ZAŠTITA ZDRAVLJA OTOČANA

Video | Mali Lošinj dobio brzu brodicu pomorske medicinske službe. Nekima će spasiti živote

Projekt je to Ministarstva zdravstva vrijedan 10,1 milijun eura

Ministri Oleg Butković i Vili Beroš predali su brzu brodicu pomorske medicinske službe Malom Lošinju. Primopredaji ovog plovila namijenjenog pružanju hitne pomoći na otocima, uz gradonačelnicu Anu Kučić, prisustvovala je i pročelnica UO za zdravstvo PGŽ Vesna Čavar kao i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Senka Kajčić.

Projekt je to Ministarstva zdravstva vrijedan 10,1 milijun eura kojim se ujednačava dostupnost hitne zdravstvene skrbi koja je osobito važna tijekom ljetne sezone kada se broj stanovnika na našim otocima višestruko uvećava.

“Ne treba ovu investiciju brojiti u eurima, nego u spašenim životima. Projekt je utkan u reformu zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, kojim u fokus vraćamo pacijente. Jačanje zdravstvenog sustava nema alternativu”, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Planiramo još četrdeset brodica do 2026. godine, kako bismo posve obnovili flotu lučke kapetanije. Ljudi u kapetaniji rade sjajan posao i treba ga vrednovati te omogućiti da se Lošinj i druge sredine razvijaju ravnomjerno”, izjavio je Butković.

Pročelnica Čavar podsjetila je na nedavnu intervenciju u kojoj je trudnica s otoka Raba ovakvim plovilom sigurno dopremljena do Rijeke, što doživljava kao najbolju potvrdu rada svih uključenih službi, a važnost korištenja ovakvog plovila vidi i u potrebama otočnog stanovništva, kao i u onima turista koji “multipliciraju” broj stanovnika u ljetnim mjesecima.

Lošinjska gradonačelnica rekla je da sa 7500, broj stanovnika na sedam nastanjenih otoka arhipelaga ljeti naraste i na, zajedno s Cresom, preko 40 tisuća istaknuvši da je ovo veliki iskorak u dostupnosti zdravstvene zaštite na otocima.

Ovo je četvrta od ukupno šest brodica namijenjenih hrvatskim otocima, a druga na kvarnerskim otocima nakon što je u srpnju jedna isporučena za područje Grada Raba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari