na tržišnim osnovama”, objašnjava Pudić.

Europa je dala 100 milijuna eura, cijeli projekt je stajao 230 milijuna. HEP i Plinacro su suvlasnici.

“Hrvatska svakako dobiva, svi kupci izvan RH i kupci plina u RH moraju platiti transport, ako kad bi samo kupci iz Hrvatske plaćali transport plina taj bi transport bio skuplji”, kaže dalje Pudić.

Mirela Ahmetović je bila protiv gradnje plutajućeg terminala dok je bila načelnica Omišlja. Danas Plenkovićevu inicijativu ne smatra ništa boljom.

“Jer mene sigurnost opskrbe energije BiH, Slovenije ili Mađarske nikad neće zanimati kao što me zanima energetska sigurnost Hrvatske”, kazala je Mirela Ahmetović (SDP), saborska zastupnica.

Dva desetljeća se planirala izgradnja. Kopneni je trebao biti u pogonima propale Dine Petrokemije. Slali su se prigovori, potpisivale su se peticije, prosvjedovalo.

“Kada druge prozivaju rusofilima a istovremeno su najveći rusofili Andrej Plenković i HDZ-ova vladajuća stranka koji su odbili osiguravati energetsku opskrbu Hrvatske umiljavajući se Mađarskoj, upravo najvećom partneru Rusije”, poručila je Ahmetović.

O LNG terminalu govorili su Rusi …

“LNG terminal se ne može natjecati s ruskim plinom”, izjavio je Anvar Azimov, bivši ruski veleposlanik 2019. godine.

I američki predsjednici kao Donald Trump.

U to se vrijeme energetska kriza ovih razmjera činila dalekom. Premijer Plenković u Omišlju tvrdi: Hrvatska je energetski sigurna zemlja. U LNG Hrvatska nam odgovaraju da se realizacija povećanja kapaciteta očekuje za dvije godine, izvještava Silvana Menđušić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari