MARŠ ODGOVORNE SLOBODE Čelnik riječkog UHDDR-a Mile Biondić izazvao gradonačelnika Obersnela na javno sučeljavanje

– Pozivam gradonačelnika Grada Rijeke Vojka Obersnela da udovolji našim demokratskim zahtjevima i razgovara s nama pred novinarima odnosno javnošću o onome što nas tišti – p(r)ozvao je večeras na javno sučeljavanje riječkog gradonačelnika predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Rijeke Mile Biondić pred stotinjak svojih istomišljenika okupljenih ispred zgrade gradskog Poglavarstva, uz ponovne optužbe na račun intendanta HNK Ivana pl. Zajca Olivera Frljića koji po Biondićevim riječima „kroz svoje djelovanje unosi nemir i razdor u gradu Rijeci“.

IMG_3332

Prije toga, negdje iza 19 sati, članovi i simpatizeri riječkog UHDDR-a okupili su se na Mostu hrvatskih branitelja odakle su krenuli na mirni prosvjed „Marš odgovorne slobode“ riječkim Korzom kako bi prije svega dali svoj doprinos obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

IMG_3329

Ovoga puta prosvjed je bio doista miran, bez uzvikivanja ikakvih parola a kamoli izraza netolerancije ili vrijeđanja na nacionalnoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi. O tome je predsjednik riječkog UHDDR-a okupljenima kazao: – Ograđujemo se od svih prozivki gradonačelnika Obersnela i nekih medija da mi, hrvatski dragovoljci, nekome „prebrajamo krvna zrnca“ i pozivamo na mržnju i netoleranciju. To je još jedno podmetanje neistine kako bi nas se ocrnilo i skrenulo pažnju s onog što tražimo. Svi koji na bilo koji način oskrvnu ovaj skup neprimjerenim ponašanjem ili vrijeđanjem, bit će udaljeni sa skupa – ustvrdio je Biondić.

IMG_3326

U poduljem izlaganju Biondić je pozdravio goste i podupiratelje ovog skupa iz Vukovara i drugih hrvatskih gradova-heroja, a potom ponovio javnosti već dobro poznate teze o „antihrvatskom djelovanju intendanta HNK Ivana pl. Zajca Olivera Frljića kojeg podupire riječka gradska vlast“ dodajući tome tvrdnje o umjetničkoj „jalovosti“ spomenutog intendanta koji ove godine nije uključio ansamble Kazališta na neke ljetne kazališne manifestacije na kojima je HNK Ivana pl. Zajca ranijih godina redovito sudjelovao.

Također, gradska vlast je kritizirana zbog “korupcije i nepotizma”, a Biondić ne može prijeći ni preko činjenice da mu gradska vlast nije dozvolila obraćanje skupu s balkona zgrade Poglavarstva, premda je upravo on “skinuo jugoslavensku i postavio hrvatsku zastavu s te zgrade: – Zar i mi ne financiramo gradsku vlast, zar nemamo pravo na korištenje zgrade za tu priliku? – zapitao se Biondić

Osim sjećanja na žrtve totalitarnih režima, Biondić je naveo i da je jedan od povoda skupa podsjetnik na 110. obljetnicu Riječke rezolucije kojom je, uz Zadarsku, oblikovana politika što je utrla put versajskoj i jaltskoj Jugoslaviji.

Sudionici skupa potom su se mirno razišli, a u zraku je ipak ostala nemala nejasnoća kod promatrača – ako je jedan od ciljeva ovog prosvjeda bio i pozivanje riječkog gradonačelnika na sučeljavanje, zašto mu je ova „rukavica u lice“ bačena u nedjelju, kada gradonačelnik uživa u vikend-odmoru daleko od prizorišta ove akcije?!

IMG_3325

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari