KRIZNA SITUACIJA

Ministar Butković u Rijeci: Nakon velike poplave s Komadinom i Filpovićem o pomoći države u sanaciji štete

Nakon velike poplave u Rijeci, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sastao se u Rijeci s gradonačelnikom Markom Filipovićem i županom Zlatkom Komadinom.

Ministar Butković naglasio je kako je u Rijeku došao u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića vidjeti može li i na koji način država pomoći u ovoj situaciji.

Butković pohvalio vatrogasce i pripadnike civilne zaštite

Na sastanku je bilo riječi o šteti nastaloj u jučerašnjem nevremenu kao i o sanacijama posljedica, ali i mogućnostima unaprjeđenja postojećeg sustava posebice po pitanju sustava oborinske odvodnje i kanalizacije.

“U Rijeci se trenutno provodi čitav niz infrastrukturnih projekata i obnove državnih cesta i vodit ćemo računa o tome da se prilikom izvođenja tih radova kao i prilikom radova obnove postojećih cesta u Rijeci radi na poboljšanju i unaprjeđenju sustava odvodnje i kanalizacije“, rekao je ministar Butković.

Pohvalio je i rad i brzu intervenciju vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite.

„Oprema koju vatrogasci koriste je dobra, međutim država u tom smislu treba napraviti iskorak i iskoristiti svoja predviđena sredstvima kao i dostupne EU fondove za nabavku nove opreme potrebne riječkim vatrogascima za suočavanje s ovakvim situacijama“, istaknuo je Butković.

Dodao je i kako će država putem Ministarstva znanosti i obrazovanja pomoći pri sanaciji škola i vrtića stradalih u poplavi.

Nakon što je jutros održao sastanak sa Stožerom civilne zaštite i obišao objekte ustanova u kulturi u art kvartu Benčić koje su pretrpjele veliku materijalu štetu, gradonačelnik Marko Filipović još je jednom iskoristio priliku zahvaliti svim vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe Rijeka kao i djelatnicima Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija te djelatnicima hitnih službi koji su bili na terenu tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana.

Filipović: Situacija se tijekom dana normalizirala

„Situacija se danas tijekom dana normalizirala, vrtići i škole radili su normalno. Velika je šteta nastala u Art kvartu, a obišao sam i poslovne prostore na potezu od željezničkog kolodvora do centra grada koji su također stradali u poplavi“, rekao je gradonačelnik i dodao kako će se u narednim danima zbrajati šteta.

„Nažalost, ponovit ću što sam već danas i istaknuo da elementarnu nepogodu ne možemo proglasiti ukoliko šteta nije veća od 20% vrijednosti našeg proračuna što bi iznosilo oko 200 milijuna kuna“, zaključio je Filipović i zahvalio građanima na odgovornom ponašanju tijekom ove izvanredne situacije.

Komadina: U 17 škola prodrla voda

Što se tiče srednjih škola koje su u nadležnosti Primorsko-goranske županije, župan Zlatko Komadina rekao je kako je u 17 škola prodrla voda, međutim kako se u svima danas nastava odvijala redovno osim u Građevinskoj školi. Dodao je i kako je jedna učionica u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji trenutno izvan funkcije te kako je najizglednije kako će jednu učionicu na korištenje ustupiti Talijanska škola koje je u blizini.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski, državni tajnik za željeznice i poštu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić, Silvana Sorić, voditeljica Poslovne jedinice Rijeka Hrvatskih cesta i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke Hinko Mance.

Osim o posljedicama nevremena na održanom sastanku bilo je riječi i projektima koji se trenutno u suradnji s državom provode u Rijeci poput izgradnje ceste D403 i ostalim projektima prometne infrastrukture kao i o projektu izgradnje željezničke pruge Škrljevo – Rijeka – Jurdani.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari