BORBA S KORONAVIRUSOM

Mićović: ”Rijeka je na vrhuncu širenja zaraze; Očekujem da će mjere uskoro polučiti rezultate”

Foto: Mateo Levak/Riportal, Pixsell

Prof. dr. sc. Vladimir Mićović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, u emisiji “Otvoreno” HRT-a je rekao da je transmisija na vrhuncu, pokretana uglavnom britanskom varijantom koja je dominantna.

“Pokretana je uglavnom britanskom varijantom koja je dominantna. Zadnjih tjedana su visoke brojke hospitaliziranih i na respiratoru, pa se zatvaranje moralo dogoditi”, poručio je. Kazao je da treba biti oprezan u smislu prognoza. “Treba s oprezom govoriti o novooboljelima i gledati omjer između otkrivenih i onih koji se liječe u bolnici”, dodao je. Od dvotjednog zatvaranja županije, koje je bilo nužno, očekuje da poluči odgovarajuće rezultate, piše Net.hr

Prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na pitanje je i situacija zabrinjavajuća, rekla je da smo ušli u novi val, ali ne kao što je bilo u studenom ili prosincu. Apelirala je na pridržavanje preporuka i mjera. “Bilo bi dobro da je i više ljudi cijepljeno, ali svjesni smo situacije s nabavom cjepiva, obuhvat nije kakav smo mogli imati”, rekla je. Do sada je stiglo 820.000 cjepiva, najviše Pfizera, gotovo 400.000, nešto više od 100.000 Moderne i nešto manje od 300.000 AstraZenece, a do kraja lipnja dolazi 1,4 milijuna doza Pfizerovog cjepiva. “Tako će biti omogućeno procjepljivanje najmanje 50 %-55 % odraslog stanovništva”, ustvrdila je.

Prof. dr. sc. Ozren Polašek, pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koji je ranije izjavio da bi za dva tjedna broj dnevno zaraženih mogao premašiti 4000, objasnio je da je to model koji govori što će se u budućnosti događati ako se ništa od parametara ne bi mijenjalo, a nama se parametri stalno mijenjaju. “Prognoze su vrlo rijetko potpuno točne, ovaj model nam služi za razumijevanje mijenja li se obrazac epidemije ili ostaje konstantan”, rekao je.

Nada se je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, u pravu kada je ustvrdio da će brojevi biti manji. Nezgodnim je ocijenio pitanje jesmo li na vrhuncu 3. vala. Kazao je da nije situacija kao u studenom i prosincu, širi se soj koji ima neka druga obilježja, a i dio populacije je procijepljen. Rekao je da nam i dalje treba doza opreza i da treba pričekati s opuštanjima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari