Video | Maurov život s dijabetesom: Bilo se teško naviknuti, no danas živim normalno

Jučer se obilježio Svjetski dan šećerne bolesti. Zbog ubrzanog i nezdravog načina života kojeg vodimo broj oboljelih u velikom je porastu. U Hrvatskoj je registrirano 388 tisuća oboljelih od dijabetesa.

Šećerna bolest još je jedna bolest pandemijskih razmjera. Svaki 11 čovjek boluje od dijabetesa, a svaki drugi oboljeli ne zna da je ima. Procjenjuje se tako da je u Hrvatskoj više od pola milijuna dijabetičara, od kojih većina ima tip 2.

-”Bolest je na početku tiha, neprepoznatljiva, kada se počne razvijati onda imamo simptome pojačano žeđanje, mokrenje, povećanje apetita, ističe liječnica Dubravka Jurišić Eržen.

S tim se simptomima susreo i naš kolega snimatelj i montažer Mauro Grubiša (21) kojemu je kao 14-godišnjaku dijagnosticiran dijabetes tipa 1, piše Kanal Ri.

– ”Bilo je iznenadno, puno sam spavao i puno pio, šećer je bio 33. Prva godina života s dijabetesom bila je teška, trebalo se prilagoditi novonastaloj situaciji, prisjeća se Mauro:

– Bilo je teško naviknuti se na terapiju, inzulin, voditi računa o prehrani. Danas nakon šest godina osjećam se normalno, ne vidim to kao problem, naučio sam to kontrolirati, kaže Mauro.

Posljednjih godina uočava se značajan porast oboljelih od tipa 1 među djecom i adolescentima, kao i oboljelih od tipa 2 u dobi između 40-e i 60-e godine života. Bilo bi dobro da se bolest otkrije prije pojave simptoma.

Obroci bi trebali biti manji i češći , a fizička aktivnost barem 30 minuta bržeg hoda dnevno, odnosno između 6 i 10 tisuća koraka. Bolest je doživotna, što znači uzimanje lijekova i terapije do kraja života, uz redovite liječničke kontrole.

– ”Kao poruka za one koji su tek otkrili bolest, to ne znači smak svijeta, to je element u životu kojem se treba prilagoditi, poručio je Mauro.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari