19 GLASOVA 'ZA'

Marin Blažević smijenjen s mjesta intendanta riječkog kazališta, v.d. intendanta je Bojan Šober (HDZ)

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Marin Blažević je smijenjen s mjesta intendanta HNk Ivana pl. Zajca

Nakon burne rasprave, riječki gradski vijećnici su sa 19 glasova ‘ZA’ (i 10 protiv) podržali odluku o smjeni intendanta HNK Ivana pl. Zajca Marina Blaževića koju je iniciralo Kazališno vijeće.

Protiv Blaževićevog razrješenja bilo je deset vijećnika SDP-ove koalicije; osam vijećnika SDP-a i po jedna vijećnica IDS-a i HSU-a.

Za razrješenje je bilo 19 vijećnika svih ostalih političkih stranaka u Gradskom vijeću (PGS, HDZ, Most, Akcija mladih, Unija Kvarnera, Možemo!) i nezavisne liste Davora Štimca.

Marin Blažević na funkciji će biti do 31.10, a zatim 1.11. na mjesto vrštitelja dužnosti dolazi Bojan Šober (HDZ). Nije pomoglo ni to što je pred gradskim vijećnicima Blažević još jednom oštro negirao optužbe o mobbingu i navodnoj atmosferi straha u riječkom Kazalištu, navodeći da je poslovnu godinu završio s 3, 5 milijuna kuna u plusu.

Prije toga glasovalo se o smjeni intendanta Blaževića na njegov osobni zahtjev, po kojem bi otišao ne odmah nego tek za 15 mjeseci, ali vijećnici to nisu prihvatili. Bilo je 17 glasova protiv.

 Sa 16 glasova za i 13 protiv, Gradsko vijeće Grada Rijeke podržalo je prijedlog Kazališnog vijeća da v.d. intendanta postane njihov član Bojan Šober. Kako je obrazložio član Kazališnog vijeća Dražen Mikulić, Šober je predložen kao najbolji kandidat jer iznimno dobro poznaje prilike u kazalištu u kojem djeluje više desetljeća. Protiv Blaževićeve smjene glasali su samo vijećnici iz SDP-ove koalicije, dok je PGS gorljivo ustrajao na njegovoj smjeni.

Konačnu riječ o Blaževićevoj smjeni, prema Zakonu, ima ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja u roku od mjesec dana mora potvrditi smjenu da bi odluka bila legalna. Na to je upozorio i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović podsjetivši vijećnike da odlukama Gradskog vijeća ne dolazi direktno do razrješenja intendanta, budući da prema Zakonu o kazalištima odluku Gradskog vijeća mora potvrditi Ministrica kulture i medija.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović komentirao je kako “nažalost ili na sreću zadnju riječ o Blaževićevoj smjeni ima ministrica kulture”.

Bit će zaista zanimljivo iščekivati mišljenje i odluku ministrice Obuljen Koržinek s obzirom na to da bi, ustrajući u “obrani” djela i lika Marina Blaževića, de facto srušila stranačkog kolegu Bojana Šobera! Podsjetimo, ministrica je još ranije izjavljivala da ne podržava Blaževićevu smjenu i da se u ovom konkretnom slučaju radi o – političkom progonu.

Obrazloženje Kazališnog vijeća

Prijedloge za razrješenje intendanta i imenovanje vršitelja dužnosti intendanta Gradskom vijeću uputilo je Kazališno vijeće, a članovima Gradskog vijeća obrazložio ih je član Kazališnog vijeća Bojan Šober, koji se u Kazališnom vijeću nalazi kao predstavnik Grada Rijeke kao osnivača kazališta.

Kako stoji u obrazloženju Kazališnog vijeća, razrješenje intendanta je predloženo zbog neusvojenog izvješća o radu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca za 2021. godinu od strane Gradskog vijeća; zbog uvida u ravnateljske ugovore te naknadnih odluka i aneksa koji pogoduju privilegiranim pojedincima; zbog konstantnog neiznošenja istine na izravna traženja i upite članova Kazališnog vijeća o ugovorima i isplatama za vrijeme sudjelovanja na EPK; zbog rada izvan Kazališta bez traženja suglasnosti Kazališnog vijeća – koliko intendanta toliko i članova Uprave; zbog nagomilanih afera kojima je kumovao, u kojima je sudjelovao ili ih proizveo; zbog narušenog povjerenja između djelatnika i Uprave HNK lvana pl. Zajca koje dovodi u pitanje nastavak poslovanja te zbog urušenog ugleda i nesagledive štete učinjene nacionalnoj kući Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

„Ako Gradsko vijeće prihvati samo jednu od ovih točaka kao ispravnu, onda nema rasprave da ga treba i razriješiti dužnosti“, kazao je Šober.

Blažević: Kazališno vijeće nije predočilo bilo kakve uvjerljive dokaze da su stvoreni uvjeti za moje razrješenje

Na prijedloge odluka Kazališnog vijeća intendant Blažević podnio je detaljno pisano obrazloženje, koje je sastavni dio materijala za sjednicu Gradskog vijeća, ističući da kako Kazališno vijeće nije predočilo bilo kakve uvjerljive dokaze da su stvoreni uvjeti za njegovo razrješenje.

„Predao sam detaljno očitovanje i osporavanje prijedloga Kazališnog vijeća, koje možda jest predugo ali gotovo pet mjeseci traje kampanja koju mediji, dio politike i Kazališno vijeće vodi kako bismo došli do ovog trenutka. Količina neistina, konstruiranih činjenica u jednom trenutku je prešla svaku mjeru i mogućnost da ja ili moji suradnici u realnom vremenu očitujemo a ne počnemo zanemarivati sve svoje obaveze“, kazao je na današnjoj sjednici intendant Blažević, naglasivši kako nije dobio priliku svoju obranu iznijeti kako na sjednici Kazališnog vijeća, tako niti na sjednici Odbora za kulturu Gradskog vijeća.

„Nije li sumnjivo da ako članovi Kazališnog vijeća smatraju da su u potpunosti u pravu i da su svi argumenti koji se navode u prijedlogu razrješenja ispravni, pravovaljani, zbog čega mi se nije dala prilika da se očitujem. Nije li sumnjivo da, ako su počinjeni raznorazni prekršaji koji se navode, da Kazališno vijeće nije tražilo nadzor niti jednog nadzornog tijela, počev od nadzora Ministarstva kulture i medija, koji smo tražili gradonačelnik i ja, zašto nije prijavilo niti jednoj inspekciji bilo koji propust koji su smatrali da je učinjen, da se provjeri da li za sve one navode koji oni navode postoje zakonske osnove“, istaknuo je Blažević, dodajući:

„Sažetak svih napada bio bi da sam nekompetentan, tiranin i da lažem. Kako je onda moguće da se upravo u mojem mandatu postigli neki od najvećih uspjeha HNK Ivana pl. Zajca? Opera je gostovala na Savolinni na prestižnom festivalu, balet u Bonnu, Hrvatska drama po prvi puta koproducirala je s Dubrovačkim ljetnim igrama, talijanska drama je koproducirala s Teatrom Rossetzi u Trstu, a u jeku upravljačke krize gostovali smo u na 25 destinacija diljem Hrvatske i Europe. Kako je moguće da smo u protekle dvije godine ostvarili višak prihoda od 3 i pol milijuna kuna, ostvarili sve planirane programe, a svi sastavi Kazališnog vijeća, uključujući i sadašnji, prihvatili su sva moja programska i financijska izvješća, uključujući i ono koje nije prihvatilo Gradsko vijeće, i to jednoglasno“, kazao je Blažević.

Između ostaloga, Blažević je istaknuo kako protiv njega nije podnesena niti jedna kaznena prijava, nije pokrenut niti jedan istražni postupak, nije podignuta niti jedna optužnica i nije donesena niti jedna pravomoćna presuda.

„U ovom trenutku ne postoji konačan negativan nalaz niti jednog nadzornog postupka, revizije ili bilo kojeg druga procesa kojim biste mogli opravdati svoje postupke. To je uostalom razlog zašto izvan Kazališnog vijeća i jednog dijela nezadovoljnih zaposlenika, postoji stav koji se bitno razlikuje i kojeg dijele brojni vanjski suradnici kazališta, većina zaposlenika te bitni politički akteri, od Grada pa sve do Ministarstva kulture i medija“, zaključio je Blažević.

Gradski vijećnici vodili dugotrajnu raspravu oko prijedloga za razrješenje intendanta Blaževića

Vijećnica Tea Mičić Badurina je u ime Kluba vijećnika PGS-a istaknula kako do pokretanja razrješenja intendanta došlo jer je izgubio povjerenje umjetnika, zaposlenika i Kazališnog vijeća.

„Ovdje nije politički progon, već se radi o sustavno lošem upravljanju kazalištem, neekonomičnom trošenju javnog novca, netransparentnom poslovanju, zaštiti privilegiranih, kršenju propisa, ugnjetavanju umjetnika i zaposlenika i brojnim aferama koje su time rezultirale, a čime je kazalište postao breme riječke kulture“, kazala je vijećnica Mičić Badurina.

U ime Kluba vijećnika Možemo!, Akcije mladih i Unije Kvarnera vijećnik Nebojša Zelič istaknuo je kako posebno problematičnim u radu intendanta smatraju loš način upravljanja. Naglasio je kako je nepovjerenje u kazalištu doseglo točku iz koje nema natrag te da su umjetnici i zaposlenici izborom svojih predstavnika u Kazališno vijeće pokazali da žele da ih predstavlja netko tko će štititi njihov interes.

Vijećnica Iva Davorija (Možemo!) naglasila kako glasaju protiv imenovanja Bojana Šobera za vršitelja dužnosti, smatrajući da se na mjesto vršitelja dužnosti treba postaviti netko neutralan.

Vijećnik Vedran Vivoda (Akcija mladih) istaknuo je kako smatra kako intendant nije pravi lider, jer većina zaposlenika živi u strahu.

U ime kluba vijećnika Mosta vijećnica Petra Mandić je naglasila kako je za njih dovoljan razlog za traženje razrješenja intendanta netraženje dozvole od Kazališnog vijeća za rad izvan kazališta, što je u suprotnosti sa Zakonom o radu.

Vijećnik Duško Milovanović je naglasio kako SDP neće podržati prijedlog Kazališnog vijeća za razrješenje intendanta, ne želeći sudjelovati u „lovu na vještice“.

„U raspravi ću se oslanjati samo na činjenice, a ne stvarati svoj sud iz medija. Najčešće spominjan argument Kazališnog vijeća i nekih članova Gradskog vijeća za razrješenje intendanta je neprihvaćanje programskog i financijskog izvješća za 2021. od strane Gradskog vijeća. Činjenica je da je Kazališno vijeće prihvatilo navedena izvješća. Da li se onda može smatrati da je prilikom neizglasavanja izvješća od strane Gradskog vijeća neizglasano nepovjerenje Kazališnom vijeću?

Ako je to argument, onda imamo i problem s radom Kazališnog vijeća, jer nije Gradsko vijeće, gradonačelnika i nadležnog pročelnika upozorilo da je izvješće manjkavo. Gradsko vijeće nije donijelo odluku o neprihvaćanju izvješća na temelju činjenica iz izvješća, jer ono kaže da intendant provodi sve financijske i programske planove. Ne moramo spomenuti da su bile vrlo izazovne godine – imali smo pandemiju, tijekom koje je bio vrlo otežan rad ustanova u kulturi jer su bile zabranjene predstave.

Radi se o optužnici Marina Blaževića, kreiranu u smislu traži se živ ili mrtav, jer nema dijela optužnice koju nije osporio argumentima i raznim dokazima“, kazao je vijećnik Duško Milovanović.

Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar je kazao kako se rasprava temelji na emocijama, a ne činjenicama, dodajući kako su Kazališnom vijeću predložili da prije nego što pokrene postupak razrješenja pričeka rezultate unutarnje revizije koju trenutno provodi Grad Rijeka.

Filipović: U kazalištu imamo teatar, za koji su svi pomalo zaslužni

Gradonačelnik Filipović je naglasio kako se o svačijem radu može raspravljati, pogotovo zbog činjenice da je intendanta imenovalo Gradsko vijeće, no smatra kako ovakav način smjene intendanta nije dobar.

„Meni se čini da u kazalištu imamo teatar, za koji su svi pomalo zaslužni, a možda najviše oni koji u naše ime upravljaju kazalištem, mislim u ime Gradskog vijeća i mene kao gradonačelnika, jer na kraju krajeva ja sam odgovoran za realizaciju proračuna koji donosi ovo Gradsko vijeće i u tom kontekstu svi snosimo dio odgovornosti.

Kao gradonačelnik sam s bivšim i sadašnjim članovima Kazališnog vijeća izabranih od strane Gradskog vijeća u dijalogu nastojao biti medijator ove situacije koja se dešava u kazalištu.

Nažalost, u tome nisu uspio, a rezultat toga je i ova današnja rasprava, u kojoj neki mudro šute. Biti intendant nije jednostavan posao, jer ima velike implikacije na radne odnose. Kao gradonačelnik sam primio na razgovor radnike koji su izrazili svoje nezadovoljstvo radom Marina Blaževića, ali i one koji su zadovoljni. Kad bi se petljao u odnose unutar pojedinih ustanova u kulturi, ne bi rezultiralo dobrome. Isto tako vjerujem da ova rasprava i odluka o razrješenju intendanta neće doprijeti boljem radu kazališta“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views1 Views