'PGŽ OPTUŽUJU JER JE POVUKLA EU-SREDSTVA?!'

Medarić: Sve što su mještani Ilovika tražili je ispunjeno. Mrtvaška stoji jer vozilima blokiraju ulazak u gradilište

18.03.2019., Rijeka - Zamjenica zupana Marina Medaric na redovnoj tjednoj konferenciji za medije u sjedistu Primorsko-goranske zupanije.

„U konačnici netko će morati odgovarati pred pravosuđem za onemogućavanje ovog projekta“, zaključila je zamjenica župana Marina Medarić

Na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare zamjenica župana Marina Medarić osvrnula se na izjave koju su na prošlotjednoj press konferenciji o projektu Mrtvaška iznijeli predstavnik MO Ilovik Ladislav Radoslović te dvoje županijskih vijećnika, Vjekoslav Rubeša (AM) i Iva Rinčić (NL Ive Rinčić).

Zamjenica Medarić demantirala je iznesene neistine i izvijestila o činjeničnoj situaciji. „Gospođa Rinčić bila je pozvana na sastanak u Lošinju gdje su od strane predstavnika izvođača radova i nadzora prezentirani svi koraci u realizaciji projekta, ali se zahvalila na pozivu dok su predstavnici mještana Ilovika odbili doći. Pružena im je prilika da od struke, ako već ne vjeruju politici i ŽLU, doznaju sve što ih zanima. Njihov nedolazak samo je potvrda sumnji da im je isključivi cilj zaustaviti ovaj strateški važan lučki infrastrukturni zahvat na otoku Lošinju što bi značilo da država mora vratiti 80 milijuna kuna već ugovorenog europskog novca“, rekla je zamjenica i predstavila što je poduzeto.

Kako je navela, na održanom sastanku rečeno je da je izrađena analiza snižavanja rive, dokument vrijednosti 20 tisuća kuna koji jasno definira načine na koje će se snižavanje izvesti na visinu od 1,2 metra.

Potom su naručene izmjene i dopune izvedbenog projekta koji će biti gotov 30 dana od stupanja izvođača radova u posjed gradilišta, a cijena iznosi 170 tisuća kuna, a sukladno tome podnijet je i zahtjev za izmjenu građevinske dozvole.

Izvođači bi po ulasku na građevinski teren prvo krenuli s izgradnjom pomoćnog mula veličine 8 x 7 metara na samom početku gradilišta, a za vrijeme tih radova, koji će po procjeni izvođača trajati između 25 do 30 dana, mještani Ilovika moći će koristiti stari austro-ugarski mul. Nakon dovršetka gradnje pomoćnog mula, radovi se izvode na drugoj strani gradilišta, odnosno mještani Ilovika za cijelo vrijeme izvođenja radova imaju stalnu povezanost i pristup Mrtvaškoj.

Za sve ove navode, Primorsko-goranska županija raspolaže s odgovarajućom dokumentacijom, dodala je resorna pročelnica Nada Milošević i ustvrdila kako je otok Ilovik povezan s tri državne linije dok Grad Mali Lošinj mjesečno izdvaja preko 20 tisuća kuna za prijevoz učenika srednje škole i hitnoća u morskom dijelu te cestovni prijevoz do centra grada.

„Državna linija 311 je izmještena dok traju radovi jer ne može pristajati na gradilište i već nekoliko mjeseci vozi u centar Malog Lošinja. Prema podacima Agencije za obalni linijski prijevoz, sklopljen je novi ugovor s brodarom 1. ožujka za daljnjih šest mjeseci i to na iznos od 1,5 milijuna kuna. Podaci o prijevozu putnika dokazuju da se povlašteni korisnici uredno koriste ovom linijom“, rekla je pročelnica.

Na pitanje novinara, zamjenica je pojasnila kako će projekt izmjene i dopune izvedbenog projekta biti gotov 30 dana od dana stupanja izvođača radova u posjed gradilišta. Trenutna građevinska dozvola je legalna i prošla je upravni postupak resornog Ministarstva te se po njoj može započeti gradnja. Dodala je da je podnesen zahtjev za izmjenom građevinske dozvole, a izmijenit će se u tijeku radova s obzirom da do gradnje rive prema projektu neće doći još godinu i pol dana.

„Kada gospodin Radoslović kaže da je trenutno stanje na terenu takvo da radova nema, prešućuje da ih nema jer su mještani Ilovika svojim parkiranim vozilima fizički onemogućili dolazak građevinske operative. Da bi radovi krenuli, vozila se moraju ukloniti“, rekla je i dodala kako je u nekoliko navrata ŽLU pismenim putem zatražila njihovo uklanjanje, međutim, vlasnici se nisu odazvali i u svakom mjeri onemogućuju početak radova.

„Otočani teže za boljim vezama i pristaništima, jedino je ovdje slučaj, vjerojatno jedinstven u RH, da otočani ne žele takav projekt. Mi se zapravo pitamo, kada bude gotov projekt, što će mještani Ilovika izgubiti? Cijelo vrijeme trajanja radova imat će vezu s kopnom, a nakon toga uređenu novu luku i vlastitu uređenu lučicu od 20 metara gdje će moći pristajati sa svojim plovilima“, rekla je zamjenica župana.

Paradoksalno je, dodala je, da u iznalaženju razloga da onemoguće realizaciju ovog strateški važnog projekta za povezivanje otoka lošinjskog arhipelaga i uspostavu takozvane plave magistrale optužuju Županiju da se želi domoći europskog novca. Dok se u pravilu javnu vlast proziva da ne čini dovoljno u privlačenju europskih sredstava, PGŽ koja je u tome uspješna, a dokaz su milijuni eura iz EU fondova ugrađeni u PGŽ projekte, se za to optužuje.

Kao potvrdu navodu, resorna pročelnica Nada Milošević kazala je kako je kroz dva programa i osam projekata, PGŽ ugovorila oko 315 milijuna kuna bespovratnih sredstava za lučku infrastrukturu i programe za pomorstvo i ribarstvo.

O navodnoj istrazi Olaf-a, zamjenica je komentirala kako sva saznanja koja o tome PGŽ ima su izjave gospodina Radoslovića te da podržavaju preispitivanje projekta od strane legitimnih predstavnika vlasti i hrvatskih i europskih.

„Jedino nam preostaje posegnuti sa svim raspoloživim pravnim metodama jer u konačnici netko će morati odgovarati pred pravosuđem za onemogućavanje ovog projekta“, zaključila je zamjenica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari