Lungomare Art: Započela izrada trajne umjetničke instalacije Davora Sanvincentija koja stiže u Lovransku Dragu

Lungomare Art: Započela izrada trajne umjetničke instalacije Davora Sanvincentija koja stiže u Lovransku Dragu

U sklopu programa Lungomare Art Europske prijestolnice kulture, u Rijeci i na području Kvarnera tijekom 2020. godine bit će postavljeno 10 trajnih umjetničkih instalacija. Na ovaj način suvremena umjetnost izlazi iz muzeja i susreće se s lokalnim zajednicama, stvarajući novi svojevrsni kulturno-umjetničko-turistički put, koji donosi novu vrijednost mjestima koja su obuhvaćena ovim programom.

Jedno od mjesta u kojem će se postaviti trajna umjetnička instalacija je i Lovranska Draga, a autor ovog djela pod nazivom Puli Mȁlina je hrvatski umjetnik Davor Sanvincenti. 

Ovih je dana u radioni tvrtke Kapitel u Žminju započet rad na izradi oplate koja će se potom transportirati u Lovransku Dragu, gdje će se prema njoj izraditi kamena kupola trajnog umjetničkog paviljona izgrađenog od raznih prirodnih materijala, poput kamena i lokalnog kestena. Paviljon će biti smješten na temeljima nekadašnjeg mlina, uz planinarsku stazu Medveja – Lovranska Draga – Vojak, koja se proteže od morske obale do vrha planine Učka. Završetak radova na ovom trajnom umjetničkom paviljonu predviđen je za početak travnja ove godine, a otvorenje instalacije bit će održano u sklopu Dana Općine Lovran 24. travnja

Sanvincentijev koncept ove trajne umjetničke instalacije bazira se na ideji stvaranja prostora koji se uklapa u već postojeći okoliš Lovranske Drage te postaje mjesto susreta i odmora, kao i mjesto učenja o specifičnostima ovog kraja. Naime, naselje Lovranska Draga zbog svoje geografske pozicije njeguje intenzivnu povezanost čovjeka i prirode, a jedan od ključnih razloga naseljavanja ovog mjesta ležao je u obilju i kvaliteti prirodne izvorske vode.

U prošlosti Lovranske Drage bilo je razvijeno gospodarstvo, najviše vinogradarstvo i stočarstvo, a danas njome dominiraju bogate šume kestena maruna. Potreba za komunikacijom i trgovinom s Lovranom, i ostalim naseljima na obali, na ovom su području proizveli mrežu raznolikih puteva – od širokih kamenih kojima su prolazile tegleće životinje, preko planinskih staza za ispašu, do suhozidnih mostića koji su građeni zbog čestih vodenih bujica.

Program Lungomare Art Europske prijestolnice kulture, postavljanjem 10 trajnih umjetničkih radova na obali i otocima gradi spomenike za budućnost te otkriva priče važne za pojedine lokalne zajednice koje nije moguće naći u uobičajenim turističkim brošurama. Svi će umjetnički radovi od travnja do listopada ove godine biti postavljeni, osim u Lovranskoj Dragi, u Brseču, u Voloskom, na Riječkoj ribarnici, na plaži Grčevo na Pećinama, na plaži Svežanj u Kostreni, u Loparu na Rabu, iznad Baške na Krku te u Malom Lošinju.

Autori su renomirani umjetnici i umjetnice, dizajneri i arhitekti iz Hrvatske, Europe, Japana i Čilea: Sofie Thorsen, Davor Sanvincenti, Jiří Kovanda, Nika Laginja, Pavel Mrkus, Igor Eškinja sa studentima Akademije primjenjenih umjetnosti u Rijeci, kolektiv Numen/For Use, Harumi Yukutake, Smiljan Radić i Marcela Correa te Liam Gillick. Kustos programa Lungomare Art je renomirani europski kustos, Čeh Michal Koleček koji je i odabrao umjetnike. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari