U SLUŽBI ČOVJEČANSTVA

Međureligijska suradnja dviju vjerskih zajednica; Donirali hranu u Liburnijskim općinama…

U subotu, 19. prosinca, deset kućanstava u Mošćeničkoj Dragi, deset u Lovranu i pet u Matuljima primili su pakete hrane kao pomoć u teškim vremenima i neimaštini koja tišti naše sugrađane.

Donacija paketa u kojima se nalazi pet kilograma brašna, konzerve graha i slanutka, dvije litre ulja, četiri litre mlijeka, kilu tjestenine, dvije kile šećera, jedna kila riže i dvije čokolade za kuhanje rezultat su međureligijske suradnje Ahmadijskog muslimanskog džemata iz Zagreba, Ortodoksne starokatoličke provincije Svetog Kristofora i njegove župe Sv. Ćirila i Metoda u Rijeci, te Zapovjedništva Sveti Juraj Velikog Priorata Republike Hrvatske Suverenog vojnog reda Hrama Jeruzalemskog (Red Templara), kao i općina Mošćenička Draga, Lovran i Matulji.

Uslijed ograničenih uvjeta dostave krajnjim korisnicima zbog pandemije Covida-19 i mjera koje su propisale državne i županijske institucije, hrana je dostavljena izravno općinama, a korisnici su ju većinom sami preuzeli. Radi se o pojedincima i obiteljima teškog imovinskog i zdravstvenog stanja koji su odabrani putem preporuke socijalnih vijeća općina.

Hranu je nabavila organizacija Humanity First Hrvatska. Humanity First je međunarodna humanitarna udruga osnovana 1994 u Velikoj Britanji. U Hrvatskoj ta udruga djeluje od 2014. godine. Slogan organizacije je “U službi čovječanstva”. Humanity First pokušava pomoći tamo gdje je pomoć potrebna te nikoga ne diskriminira zbog vjerskih, društvenih ili etničkih kultura kao i boje kože ili pripadnosti raznim vjerama. Humanity First uglavnom financira Muslimanska zajednica Ahmadija, a njihov rad temelji se na volontiranju.

Ova akcija nije samo iskaz dobre volje lokalnih građana prema sugrađanima u potrebi, nego i iskaz istinske međureligijske suradnje kršćana i muslimana prema općem dobru. Akcija se odvija prije božićnih blagdana, ali potreba za pomoći je važna tijekom cijele godine i tu se dvije religijske zajednice dogovaraju za trajnu suradnju na području Kvarnera.

Akciju su na terenu ostvarili Munawwar Khan predsjednik Humanity First Hrvatske iz Ahmadijskog muslimanskog džemata u Zagrebu, otac Vedran Obućina, župnik župe Sv. Ćirila i Metoda te povjerenik za ekumenizam i međuvjerski dijalog Ortodoksne starokatoličke provincije Sv. Kristofora, te vitezovi Zapovjedništva Sv. Juraj Lovran, uz organizacijsku pomoć čelnice Socijalnog vijeća Općine Mošćenička Draga Blaženke Dujmović, zamjenika načelnika Općine Lovran Tonija Družete i potpredsjednika Općinskog vijeća Renea Duševića, te Ive Letine iz Općine Matulji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari