PARTNERSKI ODNOSI

Mamula održao sastanak s predstavnicima albanske nacionalne manjine

Zamjenik župana Petar Mamula i pročelnik Ureda županije Goran Petrc primili su predstavnike albanske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije Erminu Lekaj Prljaskaj, zastupnicu u Hrvatskom saboru, Ganija Xharrahija, predsjednika Vijeća albanske nacionalne manjine PGŽ i Valentina Lleshija, predsjednika Zajednice Albanaca PGŽ.

Na samom početku, zamjenik Mamula i pročelnik Petrc izrazili su sućut zbog tragedije putnika pored Slavonskog Broda i ponudili pomoć Primorsko-goranske županije u slučaju potrebe, a župan Komadina također je izrazio sućut u brzojavu Veleposlaniku Republike Kosovo.

Predstavnici albanske nacionalne manjine izvijestili su o svom radnom posjetu Albaniji koji se održao krajem lipnja ove godine. Tijekom posjeta, susreli su s gradonačelnicama Skadra, Drača i Sarande, predsjednikom Okruga Drač i dekanom Pomorskog fakulteta u Draču. Istom prilikom, u crnogorskom Ulcinju, delegacija je održala sastanak s predsjednikom Republike Albanije Ilirom Metom i zamjenikom direktora Uprave za sigurnost i upravljanje lukama Bar.

Tijekom svog boravka u Albaniji dogovarali su suradnju albanskih partnera s Gradom Opatijom, Gradom Rijekom, Pomorskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Lukom Rijeka i Primorsko-goranskom županijom.

Prvi korak u daljnjem razvoju partnerskih odnosa biti će potpisivanje sporazuma o suradnji između Pomorskog fakulteta u Rijeci i Pomorskog fakulteta u Draču, a koje je planirano 6. rujna 2021. godine. Tim će se sporazumom stvoriti okvir za tješnju suradnju dvaju fakulteta na područjima razmjene nastavnog osoblja, studenata, praksi i iskustava.

Povrh toga, najavljen je početak suradnje ugostiteljsko-turističkih škola u Sarandi i Opatiji na zajedničkom razvoju programa, kao i projektne suradnje iz područja kulture i ekologije između gradova Skadra i Rijeke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari