NOSILO SVE PRED SOBOM

Video | U Rijeci se zbrajaju štete od poplave: ‘Došlo nam je da plačemo, ne znamo odakle krenut…’

Najveće štete danas zbraja – kultura

Grad koji teče danas leži na smeđoj Rječini. A pod vodom su sinoć završili i oni što su trebali ostati na vodi i oni kojima voda uništava sve pred sobom. Bilo je, kažu, kao da se val doslovno prelio s Mrtvog kanala i potopio sve.

“U jednom sam momentu skočila gore jer ono ispod koljena mi je već bila voda tak oda ste naprosto ono..sama, nestalo je struje, ostala sam u mraku, cijela Fiumara je bila u mraku”, kaže Sabrina Trahlić, trgovkinja, , izvještava Petra Mlačić za RTL.hr.

Policija, hitna pomoć, ma pola grada je sinoć bilo na nogama. Rijeka je i prije znala plutati, teći, poplavljivati, ali ovo je nezabilježeni rekord.

Voda za piće se analizira jer je izvor zamućen, a najveće štete danas zbraja – kultura.

“Došlo nam je da plačemo, ne znamo od kud krenuti”, kaže Majda Brzina.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Danas su prizemlja u Rijeci bazeni, a daskama su osigurali vrata da ne bi više ništa prodrlo unutra.

“Bila je bujica kao da je netko korito rijeke preusmjerio k nama. Ali ni je nam to prouzročilo štetu nego voda koja je ušla kroz druge otvore”, kaže Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja Grada Rijeke.

Dječju kuću doslovno su spasili željeznim branama na ulazima, a svejedno je puno uništeno.

“Evakuacija izlazak, u potpuno novoj situaciji bez čamca nikome nije bila jednostavna. Ovo je novogradnja puna je ovih dijelova na kojima će se tek vidjeti reakcija na toliko vode”, kaže Kristijan Benić iz Gradske knjižnice Rijeka.

I Muzej moderne i suvremene umjetnosti plivao je pod pola metra vode.

“Bili smo u nemogućnosti napustiti muzej pa smo se samoorganizirali, kad je voda počela navirati pokušali smo spasiti iz prizemlja publikacije, neku opremu i tako”, kaže Branka Benčić, ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Hoteli bez struje, kafići isto. Neko vrijeme sigurno neće moći raditi.

“Mi smo cijelu noć bili ovdje, bilo je pola metra vode koju smo sad izbacili. Struje nema pa ne možemo ni znati kolika je šteta, vjerojatno je sve uništeno od opreme, pod…”, kaže Damir Čargonja, vlasnik ugostiteljskog objekta.

Danas je najveći dio grada vraćen u normalu, ali nisu svi učenici mogli u školu.

“Krov je propustio gore na jedno 10-ak – 15 mjesta, imamo gore osam učiona tako da je voda prodrla, dosta vode je prošlo, nešto i na hodniku pa se ta voda slijevala niz stepenice i sve je išlo dolje u podrum…”, kaže Boris Petrović, ravnatelj Građevinsko tehničke škole.

Po gradu tablice čekaju vlasnike, iako tim autima koji su se probili kroz ovakvu vodu tablica sad sigurno nije najveći problem, izvještava Petra Mlačić za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari